Mathieu van der Poel imponeert wederom in Diegem
Foto: Sportfoto.nl - Orange Pictures
zaterdag 30 december 2017 om 21:04

Mathieu van der Poel imponeert wederom in Diegem

Mathieu van der Poel heeft een indrukwekkende overwinning behaald in de avondcross van Diegem. De Europees kampioen was wederom een klasse beter dan wereldkampioen Wout van Aert.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Van der Poel valt in de eerste ronde
De beste start in deze door kunstlicht gekleurde cross was weggelegd voor onze landgenoot Lars van der Haar. Wereldkampioen Wout van Aert had zijn start eveneens niet gemist. Topfavoriet Mathieu van der Poel zat in vierde positie, toen hij plots brutaal in aanraking kwam met een paaltje langs de kant van het parcours. De fysieke schade viel al bij al mee, maar Van der Poel zakte wel terug naar de twintigste positie, op een vijftiental seconden. Vooraan legde broer David de boel een tijdje lam.

Van Aert was niet zinnens om er een razendsnelle openingsronde van te maken. De wereldkampioen liet het kopwerk aan Laurens Sweeck en Michael Vanthourenhout, om er dan aan het einde van de eerste ronde toch vandoor te gaan. Van der Poel volgde dan nog steeds op vijftien seconden, maar hij won wel posities in. Het tempo bij de Europees kampioen was duidelijk een pak hoger en na twintig minuten wedstrijd waren de twee bij elkaar. Een mooi duel tussen de twee kampioenen leek in de maak.

Versnelling op Regimentsberg beslissend
Maar Van der Poel wilde het tempo liever niet laten zakken. Net voor de helft van de wedstrijd plaatste hij een indrukwekkende versnelling op de lastige Regimentsberg. Van Aert had vandaag niet zoveel explosiviteit als Van der Poel in zijn benen en moest meteen een achttal seconden toegeven. Opvallend genoeg verloor Van Aert in de daaropvolgende ronde maar weinig extra terrein op de eenzame leider.

Een kwartier voor het einde brak de veer bij de wereldkampioen echter definitief, toen Van der Poel opnieuw hard tekeerging op de Regimentsberg. De genadeslag was een feit. Aan de aankomst eerde Van der Poel zijn Stevens-fiets nog, waar hij vandaag voor het laatst mee reed, door hem in de lucht te steken.

Superprestige veldrijden 2017-2018
Uitslag manche 6: Diegem

1. flag-nl Mathieu van der Poel (Beobank-Corendon)
2. flag-be Wout van Aert (Crelan-Charles) op 55s
3. flag-be Laurens Sweeck (ERA-Circus) op 1m41s
4. flag-be Toon Aerts (Telenet-Fidea Lions) op 2m18s
5. flag-de Marcel Meisen (Steylaerts-Betfirst) op 2m28s
6. flag-be Kevin Pauwels (Marlux-Napoleon Games) op 2m30s
7. flag-be Tom Meeusen (Beobank-Corendon) op 2m36s
8. flag-nl David van der Poel (Beobank-Corendon) op 2m51s
9. flag-cz Michael Boros (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice) op 2m55s
10. flag-be Quinten Hermans (Telenet-Fidea Lions) op 3m15s

RIDE Magazine
49 Reacties
Sorteer op:
31 december 2017 09:30
Hij heeft nu drie jaar lang een jaarloon van 1 MILJOEN euro, zonder startgeld, prijzengeld, sponsorcontracten, en dat om zijn twee passies (CX en MTB ) te combineren. Niemand wil dat op dit moment voor hem betalen op de weg, en wie denkt dat hij halfweg zijn carrière twee sporten gaat opgeven waar hij aan de top staat (ervan uitgaand dat dat ook in MTB het geval zal zijn) om in iets te doen wat hij niet graag doet, waar hij niet aan de top staat en waarschijnlijk nooit zal staan, en dat voor een lager loon... MVDP met een focus op een volledig wegseizoen op het hoogste niveau: vergeet het maar.
31 december 2017 09:45
Geflits +1. In de documentaire van Bram Tankink zei hij wel ooit de weg op te gaan. Hij is nog jong.. en doet vooral waar zijn passie ligt Cross en MTB.
Moet hij ook vooral blijven doen. Had Lars Boom toen ook beter kunnen doen.. overstap naar de weg is ook niet altijd de juiste keuze..
31 december 2017 10:05
@geflitst: +1.
Vond wel dat het (die 1mjoen) gister bij sporza op een bepaalde manier (ietwat negatief) gebracht werd. Kijk toen lefevre 525000 voor stybar betaalde vonden we het allemaal veel geld en dat is die 1M ook, maar als je bedenkt dat een (groot) deel van die 1M door Canyon wordt opgehoest valt het allemaal wel mee. En deze jongen is nou eenmaal grootste cross/mtb talent van de laatste jaren. Denk niet dat canyon er wakker van ligt en denk aan de exposure die ze nodig hebben en krijgen om een inhaalslag op trek en specialized te maken
31 december 2017 10:17
Als vdPoel vAert er op de weg zo afrijdt heeft vAert niet veel te zoeken op de weg, want dat kunnen er daar dan wel meer!
31 december 2017 11:27
Straks in het voorjaar word hij er keihard afgereden.. Van Aert kan beter blijven crossen. Beter voor hem en de Cross.
31 december 2017 12:43
Het was gisteren een fraaie cross, zeer sfeervol ook en zelfs nog wat spanning omdat VDP in het begin een foutje maakte. Uiteindelijk zette hij alles recht en won weer met overmacht en degraeerde weer de concurentie. Wat een verschil met de cross van donderdag in een wat naargeestige sfeerloze setting, ook nog eens een cross waar VDP bewust niet voluit wilde gaan, logisch want het was een cross 1 dag voor de SP cross (vreemd deze agenda) waar sportief behalve een gering aantal UCI punten ook weinig eer viel te behalen.

