Mathieu van der Poel leidt van start tot finish in Lille
Foto: Sportfoto.nl - Orange Pictures
zaterdag 10 februari 2018 om 16:02

Mathieu van der Poel leidt van start tot finish in Lille

Mathieu van der Poel heeft een week na het wereldkampioenschap toch weer kunnen winnen. De Europees kampioen was de beste in de Krawatencross te Lille. Tim Merlier en Laurens Sweeck mochten mee op het podium.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Van der Poel wil absoluut niet wachten
Van de ziekte die Van der Poel woensdag nog van de Parkcross in Maldegem weghield, was vandaag maar weinig te merken. De Europees kampioen kwam voortreffelijk uit de startblokken en besloot om direct een hoog tempo op te leggen. Aanvankelijk pikte Toon Aerts, de vierde van het WK, nog even aan, maar toen die nog geen minuut later een fout maakte in het zand, was Van der Poel alweer alleen.

Naar goede gewoonte maakte Van der Poel van de tweede ronde gebruik om zijn kloof uit de diepen. Aerts volgde na twee ronden op een kwartminuut. Nog eens vijftien seconden verderop vormde er zich een groepje met alle andere grote namen, waaronder wereldkampioen Wout van Aert. Die had er een weekje vakantie opzitten, zonder fiets. Van Aert richt zijn pijlen nu op het Vlaamse voorjaar, waar hij zich van de Omloop Het Nieuwsblad tot Parijs-Roubaix graag wil meten met Greg Van Avermaet en co.

Merlier en Sweeck met duel voor zilver
Het groepje met Van Aert, dat Aerts toen al bij de lurven had gevat, spatte halverwege uit elkaar. Hun achterstand bedroeg op dat moment een veertigtal seconden op Van der Poel, die stiekem al aan de cross van morgen in Hoogstraten mocht beginnen denken. Tim Merlier en Laurens Sweeck toonde zich ‘the best of the rest’ en vochten in een pittig sprintje de strijd om de tweede plaats uit. Merlier, altijd snel aan de meet, toonde zich de vinnigste. Ploegmaat Van Aert kwam pas als achtste over de streep.

DVV Verzekeringen Trofee 2017-2018
Uitslag manche 8: Lille

1. flag-nl Mathieu van der Poel (Corendon-Circus)
2. flag-be Tim Merlier (Crelan-Charles) op 38s
3. flag-be Laurens Sweeck (ERA-Circus) in z.t.
4. flag-be Kevin Pauwels (Marlux-Bingoal) op 57s
5. flag-nl Lars van der Haar (Telenet-Fidea Lions) op 1m12s
6. flag-be Toon Aerts (Telenet-Fidea Lions) op 1m20s
7. flag-nl Corné van Kessel (Telenet-Fidea Lions) op 1m30s
8. flag-be Wout van Aert (Crelan-Charles) op 1m48s
9. flag-be Tom Meeusen (Corendon-Circus) op 2m03s
10. flag-be Michael Vanthourenhout (Marlux-Bingoal) op 2m31s

