Nicki Sørensen bekent dopinggebruik
foto: Sirotti
maandag 22 juni 2015 om 15:08

Nicki Sørensen bekent dopinggebruik

Nicki Sørensen heeft toegegeven doping te hebben gebruikt tijdens zijn profcarrière. De bekentenis hangt samen met een dopingrapport dat het Deense antidopingagentschap morgen publiceert.

“Ik heb doping gebruikt, ik geef dat volledig toe. Het maakt me triest, ik wilde dat ik het kon terugdraaien”, zegt Sørensen, die momenteel ploegleider is bij Tinkoff-Saxo. “Het gebeurde in de vroege jaren van mijn carrière. Het is meer dan tien jaar geleden. Het was mijn eigen keuze het te doen.” De 40-jarige ex-prof bevestigt met zijn statement het verhaal dat Michael Rasmussen in zijn boek schreef en wat hij tegen het Deense antidopingagentschap heeft verklaard.

Rasmussen, oud-prof bij onder andere Rabobank, schreef in 2013 in zijn boek Gele Koorts tijdens zijn periode bij de CSC-ploeg doping te hebben gebruikt met zijn toenmalige ploegmaat Sørensen. Sørensen heeft dat verhaal tot vandaag altijd ontkend.

Geen toeval
De bekentenis van Sørensen is geen toeval. Dinsdag wordt een rapport geopenbaard waarin onderzoek is gedaan naar dopinggebruik van Deense wielrenners in de periode 1998-2015. Het Deense antidopingagentschap Anti Doping Denemarken (ADD) en de Deense sportconfederatie Danmarks Idrætsforbund (DIF) hebben twee jaar lang aan dat onderzoek gewerkt.

Sørensen reageert in zijn statement ook op andere aantijgingen. Volgens Deense media zijn er twee versies van het rapport in omloop. De krant Ekstra Bladet, dat beide documenten in bezit zegt te hebben, meldt dat in het eindrapport de bekentenis van Sørensen eruit is gelaten.

Om die reden weigert Rasmussen, die met de onderzoekers heeft gesproken en alleen de concept-versie heeft ingezien, het eindrapport te tekenen: “Ik heb verklaard klaar te zijn om de waarheid te spreken, en ik getekend om de waarheid te spreken. Ik heb niet getekend om de waarheid te verbergen”, zegt Rasmussen tegen Politeken.dk. Sørensen zegt niet te willen reageren op het rapport totdat het is gepubliceerd.

RIDE Magazine
58 Reacties
Sorteer op:
22 juni 2015 16:08
Steven de Jongh is aangenomen bij Tinkoff-Saxo ná zijn bekentenis, dus Nicki mag vast ook blijven.
22 juni 2015 16:09
Nog geen scherpe tweet van Oleg?
22 juni 2015 16:10
FYI voor degenen die zich afvragen waarom dit hier als nieuws gebracht wordt:

1. nieuws is nieuws, zolang het geen oud nieuws is (en dus geen nieuws is)
2. deze website is een commercieel reclameplatform, dus nieuws kijken = kliks, activiteiten zoals reacties op nieuws zijn extra kliks. Hoe meer hoe interessanter voor adverteerders en de WF eigenaren.
22 juni 2015 16:14
Rasmussen schreef al in zijn boek dat hij samen met Nicki aan de dope zat. Ik geloof niet zo hard dat het alleen de beginjaren zijn. Even wat anders: richt dit onderzoek zich alleen op Deense renners of ook op alle Saxobank renners e.d. die een andere nationaliteit hebben?
22 juni 2015 16:14
Wel typisch,

Allemaal gebruiken ze alleen in de begin jaren en daarna niet meer.
Allemaal ontkennen ze in alle toonaarden totdat....

