Nibali kraait victorie in veertiende Giro-etappe (+beeld)

zaterdag 22 mei 2010 om 18:22

Vincenzo Nibali heeft de veertiende etappe in de Ronde van Italië naar zijn hand gezet. De Italiaan van Liquigas-Doimo forceerde zelf de beslissing op de Monte Grappa, de enige beklimming van de dag, en reed daarna solo naar de zege. Zijn ploeggenoot Ivan Basso maakte het Italiaanse feest compleet door de sprint om de tweede plaats te winnen, voor Michele Scarponi en Cadel Evans. Richie Porte verliest zijn roze trui aan David Arroyo.

Vooral bij Team Saxo Bank werd voor de etappe gevreesd voor een gevaarlijke omvangrijke kopgroep, maar niets bleek minder waar. Een vrij ongevaarlijke zeskoppige groep, met William Bonnet (Bbox Bouygues Telecom), Alessandro Bisolti (Colnago-CSF Inox), Steven Cummings (Team Sky), Markus Eibegger (Footon-Servetto), Damien Monier (Cofidis) en Filippo Pozzato (Team Katusha) trok na een uur wedstrijd op pad. Lampre-Farnese Vini nam echter al snel het heft in handen, de maximale voorsprong was ongeveer acht minuten.

Al op de eerste stroken bergop van de Monte Grappa (1e categorie) liet Bisolti zijn metgezellen ter plekke. In het peloton, dat een drietal minuten later aan de voet arriveerde, nam Liquigas al snel het commando over van Lampre en werd leider Richie Porte als één van de eersten in moeilijkheden gemeld. Het was het begin van een lange lijdensweg voor de jonge Australiër, die uiteindelijk vijf minuten zou verliezen. Bradley Wiggins ging even op de trappers staan, maar zag al snel in dat het nog te vroeg was en hield de benen stil.

Door het kopwerk van vooral Sylwester Szmyd scheidde zich een elitegroep van een twintigtal renners af, waarin met uitzondering van Stefano Garzelli alle grote namen vertegenwoordigd waren. Op het moment dat alle leiders ingerekend waren, opende Vincenzo Nibali de debatten: op zeven kilometer van de top viel hij aan en schoven zijn ploegmaat Ivan Basso, Michele Scarponi en Cadel Evans mee. De op dat moment virtuele rozetruidrager David Arroyo moest het hoofd buigen, en ook Alexandre Vinokourov en Carlos Sastre moesten in het verweer.

Op de top, op 41 kilometer van de streep, had het kopkwartet een bonus van 1:08 op Sastre en Vinokourov en 2:05 op een groepje met Cunego, Arroyo en ook Xavier Tondo en Bauke Mollema. In de afdaling etaleerde Nibali zijn dalerscapaciteiten door meteen een kloof van meer dan een halve minuut te slaan en ook Vinokourov, die nochtans wist weg te rijden van Sastre, verder op achterstand te zetten. Laatstgenoemde viel in het laatste deel van de afdaling zelfs terug tot in een groep met zijn ploegmaat Tondo, Arroyo, Cunego en Mollema.

Nibali ging de laatste 15 vlakke kilometer in met een geruststellende voorsprong van driekwart minuut en mocht in de straten van Asolo het zegegebaar maken. Het achtervolgende trio wist de schade wel nog enigszins te beperken, maar strandde uiteindelijk op een twintigtal seconden. Vinokourov en de omvangrijke groep achter hem mogen bij de verliezers van de dag gerekend worden, net als Porte, die op de streep exact 39 tellen tekort kwam om ook morgen in het roze te mogen vertrekken.

De beklimming van de Monte Grappa

Laatste kilometers

Giro d’Italia (2.HIS)
Etappe 14: Ferrara – Asolo (205 km)

1. Vincenzo Nibali (Italië/Liquigas-Doimo) 4u57m51s
2. Ivan Basso (Italië/Liquigas-Doimo) + 23s
3. Michele Scarponi (Italië/Androni Giocatolli) z.t.
4. Cadel Evans (Australië/BMC Racing Team)
5. Alexandre Vinokourov (Kazachstan/Astana) + 1m33s
6. Branislau Samoilau (Wit-Rusland/Quick-Step) + 2m26s
7. Bauke Mollema (Nederland/Rabobank) z.t.
8. Damiano Cunego (Italië/Lampre-Farnese Vini)
9. Linus Gerdemann (Duitsland/Team Milram)
10. Marco Pinotti (Italië/Team HTC-Columbia)

Complete uitslag

Algemeen klassement na etappe 14
1. David Arroyo (Spanje/Caisse d’Epargne) 61u22m54s
2. Richie Porte (Australië/Team Saxo Bank) + 39s
3. Xavier Tondo (Spanje/Cervélo) + 2m12s
4. Robert Kiserlovski (Kroatië/Liquigas-Doimo) + 2m35s
5. Linus Gerdemann (Duitsland/Team Milram) + 3m52s
6. Carlos Sastre (Spanje/Cervélo) + 5m27s
7. Bradley Wiggins (Groot-Brittannië/Team Sky) + 6m32s
8. Vincenzo Nibali (Italië/Liquigas-Doimo) + 6m51s
9. Alexander Vinokourov (Kazachstan/Astana) +7m15s
10. Cadel Evans (Australië/BMC Racing Team) +7m26s

Complete klassement

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Materiaalzone

Populair