Michael Boogerd voor Amstel Gold Race: “Ik kan Mathieu van der Poel niet meer duiden”
foto: Cor Vos
Youri IJnsen
zondag 14 april 2024 om 08:13

Michael Boogerd voor Amstel Gold Race: “Ik kan Mathieu van der Poel niet meer duiden”

Interview Na zeges in de E3 Saxo Classic, Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix is Mathieu van der Poel ook in de Amstel Gold Race de absolute topfavoriet voor winst. Toch is Michael Boogerd er niet helemaal van overtuigd of de wereldkampioen de sloophamer nog een keer kan bovenhalen. “De vraag is hoe gemotiveerd en hoe scherp hij nog is na alles wat hij al gewonnen heeft”, denkt de winnaar van de editie van 1999 hardop bij WielerFlits. Maar dat is wel ongeveer de enige reden voor Boogie, die verder superlatieven tekort komt.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Boogerd stond tijdens zijn carrière liefst zeven keer op het podium van de Limburgse heuvelklassieker. De voormalig tweevoudig Nederlands kampioen kent het parcours op zijn duimpje en is tegenwoordig co-commentator bij Eurosport. De geboren Hagenees (51) weet dus als geen ander een inschatting te maken over de kansen van MVDP in de Amstel Gold Race.

Het affiche van de komende AGR was prachtig: Wout van Aert, Remco Evenepoel en Mathieu van der Poel. In hoeverre is deze koers onthoofd?
“Natuurlijk is het een meerwaarde als Van Aert en Evenepoel hier in vorm aan de start staan. Al moet ik ook zeggen dat Evenepoel hier misschien niet direct een koers op maat krijgt. Maar ik denk dat we de voorbije weken twee prachtige klassiekers hebben gezien, waarbij het misschien nog wel een keertje over Van Aert is gegaan in Vlaanderen en Roubaix. Maar Mathieu heeft daar de boel wel doen verbleken. Hij heeft er historie geschreven zonder dat er een andere topper aan het vertrek stond. Ik denk daarom dat we zondag ook een schitterende koers te zien krijgen.”

Velen voorspellen een makkelijke zege voor Van der Poel. Maar is dat wel zo eenvoudig als iedereen het doet voorkomen?
“Nee, tuurlijk niet. Zeker niet omdat er heel veel druk op zijn schouders ligt, al heb ik niet echt het idee dat Mathieu daar nu zo veel moeite mee heeft. Kijk, in mijn tijd was het haast onmogelijk om na Milaan-San Remo, Gent-Wevelgem, de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix nog goed te zijn in de Amstel en Luik-Bastenaken-Luik. Alleen reden er toen ook heel weinig renners rond met het kaliber van Mathieu. Hij zou dat niveau de komende twee koersen wel moeten kunnen vasthouden.

Van der Poel won opnieuw in Roubaix – foto: Cor Vos

Hij heeft tot op heden nog maar weinig wedstrijden gereden. Wij hadden er dan al een hele campagne op zitten met rittenkoersen en gedoe en weet ik het wat. Dat heeft Van der Poel niet. Aan de andere kant heeft hij al zijn wedstrijden op het scherpst van de snede gereden. Mentaal kost dat altijd energie. Als je puur kijkt naar wat hij al heeft laten zien, dan zou het niet gek zijn als het een keertje iets minder gaat. En het hangt af van hoe gemotiveerd en scherp hij is. Misschien zien we hem wel helemaal niet in de Amstel. Niet omdat hij slecht is, maar gewoon omdat hij het wel even best vindt.”

In welk scenario is Mathieu zondag in normale doen te kloppen door de rest?
“Dat is een heel lastige. Ik kan wel de prefinale zeggen, maar Mathieu is er zelf ook goed in om al vroeg de koers helemaal naar zijn hand te zetten. Al is de Amstel daar misschien wel een beetje lastig voor. De vraag is ook of Alpecin-Deceuninck als ploeg net zo sterk is als in de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. In de Brabantse Pijl zat dat woensdag wel snor. Hij kan daar op bouwen. Als Mathieu weer zo fit is als in Vlaanderen en Roubaix, is het heel moeilijk om hem te kloppen zondag. Dan kan ik geen scenario bedenken waarin hij niet kan winnen. Anderen moeten vooral zeker niet hun koers op hem afstemmen.”

Hoe anders is deze editie voor hem in vergelijking met 2019 (winst als outsider) en 2022 (vierde als topfavoriet)?
“Nu heeft hij al twee monumenten op zak. Hij rijdt dus totaal zonder druk. In 2022 had hij overigens ook kunnen winnen. Al zag je toen ook dat hij de echte frisheid al miste. Michał Kwiatkowski en Benoît Cosnefroy hebben daar toen van geprofiteerd, omdat Mathieu vrijwel alles alleen moest doen achter hen. Als ze dan blijven demarreren, is het moeilijk om alles terug te halen. Dat zou nu ook een manier zijn om hem te kunnen kloppen. Maar nu zal hem dat een worst zijn, vermoed ik. Hij won de Amstel al eens en heeft nu al Vlaanderen en Roubaix gewonnen. Dat kan alleen maar in zijn voordeel spreken.”

Van der Poel won na een memorabele finale meteen zijn eerste Gold Race in 2019 – foto: Cor Vos

Mathieu won de E3, De Ronde en Roubaix na een lange solo, van zo’n 50 kilometer. Kan dat in de Amstel ook?
“Dat is wel wat lastiger, denk ik. Op vijftig kilometer van de streep is het peloton in de Amstel vaak nog vrij groot. Dan is het moeilijk om alleen weg te rijden. Maar wat Tadej Pogačar vorig jaar deed op de Keutenberg, of daar bij de Eyserbosweg in de buurt… Als Mathieu heel goed is, kan hij er daar ook wel een nummertje uitpersen. Maar ik kan me dat haast niet voorstellen, hoor. Zo’n lange solo. Het moet niet gekker worden. Al zou ik het wel leuk vinden! Maar deze man is toch niet meer te duiden?”