En waar blijven dan al die echt nieuwswaardige nieuwtjes??
Gaan nu de echte lijken van de ploeg Riis uit de kast komen??
En waar blijven inderdaad de door sommige forumleden al terecht genoemde delen van het Padova/Padua dossier???
Je gaat mij namelijk echt niet vertellen dat al deze (met alle respect mindere goden) gebruikt hebben en dan alleen in het begin van hun carriere, en dat al die andere renners die in de afgelopen 20 jaar steevast de wereldranglijsten en klassementen bepaalden schoon waren (afgezien van de al gevallen ploegen US Postal, Festina, Rabobank)

Ik wacht nog altijd op die namen van die mannen die nooit betrapt werden maar wel zo goed als zeker fout zijn of waren
22 juni 2015 16:28
Ik denk dat Sørensen nu vooral hoopt dat het ook niet uitlekt dat hij in 1999 voor een team genaamd Chicky World heeft gereden.
22 juni 2015 16:33
Hoe minder van dit soort obligaat 'nieuws' hoe beter, we kunnen er genoegzaam vanuit gaan dat 90% dope gebruikte, 5% dat wel probeerde maar niet lukte (geen goede stuff tenminste) en dat de laatste 5% er gewoon niet aan deed. Sorensen slaat tezamen met Rasmussen alvast het hele rapport onderuit want hoe geloofwaardig is dit wanneer ze er lekker in zijn wezen editten?
22 juni 2015 16:34
Edit redactie: Geen onzin a.u.b
22 juni 2015 16:40
Quote:
Romāns Vainšteins - 22 juni 2015 om 16:33
we kunnen er genoegzaam vanuit gaan dat 90% dope gebruikte

Maar daar gaat het dan ook helemaal niet om. Het gaat om de onderliggende culturen en structuren. Want die slijten langzamer dan renners en hun carrières.
22 juni 2015 16:44
Oh dat klopt, reken er maar op dat zo'n beter wordend bloedpaspoort heel veel meer invloed heeft op het dopegebruik dan de 'mentale switch' die de heren wielrenners uit zichzelf zouden maken. Het enige dat 'de wielrenner' stopt is de mazen van het net vernauwen.
22 juni 2015 16:48
Tis grappig hoe sommige mensen willen dat er bekend wordt en de sport schoon en geloofwaardig wordt. Nu komt er weer een rapport naar buiten en boeit het sommige mensen niks. Liever die hele beerput op tafel en daarna verder kijken dan niks horen en niks doen.

en tuurlijk doet soerensen aan zelfredding :P dat zou ieder verstandig persoon proberen. Liever zelf dan aan de schandpaal worden door een rapport
22 juni 2015 16:48
Daarnaast hoop ik dat er ook wat grip kan ontstaan op het functioneren in het algemeen van dokters, verzorgers en andere leden uit de entourage van het wielrennen. Uiteindelijk blijft het dweilen met de kraan open, maar we kunnen wel proberen om die kraan zo goed mogelijk dicht te draaien.
22 juni 2015 16:55
Ik vind het een beetje lullig als er gezegd wordt 'iedereen gebruikte toen'! Want er zullen altijd een paar renners zijn geweest die nooit gebruikt hebben. Zeg dan zoiets als 'er waren velen die gebruikt hebben', dat lijkt me dichter bij de waarheid.
22 juni 2015 17:02
Ik lees veel berichten met de strekking "het is bijna Tour en juist dan komen dit soort berichten". Wordt wakker mensen: dit soort berichten zijn er het hele jaar door. Er gaat geen maand voorbij zonder opzienbarend dopingnieuws. De ene keer gaat het over Astana, de keer er op over Kreuziger, dan weer een rapport a la Padova, de keer er op nieuwe epo betrapten en morgen een Deens rapport.
22 juni 2015 17:04
Denen lijken soms meer op Hollanders dan Belgen...

