Mental coach: “Van Aert reist naar het WK zonder verwachtingen”
woensdag 30 januari 2019 om 10:47

Mental coach: “Van Aert reist naar het WK zonder verwachtingen”

Drievoudig wereldkampioen en titelverdediger Wout van Aert trekt zonder verwachtingen naar Denemarken, waar komende zondag in Bogense een nieuwe regenboogtrui te verdienen is. Maar mental coach Rudy Helen en trainer Marc Lamberts plaatsen hun poulain in de rol van underdog. Tegenover Het Laatste Nieuws doen ze hun verhaal.

Dat Van Aert op voorhand niet de topfavoriet is, is logisch. Al het gehele seizoen moet hij zijn meerdere erkennen in Mathieu van der Poel en ook Toon Aerts lijkt hem te hebben overvleugeld. Maar als er iemand op een WK iets extra’s kan, dan is het Van Aert. “Ik ben benieuwd”, zegt Heylen. “Het is niet onze stijl om niet voor een vierde wereldtitel te gaan. Dat gaan we dus wel doen. Maar wat aan dit WK is voorafgegaan, veeg je niet zomaar weg (de heisa rondom zijn contractbreuk, red.).”

“Wout reist zonder verwachtingen naar het WK”, gaat Helen verder. “Weinig mensen zullen van hem de favoriet maken. Misschien is dat een troef. Verwachtingen leiden nooit tot resultaat. Stel dat hij het Belgisch kampioenschap of de Wereldbeker toch had gewonnen, dan gingen de verwachtingen voor het WK zonder twijfel weer de hoogte in. Nu niet. Wout zal knokken, opgeven staat niet in zijn woordenboek. Hij is een diehard winnaar.”

Lamberts: “Alleen een superdag kan hem de wereldtitel bezorgen”
Lamberts is al jaren de trainer van Van Aert; hij kent hem erg goed. “Door alle problemen met zijn ex-ploeg heeft Wout een slecht crossseizoen gehad. Hij had kopzorgen, is gaan piekeren. Ik probeer mij daarbuiten te houden, ik weet niet wat er allemaal is gebeurd en ik wil het ook niet weten. Alleen dit: door het piekeren en door de stress stond zijn hoofd er niet naar om strikt op zijn voeding te letten, of op alle andere kleine details die op het hoogste niveau het verschil maken tussen winst en verlies.”

Hoewel de crosser van Cibel-Cebon podiumplekken spaarde alsof het voetbalplaatjes waren, won Van Aert slechts vier keer. Toevallig viermaal in een cross waar Van der Poel niet aanwezig was. Lamberts is daarom pessimistisch: “Zondag staat Wout voor een schier onmogelijke opdracht. Als Mathieu zijn normale niveau haalt, is de nieuwe wereldkampioen gekend. Je moet hopen op een mindere dag van Mathieu en een superdag van Wout, opdat Wout voor de vierde keer de wereldtitel pakt.”

Van Aert heeft topniveau reed bereikt
Volgens Lamberts – die vanaf 1 maart ook bij Jumbo-Visma gaat samenwerken met de Belg – liggen de hoogtijdagen van Van Aert als crosser achter hem, zegt hij tussen neus en lippen door. “Vier jaar geleden woog Wout 73,5 kilo. Nu is dat tachtig kilo. Dat gewicht van toen komt niet meer terug. Dat merk je in het lopen. Wout was altijd de beste loper. Dat is hij nu niet meer. Toon Aerts heeft een grote stap vooruit gezet en Mathieu is buitenaards. Zelfs als Wout zich in de toekomst vol op het crossseizoen zou focussen, kan hij hooguit zeven, acht crossen winnen. Niet meer.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.