Merijn Zeeman: “Tom jaagde als een krijger op de medailles”

Merijn Zeeman: “Tom jaagde als een krijger op de medailles”

foto: Cor Vos

woensdag 28 juli 2021 om 13:00
Interview

Natuurlijk is er de meeste bewondering voor ‘zijn’ winnaar Primoz Roglic, maar met groot respect heeft Merijn Zeeman zeker ook naar de olympische tijdrit van Tom Dumoulin zitten kijken. “Tom heeft hier met het winnen van de zilveren medaille echt een puike prestatie neergezet”, vertelt de sportief manager van Jumbo-Visma aan WielerFlits.

“Als je ziet hoe Tom de laatste maanden naar deze Olympische Spelen heeft toegewerkt, dan kan ik daar alleen een diepe buiging voor maken”, vervolgt Zeeman. “Ik zag de laatste weken in zijn trainingsfiles dat hij alweer op een heel hoog niveau zat. Als je weet waar hij vandaan komt en hoe hij zijn voorbereiding in toch korte tijd heeft moeten doen, dan is het een ongekende prestatie om in dit veld een zilveren medaille te winnen.”

Steeds heeft Zeeman bij Dumoulin een ongekend grote liefde voor de Olympische Spelen geproefd. “Toen we in mei het gesprek met hem hadden dat hij na zijn break weer wilde gaan fietsen en helemaal voor Tokyo 2020 wilde gaan, voelde je gewoon de passie in zijn woorden. Dit evenement roept speciale krachten bij hem op. Hij verandert dan echt zijn mindset en jaagt als een krijger op de medailles. Niets kan hem dan houden.”

Merijn Zeeman. foto: Cor Vos

Het verbaasde Zeeman dan ook niet dat Dumoulin in mei het plan had om zich eerst helemaal op de Olympische Spelen te focussen om pas na Tokio een beslissing te nemen over het vervolg van zijn carrière.

Zeeman: “Ik heb hem de afgelopen dagen nog aan de telefoon gehad. Toen proefde ik dat hij vol zelfvertrouwen naar deze tijdrit toe werkte. Hij heeft de druk om te presteren  weer weten te omarmen. Deze prestatie is voor hem een belangrijke bevestiging dat hij nog steeds bij de wereldtop hoort. Vooral ook omdat hij de weg hiernaartoe zelf heeft gedaan.”

‘Tom belde voor de tijdrit welke mogelijkheden er in het programma zouden zijn’
Bij de NOS sprak Tom Dumoulin in het interview na de huldiging uit dat hij verder gaat met wielrennen. “Daar zijn wij heel blij mee”, aldus Zeeman. “De voortekenen waren goed. Zo belde hij mij al voor de tijdrit met de vraag welke mogelijkheden er in het programma nog na Tokio zouden zijn. Ik heb aangegeven dat we zeker een mooi programma voor hem kunnen uitstippelen, waarbij hij zich ook kan richten op het WK-wielrennen op de weg in België. Over het programma zullen we nu snel met hem een beslissing nemen.”

De gouden wedstrijd van Primoz Roglic maakte Zeeman bijna sprakeloos. “Ik heb hier nauwelijks woorden voor. Het heeft nog lang geduurd voordat Primoz de beslissing nam om naar de Olympische Spelen te gaan. Hij had nog heel lang veel last van zijn stuitje. De knoop om toch naar Tokio te gaan werd uiteindelijk pas twee dagen voor het slotweekeinde van de Tour de France doorgehakt in een gesprek met zijn trainers Marc Lambrecht en Mathieu Heijboer.”

foto: Cor Vos

Verkrampt
In de olympische wegwedstrijd speelde die blessure aan het stuitje opnieuw op. “Van hun hotel nabij de finish naar de start in Tokio zat Primoz urenlang in de auto. Helemaal verkrampt stapte hij daardoor op de fiets. Dat gevoel kon hij in de wedstrijd niet overwinnen.”

De basis van deze gouden medaille ligt volgens Zeeman in de nederlaag van de tijdrit in de Tour de France in 2020 op La Planche des Belle-Filles. Daar verspeelde Roglic in de strijd tegen de klok destijds zijn gele trui aan zijn landgenoot Tadej Pogacar. “Vanaf dat moment is er een knop omgegaan en heeft hij bijna dagelijks op de tijdritfiets getraind om zo zijn aerodynamische houding te verbeteren. Soms zat hij al een klein uurtje voor het ontbijt op die fiets, zodat hij in de loop van de dag wel zijn normale trainingen kon vervolgen. Het is prachtig om te zien dat die vele trainingen dit mooie resultaat opleveren.”

Een verklaring waarom Wout van Aert de tijdrit op een ietwat teleurstellende zesde plaats afsloot, heeft Zeeman nog niet. “Het is duidelijk dat Wout op meer had gehoopt. Hij had minimaal op een medaille in gezet. Toen ik hem voor de start zag, dacht ik meteen dat zijn gelaat niet een super gevoel uitstraalde. Wout heeft echter zeker niet slecht gereden. Ik vind het te voorbarig om nu te concluderen dat het programma met de piek in het slotweekeinde van de Tour en zijn sterke wegwedstrijd te veel van het goede is geweest. Daarvoor moeten we eerst de zaken met hem doornemen, alle cijfers bestuderen en vervolgens alles eens rustig evalueren.”

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Materiaalzone

Populair