Mathieu van der Poel: “Denk niet dat ik iemand moest vrezen in de sprint”

woensdag 17 april 2019 om 18:09
Mathieu van der Poel: “Denk niet dat ik iemand moest vrezen in de sprint”

foto: Cor Vos

Van alle wedstrijden die hij dit seizoen zou gaan rijden, gaf Mathieu van der Poel zichzelf vooraf de meeste kansen in de Brabantse Pijl. De Corendon-Circus-renner maakte die ambitie helemaal waar door Julian Alaphilippe, Tim Wellens en Michael Matthews te verslaan in een elitesprint.


“Zoals ik al een paar keer eerder heb gezegd, weet ik dat ik snel ben na een zware wedstrijd. Ik heb al een paar keer niet mijn eigen sprint kunnen rijden omdat ik te lang bleef zitten en hier was ik echt wel zelfzeker. Ik wist gewoon dat ik als eerste moest aangaan”, blikte Van der Poel terug in het flashinterview na de finish.

‘Hoopte om met een groepje weg te rijden’
De Nederlander ging als eerste door de laatste bocht, keek om en reed Alaphilippe vervolgens op drie fietslengtes. Ook eerder in de koers roerde hij zich al, bijvoorbeeld toen hij op zestig kilometer van de meet in één ruk aansloot bij een tegenaanval op de vroege vlucht. Twintig kilometer later gaf hij nog eens gas. Niet zonder reden verklaarde hij na afloop.

“Ik hoopte om met een groepje weg te rijden, zoals we op het einde pas wegreden. Maar dat lukte niet echt. Dus was het wachten totdat de grote namen gingen.” Dat gebeurde op de beklimming van de Hertstraat. Alaphilippe en Wellens versnelden, Matthews en Van der Poel reageerden. Even later sloten ze aan bij koploper Daryl Impey, die vervolgens overboord werd gegooid.

Een sprint moest de koers beslissen. “Ik denk niet dat ik iemand moest vrezen in de sprint, zeker niet op zo’n aankomst”, zei Van der Poel, die nochtans met Matthews moest afrekenen. “Ik wist wel dat hij normaal gezien de snelste was. Alaphilippe won ook al sprints, dus ik reed niet met de traagsten naar de meet. Maar ik voelde wel dat ik zelf nog een sprint in huis had.”

Favorietenrol voor de Amstel Gold Race
Door zijn optreden dit klassieke voorjaar wordt de Nederlander vanzelfsprekend gerekend tot de grote kanshebbers voor de Amstel Gold Race, die voor zondag op de wielerkalender staat. Wat doet dat met hem? “Niet zo heel veel. Ik leg voor mezelf de verwachtingen ook hoog genoeg. Het is een beetje vergelijkbaar met Dwars door Vlaanderen en de Ronde van Vlaanderen: het is niet omdat je de Brabantse Pijl wint, je ook de Amstel wint – dat is nog een heel andere koers.”

“Maar met de conditie zit het wel goed en ik kijk er wel naar uit”, aldus de blije en trotse winnaar van de 59e Brabantse Pijl.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.