RIDE Magazine
43 Reacties
Sorteer op:
10 februari 2018 16:06
Wat zal ik blij zijn wanneer het Belgische wielervoorjaar begint. Al jarenlang veldritliefhebber maar dit jaar geen enkele spannende cross gezien. Heimwee naar periode Nys-Albert-Stybar
10 februari 2018 16:08
Al jaren lang geen veldritliefhebber en ik deel je mening dat ik niet kan wachten op de klassiekers!
10 februari 2018 16:12
Al jarenlang veldritliefhebber en geniet ook nu gewoon volop... het is gewoon ook schoonheid in de manier van rijden van Mathieu .. en daarachter was het vandaag ook best leuk om te volgen. Even rust nemen pakt blijkbaar voor Mathieu beter uit dan voor Van Aert
10 februari 2018 16:14
Revanche? Een klein beetje misschien, maar vooral grote klasse, zoals Herygers tijdens de uitzending zei.
10 februari 2018 16:15
Al jaren lang een verldritliefhebber, ook dit jaar weer genoten, MVDP, WVA, prachtige atleten. Ik zal ook blij zijn wanneer het Belgische wielervoorjaar begint.
10 februari 2018 16:19
@rahimns
Als hij niet ziek was geweest was hij gewoon WK geweest, dus die rust is niet te vergelijken tussen de twee.
Mooi hoe hij bewijst de beste veldrijder te zijn.
10 februari 2018 16:19
Mooie overwinning weer. Hoeveel heeft hij er nog nodig voor record Nijs te breken?
Paar mooie crossen gezien dit jaar. In de tijd dat Nijs alle klassementen won was het ook wel eens saai.
En ja in een veldrittopic gaan reageren dat je geen liefhebber bent
10 februari 2018 16:28
@tristania, je hebt helemaal gelijk:
En ja in een veldrittopic gaan reageren dat je geen liefhebber bent.
Die persoon zit zich schijnbaar zelf in de weg...
10 februari 2018 16:29
Hij laat nog maar eens zijn klasse zien..Van Aert al met zijn hoofd bij "Het Volk"....
10 februari 2018 16:36
Wat een afgang voor een wereldkampioen.
10 februari 2018 16:40
Klassementscross, toch? Dan zou er ook een stand moeten zijn.
10 februari 2018 16:40
Van Aert bouwt op naar het WK...
10 februari 2018 16:50
Van Aert moet straks wanneer de rest stopt nog aan een seizoen beginnen. Af en toe met de handrem op wanneer het er niet toe doet is logisch.
10 februari 2018 16:57
@WernerFranke VdP geeft ook al aan dat het MTB seizoen belangrijk voor hem is. Zowel in interview voor als na de wedstrijd refereert hij aan de eerste XCO wedstrijd in Z-Afrika.
10 februari 2018 17:10
Hebben vandaag de Belgische straaljagers van Valkenburg ander brandstof getankt
of hebben ze de turbo verbrand ? Vreemd !!
10 februari 2018 17:12
Klasse weer voor van der Poel. Van Aert.. tja ik moest lachen.
10 februari 2018 17:16
Het lijkt me duidelijk dat het voor Van Aert niet meer hoefde. Zijn doel was het WK en nu is het uitkijken naar z'n volgende doelen. Maar natuurlijk is het makkelijker om nu te doen alsof hij niets waard is of dat hij zeker "andere brandstof" getankt heeft. Heerlijk, dat respect en die klasse van de commenters hier.
10 februari 2018 17:22
Van Aert....? Volgens Wuyts heet hij: de wereldkampioen. Volgens mij heet hij Wout van Aert en is hij wereldkampioen veldrijden.
10 februari 2018 17:26
@ainu
Ging Doel niet sluiten binnenkort?
10 februari 2018 17:32
364 dagen per jaar de beste veldrijder van de wereld... ;-)
10 februari 2018 17:39
@ainu die trui draag je niet voor niks om je schouders. Beetje vakantie, rustig rond bollen zonder strijd en dan nog met je handen omhoog over de finish komen.. alsof na een week heel je topvorm weg is. Nee nee. En dan vorige week met zón groot verschil winnen. Rare snuiter die van Aert.
10 februari 2018 17:49
De wondercartouche van Nielsalbertorix is wel heel erg snel uitgewerkt.
10 februari 2018 17:57
De beste wint wederom nu hij niet ziek is of materiaalpech heeft. De rest, incluis Van Aert, kan het hele seizoen al niet volgen. Alsof het amateurs zijn.
10 februari 2018 18:36
Staat m goed die trui !
10 februari 2018 18:37
Indrukwekkende masterclass. Overigens een uitstekende analyse van de koers naderhand door Wuyts en Herijgers, volledig terecht. Vd Poel is op een midden snel tot snel parkoers niet te kloppen. Op een traag parkoers heeft van Aert nog wel kans. Namen. Francorchamps vorig jaar. Het veldloop modderveld vorige week op de Cauberg.
Het is voor Van Aert te hopen dat hij volgend jaar dichterbij kan komen. Dit was nummer 27, de 30 gaat gehaald worden.

Dat alles gezegd hebbende moet ik wel zeggen dat ik wat teleurgesteld was in Van Aert. De Belgen hebben opeens alle begrip voor wat toch wel een wanprestatie in eigen dorp was, dat zou wel anders zijn geweest als meneer vorige week niet de WK gewonnen had. Je maakt mij niet wijs dat iemand in dergelijke bloedvorm na een paar dagen op de bank liggen vervolgens niet eens top 5 kan rijden in Lille, dat is ook een gebrek aan inzet. Hij zal zeggen dat het zijn goed recht is.

Verder valt mij op dat in de tweede categorie achter Mathieu en Wout toch meer variatie is dan we soms wel eens credit geven. Merlier is beter en better de laatste tijd en zo goed als Aerts in het begin was. David vd Poel heeft wel eens een uitschietertje. Lars vd Haar moet volgend jaar beter zijn en ik zie niet in waarom hij niet zijn oude niveau kan halen. En wellicht kunnen Isebyt ( als hij daadwerkelijk overkomt) of Nieuwenhuis ook een extra dimensie toevoegen aan die tweede tier. Vanthourenhout en zijn broertje Dieter en "Den Sweeck" maken hier ook deel van uit, alsook van Kessel. Toch best een grote groep, tis alleen nooit voor winst maar dat weten we nu wel.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.