Verder is zijn keuze voor de cross en mtb inderdaad vrij logisch. Daar ligt zijn passie en beleving en op de OS 2020 wil hij nu eenmaal voor een medaille gaan op de mtb. Twee jaar lang lekker je hobby en passie uitoefenen, er wordt thuis voor je gewassen en gekookt door mama, papa zorgt voor je fietsen en mooie trainings parcoursen heb je in je achtertuin.
Krijg je daar ook nog eens 1 miljoen bruto per jaar voor betaald! Hij heeft het mooi voor elkaar :).

Hoe ver hij uiteindelijk op de weg zal komen blijft de vraag. In het veld komen vanzelf de besten boven drijven op de weg werkt dat anders zeker in de klassiekers. Op de weg heeft ie als nieuweling, junior en belofte al het nodige laten zien.
Om hem nu al te bestempelen als toekomstig klassieker winnaar (ik denk dat ie vooral in de Waalse klassiekers tot zijn recht zal komen) of zelfs winnaar van een grote ronde gaat nu wat te ver.
Vraag is wel of je VDP met Boom en Stybar mag vergelijken. Dat mag maar ik schat VDP net wat hoger in, een garantie dat ie ook op de weg tot de top gaat behoren en mooie dingen laat zien is dat nog niet.
31 december 2017 13:45
Ik ben vooral benieuwd of VDP het veldrijden ook nog zo leuk vindt als Van Aert niet meer mee doet (of minder gaat rijden) . Van Aert is de enige die met VDP kan concurreren. Als je ziet hoever VDP wegrijdt van de nummer drie en hoe eenvoudig hij in Bredene tweede werd, dan is hij echt fors beter dan de rest. Misschien is het volgend seizoen helemaal anders, maar die kans acht ik niet heel groot.
31 december 2017 13:56
@mark vv, welke documentaire bedoel je? Is die nog ergens terug te zien?
31 december 2017 13:58
Sweeck en Vanthourenhout zouden een stap(je) moeten zetten waarbij ik de eerste meer kansen toe dicht om in de toekomst wat dichter te komen. Daarnaast wordt er van iserbyt gezegd dat hij over 2 jaar moet kunnen wedijveren met Mathieu maar dat zie ik persoonlijk niet gebeuren,Mathieu was 3 jaar geleden al verder dan dat iserbyt nu is, had toen ook al koersen in het veld bij de profs gewonnen.

@col ik wil hem absoluut niet met stybar vergelijken, ging mij met name om hoe er over bedragen wordt gepraat door journalisten en commentatoren. Stybar was zeker ook een klasbak maar wat Mathieu laat zien (en nu zonder blessures in de aanloop helemaal) is gewoon fenomenaal
31 december 2017 14:17
Betaalde QS 525.000 euro aan Stybar? Ik dacht een stuk minder want Van Kasteren wilde 'm toch voor een wereldaanbod van 5 ton terughalen naar Telenet. En Stybar bevestigde toen toch dat het een financieel goed goed bod was, maar dat hij op de weg wilde blijven rijden.
31 december 2017 14:19
@col du bramont
Niet één wegrenner die constant kan blijven demareren afgezien van Sagan dus mocht ie overstappen dan kan de rest serieus gaan nadenken waarom hij het wel kan, veel interval gecombineerd met loopwerk.
Wegrenners als Aru vangen daarnaast ook nog het dubbele voor die enkele spaarzame overwinning op Planche des Belles filles.
ps Adrie kan ook koken.
31 december 2017 14:38
Demareren na een halfuurtje cross in een sport waar het man tegen man is, zou ik niet durven vergelijken met demareren uit een peloton na vijf, zes uur koers.

