Mathieu van der Poel vijfde: “Ben niet gekomen voor plek drie”
foto: Marcel Koch
zondag 31 januari 2016 om 16:21

Mathieu van der Poel vijfde: “Ben niet gekomen voor plek drie”

Mathieu van der Poel heeft zijn wereldtitel niet kunnen verdedigen. De jonge Nederlander kwam halverwege in de clinch met de fiets van Wout van Aert, wist zich terug te rijden naar plek drie, maar moest toch zijn meerdere erkennen in vier renners. Hij eindigde als vijfde.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

“Ik kwam om te winnen”, was zijn eerste reactie bij Sporza. Het incident met Van Aert was het steutelpunt. “Dat was niet mijn bedoeling. Het is goed hoe hij dat rechtzet en is de verdiende wereldkampioen.”

Toen Van der Poel zich uit de achtergrond terugvocht naar voren, leek hij op brons af te stevenen. Toch zag hij Kevin Pauwels en Sven Nys nog voorbijkomen. “Het is lastig om voor de derde plek te vechten, daar ben ik niet voor gekomen.”

“Ik voelde dat ik niet mijn dag had”, bekent hij. Even nadat hij met de voet in het voorwiel van Van Aert terechtkwam, viel hij nog bijna. Hij wist nipt overeind te blijven. “Er was nog niks verloren, daar kom ik goed weg. Maar ik heb iets te lang mijn hoofd laten hangen.”

RIDE Magazine
32 Reacties
Sorteer op:
31 januari 2016 16:25
Toch minder ongenaakbaar dan iedereen dacht, zowel fysiek als mentaal.
31 januari 2016 16:28
Wel benieuwd naar de roddels over de ambities van MvdP die Groenendaal noemde. Misschien Rio?
31 januari 2016 16:28
Wat zei hij precies over komende jaren bij de cross?
31 januari 2016 16:31
@Javier dat hij nog de komende jaren wil blijven crossen.
31 januari 2016 16:35
Matthieu reed tot dat slechte (kennelijk cruciale) moment m.i. als de onbetwistbare aanstaande wereldkampioen 2016. Verbaasde me hoe van Aert al weer snel vooraan reed en Matthieu ver teruggevallen. Inmiddels is me duidelijk dat hij geen panne had maar het koppie lang liet hangen. Jammer, maar geen ramp.
31 januari 2016 16:38
Hij was niet sterk genoeg. Geen moment kon hij de rest onder druk zetten. Hij gleed al eerder een keer weg. Fysiek niet sterk genoeg om dit allemaal gecontroleerd te doen; vermoeidheid. En kennelijk mentaal ook niet.
31 januari 2016 16:40
Jammer, maar goed gekoerst. Zie hem wel liever overstappen naar de weg. Dit is eigenlijk de enige veldrit in het jaar waar het wat uitmaakt of je wint of verliest. Buiten uiteraard voor de renners zelf, maar internationaal telt er niet veel anders mee dan het WK. Denk ook dat we veel plezier kunnen beleven van Matthieu op de weg, absolute klasbak, zowel fysiek als mentaal.
31 januari 2016 16:47
@Henki Volledig mee eens, over 2 a 3 jaar heeft hij het meeste wel eens gewonnen en lijkt het voor hem tijd om over te stappen naar de weg. Zou een ideaal scenario zijn... maar blijf een beetje bang dat hij toch kiest voor het veld.
31 januari 2016 16:51
In het interview tussen Karl en Groenendaal werden twee dingen gezegd. Ten eerste, zei Groenendaal dat er roddels waren over een aparte nieuwe stap (niet naar de weg). Ten tweede, Karl zei dat er roddels waren dat Van der Poel al een voorcontract bij SKY heeft getekend voor 2018.
31 januari 2016 17:01
Ik vertrouw volkomen op vader-kampioen Adri van der Poel om de beste inschatting te maken voor zijn zoon(s), maar ook ik zie Matthieu liever vroeg dan later de overstap naar de weg maken, maar te vroeg is inderdaad niet goed. Het is alleen goed wanneer Matje sterk zou meekunnen in het weggeweld. Zover is hij waarschijnlijk nog niet. Ben benieuwd wat hij komende jaren naast de veldcross gaat doen om de basis van zijn wegloopbaan solide te verstevigen (motor vergroten etc).
31 januari 2016 17:06
Niet de vorm om wereldkampioen te worden. Dat is in veldrijden toch heel wisselend per wedstrijd. Een weekend geleden iedereen verslaan en vandaag niet goed genoeg. Kan morgen weer anders zijn. Dat hoort bij deze sport en dat is leuk want anders hoeft niemand meer te gaan kijken.

