Nicholas Roche (37) neemt afscheid van het profwielrennen
Roche droeg in de Vuelta van 2019 nog vijf dagen de rode leiderstrui - foto: Cor Vos
maandag 4 oktober 2021 om 19:02

Nicholas Roche (37) neemt afscheid van het profwielrennen

Nicholas Roche is afgezwaaid als wielrenner. De 37-jarige renner van Team DSM reed afgelopen zondag met het nationale kampioenschap van Ierland zijn laatste koers als wielerprof. “Het was tegelijkertijd de moeilijkste en makkelijkste beslissing die ik in mijn carrière heb gemaakt”, schrijft hij in een betoog op Twitter. Roche was zeventien jaar lang prof.

“Ik heb het geluk gehad dat ik tijdens mijn carrière omringd ben door de beste renners ter wereld”, gaat de klimmer verder. “We discussieerden vaak over wanneer het juiste moment was om aan een nieuwe hoofdstuk te beginnen. Ik heb altijd gedacht dat ik zo lang mogelijk zou koersen. Maar die coureurs zeiden altijd dat ik op een dag zou ontwaken met het idee dat het tijd zou zijn voor een nieuwe uitdaging. Ik geloofde hen nooit, tot die dag voor mij aanbrak in augustus.”

Zodoende kwam zondag een einde aan zijn loopbaan van zeventien jaar met 1270 koersdagen. “Het Iers kampioenschap in Wicklow was mijn laatste wedstrijd. Het is mijn favoriete plek om te fietsen en dat in het bijzijn van mijn familie, vrienden en supporters die voor mij het rijden in en voor Ierland zo speciaal hebben gemaakt. Koers voor mijn thuispubliek wetend dat het mijn laatste dag als prof was, maakte het voor mij erg speciaal. De laatste kilometers reed ik rond met veel emoties.”

“Ik heb gehuild”, gaat Roche verder. “Maar gelukkig heb ik geen spijt. Het voelde voor mij erg goed om mijn laatste koers in de bergen rondom Wicklow te rijden. Op deze wegen begon op twaalfjarige leeftijd mijn wielerdroom. Wist ik veel dat al mijn wensen zouden uitkomen. Aan de volgende generatie Ierse wielrenners – die ik zondag aan het werk zag, ze zijn erg sterk – wil ik alleen maar zeggen dat ze groots moeten dromen en hard moeten werken. Dan is alles mogelijk.”

Roche verdedigde de Ierse trui met verve – foto: Cor Vos

Nieuwe rol bij Trinity Management
Roche gaat nu als consultant aan de slag bij het managementbureau dat tot voor kort zijn zaken deed, Trinity Sports Management. “Het voelt voor mij heel natuurlijk om de zakelijke kant van de sport te leren van Andrew McQuaid, die al meer dan dertig jaar een vriend van mij is. Er zitten ook nog andere plannen in de pijpleiding, daarover binnenkort meer.” Roche won in zijn carrière twaalf keer, waaronder enkele Ierse titels en twee ritten in de Vuelta a España.

De renner van Team DSM is de zoon van Stephen Roche. Zijn vader won in 1987 de Giro d’Italia, de Tour de France en het wereldkampioenschap. Alledrie in hetzelfde jaar, dus. In de wielersport staat dat bekend als de Triple Crown, iets dat alleen Roche senior en Eddy Merckx wisten te bewerkstelligen. Zover kwam zijn zoon niet, al werd hij de Ronde van Spanje van 2013 wel vijfde in het eindklassement. Twee jaar geleden droeg hij daar nog vijf dagen de leiderstrui. Ook Roche’s neef Daniel Martin zwaait na dit seizoen af.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.