Ik volg wel @geflitst. Stel dat hij Olympisch goud haalt, het veldrijden blijft domineren én meer dan zijn boterham verdient, waarom zou hij dan overstappen naar een sport die hij minder graag doet, waar hij veel minder zal winnen en die hij niet met zijn passies CX of MTB kan combineren? De eer? Het geld? Lijkt me niet dat Matje aan beide zaken zo veel belang hecht.

Stybar mag je zeker niet onderschatten, misschien niet het niveau vdP maar echt wel puur goud. Enige verschil is dat hij droomde van de weg en het veld uit wou. Totaal het omgekeerde wat vdP wil.
31 december 2017 14:41
een miljoen bruto en aangezien Mathieu in Vlaanderen/België woont en na aftrek van de hoge belastingen zou dat 405.000 netto zijn.
en een miljoen bruto voor een topper is dat veel?
heel wat middelmatige voetballers verdienen het dubbele in de Premier League.
en Adrie gaat altijd mee met David,als die ergens anders rijdt dan Mathieu.
Mama Corinne en mecanicien Dierickx zijn steeds bij Mathieu.
En hij fiets veel te graag,om à la Froome de kluizenaar uit te hangen 10 maanden per jaar.
Ach ja,Canyon zou naast dat miljoen ook een Porsche 911 schenken.
31 december 2017 16:37
Men vergeet weer gezellig dat Boom al veel gewonnen heeft op de weg, de etappe voor hem in de Ronde van Frankrijk won-ie met groots vertoon, won een zware etappe in de Ronde van Spanje. Pakte de eindwinst in de Ronde van de Benelux (Enecotour) toen geen andere Nederlander nog grote prijzen pakte. Stybar won ook etappe's in die twee grote rondes en eindwinst Benelux maar in het meerdaagse werk stuk minder eindwinsten dan Boom. Stybar wel beter in de grote klassiekers.
31 december 2017 16:39
@venus: op ziggo sport.. kwam om 22,30.. weet zo niet meer welke dag.
31 december 2017 16:55
Stybar heeft ook etappes in tour en vuelta gewonnen en strade bianchi. Net als boom prima palmares. Stybar lijkt wel dichter bij die overwinning in roubaix geweest dan boom. Dat jaar met pech op carrefour, afgelopen jaar...
Ik denk dat vdp het saai gaat vinden zonder wva. Oplossing kan zijn meer focus op mtb en slechter voorbereiden op cross. Dat houd het spannend.
31 december 2017 17:19
@Beekman:
"Snap het geleuter van sommigen hier ook niet dat hij de weg op moet, waarom eigenlijk. Nu wint vrijwel altijd de sterkste renner, op de weg is dat toch meer tactischer. En hij zal na zijn cariere financieel onafhankelijk zijn. Laat hem doen wat hij zelf het liefste doet i.p.v. die weg carierre. Boom en Stybar hebben ook voor de weg gekozen, redelijk tot goede coureurs maar de grote vis ontbreekt nog steeds".

De reden dat ik dat graag wil is omdat ik als Nederlandse wielerfan het gevoel heb dat we hier met een sensationeel talent te maken hebben die klassiekers kan winnen. Daarin zit het hem. Duidelijk van een hoger allooi dan een Stybar en Lars Boom en laten we eerlijk zijn, zelfs die zijn toch bepaald geen stakkers in het weg wielrennen. Lars Boom is al een paar jaar de troef van Lotto Jumbo in RvV en P-R en alhoewel hij soms tegenvalt laat hij zien dat zelfs voor hem de switch te maken is, en Mathieu heeft duidelijk meer power in de motor. Nu, ik wil niet dat hij het veldrijden verlaat want het is heerlijk om hem bezig te zien, maar ik zou hem om te beginnen ook dolgraag in het voorjaar aan het werk zien in de grote eendagswedstrijden. Snap helemaal waarom Mathieu nu voor het veldrijden en mountainbiken kiest, helemaal duidelijk. Maar het weg wielrennen blijft lonken en alhoewel het veel tactischer is, kun je mij niet wijsmaken dat hij daar niet kans op de overwinning heeft, hij is duidelijk goed bergop van nature en heeft een explosieve sprint. Gevoelens veranderen ook naarmate je ouder wordt, wellicht dat je op een gegeven moment het niet saai meer vindt, als je in de tweede helft van de 20 bent. Helemaal als een Van Aert daadwerkelijk potten gaat breken in klassiekers en Mathieu dat ziet. Wat nooit zal gaan vervelen zijn de wekelijkse triomf tochten in het veldrijden, dat blijft verslavend denk ik. Het is zoals het is, hij zal zich serieuzer gaan richten op het weg wielrennen vanaf 2020 en tot die tijd gelukkig knallen in het veldrijden.
31 december 2017 17:26
Vlaamse reeksen worden ondertiteld bij NPO,hoe zit dat met Mathieu?
31 december 2017 17:32
@Dolfy
Tuurlijk is dat best knap, maar Ruben Plaza won ook etappes in de Tour en Vuelta. Om maar aan te geven dat heel veel mannen dit kunnen/gedaan hebben.