Gooi de beerput maar weer eens open.
22 juni 2015 17:18
Wanneer komt er eens nieuws naar buiten over het Belgische dopinggebruik? O, wacht! Die doen dat niet natuurlijk.
22 juni 2015 18:40
Hoe veel rapporten komen er nog? Die rapporten komen me zo langzamerhand de keel uit. Niets nieuws onder de zon. Iedereen weet dat er in die tijd door minstens 90% van de renners doping werd gebruikt, daarvoor is geen rapport nodig.
Als Riis in staat van beschuldiging wordt gesteld boeit me dat oprecht niets. Hij is voor mij al 20 jaar schuldig, ook daar is geen rapport voor nodig.
Het rapport zou alleen waardigheid hebben indien er ondubbelzinnig over de huidige generatie en hun verhouding tot doping zou worden gerapporteerd. Dat gebeurt niet, anders was dat al gelekt.
Wat er nu aan de hand is, is dat elk land en zijn dopingautoriteit een eigen rapport opstelt, waar eigenlijk hetzelfde in staat, alleen worden de renners met dezelfde nationaliteit onder de loep gelegd. Je bereikt er helemaal niets mee, 0.0.
Van al dat geld kunnen ze mijns inziens beter onderzoek doen naar alternatieve wegen die ook naar Rome kunnen leiden, zoals bijvoorbeeld de effecten van doping.
Er zijn genoeg gevestigde onderzoekers die in de loop van de tijd hebben beweerd dat het fysiologische effect van doping bij lange na niet zo groot is als wordt gedacht en beweerd, als er al een substantieel (meer dan 2%) fysiologisch voordeel mee behaald wordt. Om het in perspectief te plaatsen: Indien een renner een hele koers uit de wind wordt gehouden, kan dit een fysiologisch voordeel tot 30% opleveren.
Daarover lezen of horen we nooit wat. Want stel dat dat waar is, dan krijgt het hele dopingverhaal een andere wending.
Het beste argument om renners geen doping te laten gebruiken is door hen er intrinsiek van te overtuigen dat het te behalen voordeel miniem is en in schril contrast staat tot de nadelen die het met zich brengt.
22 juni 2015 19:07
"Het beste argument om renners geen doping te laten gebruiken is door hen er intrinsiek van te overtuigen dat het te behalen voordeel miniem is en in schril contrast staat tot de nadelen die het met zich brengt."

Interessant betoog, maar je laatste stuk is tunnelvisie. Je wenst de uitkomst dat sporters te overtuigen zijn om geen doping te gebruiken, omdat het voordeel (in jouw schets slechts 2%) niet opweegt tegen de pakkans. M.i. is de pakkans nihil en is het voordeel van doping groter dan 2%. Zo'n onderzoek lijkt dus eerder een trigger om te doperen. Daarnaast: 2% is niet niks. Op een Alpencol is 55 seconden het verschil tussen als 6e of als 18e binnen komen.
22 juni 2015 19:09
@HeinJan
het beste argument in mijn ogen om renners te weerhouden naar doping te grijpen is om ze er nooit mee weg te laten komen. Niet na 1 maand, niet na 2 jaar en ook niet na 12 jaar! Pakken en straffen..
22 juni 2015 19:17
@Hein-Jan
In 1985 won Moreno Argentin L-B-L met een gemiddelde snelheid van 36,9 km/u. In 2015 won Valverde met 40,3 km/u op een zwaarder parcours
22 juni 2015 19:33
@Fietsie +1. Hoe meer, hoe beter.
22 juni 2015 19:39
@ Jean Dumas:
en? hadden ze in 2015 betere doping dan 30 jaar geleden of was Valverde beter dan Argentin? wat was het weer, wie zaten er in de kopgroep, kreeg die ruimte of niet, en wie deed het commentaar in beide wedstrijden? werd er gereden met dezelfde fiets? enz.
22 juni 2015 19:49
Gemiddelde snelheden zeggen inderdaad niet zo veel. Ik weet nog dat circa 20 jaar terug (epotijd), er nog echte wandeletappes waren. Zie ook het half uur dat Pereiro Sio in 2006 cadeau kreeg. Er wordt gewoon niet altijd volle bak gereden. Al komt er wel een kentering. De Tour 2014 en de Giro 2015 waren pittig qua tempo.
22 juni 2015 20:57
Rasmussen is al zo ontzettend verguisd geweest en ik vraag me steeds meer af waarom. Van alle betrapte wielrenners is hij zowat de enige, samen met andere uitzonderingen als dekker, die openlijk zijn verhaal doet. Die man verdient ondertussen toch wel een standbeeld! :)
22 juni 2015 21:00
@vinnievide

Bij zowat elke straffe prestatie van sommige ploegen deze site vervuilen, daar is voor jou niets mis mee, maar een ex-renner die tevens ploegleider is van 1 van de grootste ploegen ter wereld die toegeeft dat hij doping gebruikte; dat zouden ze hier niet mogen plaatsen? Amai, men voeten...

Om te reageren moet je ingelogd zijn.