Wat er voor wielrenner in hem schuilt dat is nog een ontdekkingstocht. Hij barst van het talent maar veldrijden is niet altijd het juiste meetmiddel. De sport is te klein. Sven Nijs heeft over Lars boom wel eens gezegd dat die op de weg eigenlijk veel verder had moeten staan dan nu. Tenminste dat had hij verwacht. Boom had in veldrijden een lange succesvolle carrière kunnen hebben. Maar de weg lonkt meer. Daar is succesvol zijn veel en veel moeilijker.

Ik ben reuze benieuwd wat nu dat gerucht is waar over gesproken is door Groenendaal. Dat klonk als iets totaal verrassends. Misschien gaat hij wel baanwielrenner worden of voetballer :-)
31 januari 2016 17:46
Gewoon snel uit dat veld.
Hij zou wel gek zijn om zich nog een paar jaar te laten ondertuffen door een horde zwakzinnige idioten.
31 januari 2016 18:03
@janjanssen, slechts een 15-tal wegrenners verdienen evenveel als Sven Nys. MVDP zou al héél goed moeten presteren om bij die 15 aan te sluiten... In het veld kan een jarenlange rivaliteit tss hem en Van Aert voor de beide heren mss een loon opleveren dat nog over dat van Nys gaat...
31 januari 2016 18:10
@miquelon

Wat maakt dat geld nou uit, net of hij op de weg geen goed loon gaat krijgen.

Daarnaast heeft Nys een stuk minder last van die zwakzinnige idioten dan de buitenlandse renners.
31 januari 2016 18:17
Maakt zeker uit, denk ik, en wat hij nu heeft, daar is ie zeker van, op de weg moet je het nog zien. Ik vind vb dat Boom een goede overstap maakte, maar ben er allerminst van overtuigd dat hij de juiste keuze maakte
31 januari 2016 18:21
Rit in de Tour en Vuelta lijken me wel voldoende om te zeggen dat het een goede keuze was, ook qua salaris zal hij niet te klagen hebben.
Daarnaast kun je ook gewoon wat veldritten meepakken in de winter, pak het wat beter aan dan Boom dit jaar en je rijdt op talent al top 5.

Ik zie het liefst zowel Van Aert als Van der Poel zo snel mogelijk op de weg.
31 januari 2016 18:32
Ik zie ze beiden liever in het veld, de gebalde spanning van dit uurtje topsport vandaag vond ik schitterend. Er zijn wegrenners genoeg
31 januari 2016 18:45
ik zal dat gerucht eens verspreiden hij gaat naar sky en mag dan ieder jaar zijn wereldtitel gaan halen in het veld en daarnaast moet hij er in het voorjaar staan. een seizoen van november tot mei. vertel het voort, vdtl het voort, misschien is het wel waar
31 januari 2016 19:07
Ik heb genoten van dit weekend, maar vanmiddag was toch zeker voor een deel misselijkmakend, met dat boegeroep naar VdH en gooien van bier naar hem. Het WK zou misschien maar niet meer in Belgie gehouden moeten worden.
31 januari 2016 19:16
Vdp zette v aert wel heel duidelijk bewust klem. Die voet in die spaken was dan weer wel een ongelukkig voorval.
31 januari 2016 19:21
Verbaasd mij dat hij mentaal niet in staat was om de derde plaats te vast te houden ter wijl je broer voor je gewerkt had. Had dan je broer op sleeptouw genomen ipv andersom.
31 januari 2016 19:25
Ik denk dat hij er zelf nog niet uit is. Voorlopig zit hij tm 2018 sowieso in het veld. Als hij naar de weg gaat dan zal het alleen bij een topploeg zijn en zal hij bijvoorbeeld in de klassiekers willen meedoen om de winst.
31 januari 2016 20:09
Ook toptalenten moeten eens falen om uiteindelijk beter te worden, van Aert heeft hem gewoon uitgerookt en opgevreten vandaag, een volgende keer kan het weer andersom zijn, mooi koppel die 2. Uiteraard gaan ze de weg op want dat is toch het echte werk en beiden kunnen gaan kiezen uit de ploegen, ik zou als Lotto BE zijnde die van Aert nu al vastleggen, meteen, is ook echt een type dat bij die ploeg past. Wat vdP aangaat vindt ik het idee dat Walkowiak aandraagt heel plausibel, ik denk dat het idd een kampioenstype/eendaagse wedstrijdrenner is.

Hopelijk doet deze 'afgang' ook eens de superlatievenstorm enigszins tot bedaren komen, ik denk niet dat hij gebaat is bij overdadige hemelprijzerij.
31 januari 2016 20:23
Helemaal mee eens, en wat een spectakel afgelopen weekend. Pure reclame voor deze prachtige sport op wat "kleine akkefietjes" na.
31 januari 2016 21:27
Als er een weekend geen reclame voor de sport was dan was het dit weekend wel.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.