Het zou ook nog nooit vertoond zijn: Vlaanderen, Roubaix en de Amstel in één voorjaar winnen. Hoe uniek is de atleet Mathieu van der Poel eigenlijk?
“Dat bedoel ik. Ik ken hem niet duiden. Alles wat hij doet… Dit is in mijn ogen heel raar om te zeggen, maar ik denk dat dit een van de allerbeste wielrenners ooit is. Kijk, een grote ronde gaat hij niet winnen. Maar het is ook de manier waarop hij koerst, dat het zo bijzonder maakt. Ik heb dat eigenlijk nog nooit gezien, ook niet bij de jeugd. En ook niet in de gouden tijd van Jan Raas en Hennie Kuiper. Dat waren echt wel toppers. Maar hij is nog meer bijzonder, vind ik.”

Is hij dan de beste Nederlandse eendagscoureur ooit?
“Ja, nou… Kuiper was ook heel goed. Die was het meest veelzijdig. Hennie heeft ook nog twee keer op het podium van de Tour de France gestaan. Dus dat vind ik lastig, ook omdat hij de Ronde van Lombardije gewonnen heeft en nog eens tweede werd in Luik-Bastenaken-Luik. Maar Van der Poel heeft wel meer Monumenten gewonnen. In principe is Mathieu wel de beste eendagsrenner, ja.”

Boogerd zelf versloeg in 1999 Lance Armstrong in een sprint-a-deux – foto: Cor Vos

De advocaat van de duivel zegt: ‘leuk, dit voorjaar van Van der Poel. Maar veel favorieten zijn hier niet’. Doet dat iets af aan zijn prestaties?
“Nee, hoor. Nee, nee. Nee. Daar ga ik niet in mee. In Milaan-San Remo was Mathieu al bepalend in de koers. Hij is daar te laat bij die aanval van Pogačar, maar in zijn eerste koers kletst hij daar wel in één keer naartoe. Daarna rijdt hij nog een beetje op kop voor Jasper Philipsen. In de E3 Saxo Classic speelde hij met Van Aert. Hij zag hem op een bepaald moment terugkomen en dacht toen volgens mij: ‘laat ik dan nu nog maar eens een keertje versnellen’. De rest is geschiedenis. 

Van Gent-Wevelgem roepen veel mensen dat Mathieu daar niet slim reed. Maar ik had het idee dat hij daar gewoon een beetje aan het trainen was. Hij nam zijn verantwoordelijkheid door alle gaten dicht te rijden en daarna vol door te koersen met Mads Pedersen. Dat is ook geen gewone smurf, natuurlijk. Mathieu gaat daar dwars tegen alle wielerwetten in, dus dan is het logisch dat je daar geklopt wordt. 

Daarna volgen inderdaad die valpartijen. Maar als je naar de koersen daarvoor kijkt, geloof ik niet dat een Van Aert in de Ronde van Vlaanderen wel in één keer op Mathieu’s wiel had gezeten. Bovendien kon Van der Poel ook niets aan die valpartij doen. Het was allemaal niet leuk, maar Mathieu heeft gedaan wat hij moest doen: goed zijn in deze periode van het jaar. Meer kan ik daar niet over zeggen. Van der Poel rijdt puur op gevoel en met zijn hart. Dat er dan een paar niet bij zijn, vind ik echt veel te ver gaan om iets af te doen aan zijn prestaties. Verleden jaar heeft hij ze allemaal ook geklopt, hè. Daar gaf hij ook alles, terwijl anderen hun koers op heb afstemden.”

Van der Poel reed in de E3 Saxo Classic bij alles en iedereen weg – foto: Cor Vos

Nu rijdt Pogačar volgende week wel in Luik, natuurlijk. Kan Mathieu hem daar aan?
“Ja, dat zou ook wel kunnen. Maar… dan wordt het wel helemaal zot, als hij die dit jaar ook nog wint. Van mij mag het! Maar we hebben Pogačar ook zien rijden in Strade Bianche, in de Ronde van Catalonië. Die gaat nu ook niet in één keer minder zijn, met de Giro d’Italia in aantocht. Dat geloof ik niet. Maar ja, als hij Mathieu er niet afkrijgt… Dan gaan we sprinten en dan kan het alle kanten op. Maar normaal zal het bij Van der Poel ook een keertje iets minder gaan worden.

Aan de andere kant las ik bij jullie ook dat Tom Boonen zei dat Mathieu dit jaar een unieke kans krijgt in Luik. Daar ga ik best ver in mee. Hij ziet alles nu als bonus. Dat is een goede mindset. De pre voor mij is dan wel dat hij nog dezelfde vorm van Vlaanderen en Roubaix heeft. Als dat zo is, dan zou het kunnen dat hij dit jaar inderdaad ook Luik kan winnen, ja.”

Tot slot: als jij voor de Amstel Gold Race een andere naam moet geven dan Mathieu van der Poel. Wie dan?
Tom Pidcock. Die is al eens tweede en derde geweest. Hij komt hier graag. Zijn voorjaar is misschien niet helemaal wat hij ervan verwacht had, maar in Parijs-Roubaix vond ik hem toch best wel goed. Die krijgt in de Amstel een koers die veel beter op zijn lijf geschreven is. Ik denk dat Pidcock hier nog wel iets recht te zetten heeft. Die mag niemand onderschatten voor zondag.”

Kan Van der Poel volgende week in Luik Pogacar opnieuw volgen? – foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.