Mathieu kan een legende worden in de cross en het mountainbiken, terwijl binnen 10 jaar niemand nog weet wie Boom en Stybar waren.
1 januari 2018 06:44
@delgado -Proest, euh nou zowel Stybar als Boom worden als erg grote meneren gezien hoor in het peloton en daarbuiten. Men weet echt wel wie dat zijn over 10 jaar, net als dat mensen weten wie Virenque of Adrie van der Poel is. Het is alleen dat ze in potentie nog een paar grote vissen erbij kunnen rijden en dat wordt ook steeds van hun verwacht. Van een Plaza wordt dat echt niet verwacht hoor.

Maar mijn punt was meer dat zowel Boom als Stybar sterke wegwielrenners zijn, en niet zoals hierboven neergezet wordt door sommige alsof de overstap een (half) foute beslissing was ofzo. En dat zou dan de reden moeten zijn dat Mathieu niet naar weg zou moeten. De enige reden zou moeten zijn wat Mathieu zelf wil natuurlijk. Hij heeft inderdaad de potentie echt een legende te worden en zo wordt ook al over hem gesproken natuurlijk. Dus soms krijg je al het gevoel dat-ie het al is.
1 januari 2018 11:49
@Dolfy
Wat? Boom en Stybar erg grote meneren? Kom zeg, dat is lachwekkend. Wat zijn Van Avermaet, Nibali, Kwiatkowski, Gilbert etc. dan?

Boom en Stybar zijn doodgewone passanten in de geschiedenis van het wegwielrennen. Daar is absoluut niks mis mee natuurlijk, aangezien het weinigen gegeven is om zichzelf echt in de geschiedenisboeken te fietsen, maar het is wel zo.

En die mannen zijn 32 jaar. Vreemd dus over welke 'potentie om een paar grote vissen erbij te rijden' je het hebt. Alsof het volgend jaar topfavorieten zijn voor Parijs-Roubaix.

Mathieu is verre van een legende. Dit is nog maar zijn 4e jaar als prof. Hij heeft nog een lange weg te gaan om een legende te worden. Nys had ettelijke van zulke jaren als Mathieu nu heeft. Maar hij heeft absoluut de potentie. Nog een paar keer wereldkampioen worden, dominante seizoenen draaien, misschien een record breken van Nys qua overwinningen en wie weet Olympisch kampioen worden op de MTB.
1 januari 2018 14:23
Boom en Stybar zou ik geen passanten willen noemen. Geen absolute top maar daar wel net onder, geen favorieten voor klassieker winst (vooral de Vlaamse) maar wel geduchte outsiders.
Van Boom had ik wat meer verwacht, minimaal 1 maal PR of RvV winst, het kan nog maar het gaat dringen.

VDP heeft nu al net wat beter gepresteerd van Nijs toen hij even oud was, alleen in de WB zat het VDP tot nu toe nog niet mee, maar dat komt dit seizoen goed.
Bij VDP eerst de komende 2 jaren maar eens afwachten, hij gaat mocht ie helemaal voor de weg kiezen wel wat jaren weg ervaring missen.
Een klassieker waar het pas na 200 km begint of helemaal een grote ronde is wat anders dan 1 uur in het veld of 2-3 op de MTB.
In potentie heeft ie alles om ook op de weg een grote meneer te worden, maar das koffiedik kijken. Van Aert is een goede coureur maar schat ik eerder in op het nivo Boom en Stybar.
1 januari 2018 16:24
@delgado - Passanten? Haha, nou dan pas ik maar verder met reageren. Ik zeg alleen nog dat echt veel jonge renners kijken op naar die twee en die andere die je noemt zijn de grote toppers. Zoals Col du Bramont zegt daar staan ze onder, maar dat maakt ze echt te vergelijken met een Plaza.

ps Mathieu van der Poel heeft al het record van Sven Nys gebroken gezien over het kalenderjaar. Nu alleen nog het in het volle veldritseizoen doen... :)
1 januari 2018 18:04
'He jongen, zoals wie wil je later worden? Tom Boonen? Fabian Cancellara?'

'Nee, zoals Lars Boom.'

Ja hoor.

Tuurlijk zijn het passanten. Als een grootvader later aan zijn kleinkinderen vertelt over de historie van de koers, gaat niemand uiteraard deze heren vernoemen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.