Niki Terpstra pleitte eerder al voor chicane-aanloop: “Werd toen niet serieus genomen”
Niki Terpstra in het Bos van Wallers - foto: Cor Vos
donderdag 4 april 2024 om 10:51

Niki Terpstra pleitte eerder al voor chicane-aanloop: “Werd toen niet serieus genomen”

Het is de laatste dagen een hot item: de organisatie van Parijs-Roubaix heeft de aanloop naar het Bos van Wallers aangepast. Er wordt een chicane toegevoegd om zo de snelheid van de renners richting de gevreesde kasseienstrook te verlagen. In het wielerpeloton zijn de meningen verdeeld. Niki Terpstra, in 2014 winnaar van de ‘Hel van het Noorden’, vindt het een goed idee.

In de podcast Speed On Wheels legt de inmiddels gestopte Terpstra uit waarom. “Als je met een heel peloton aan het Bos van Waller begint, is het gewoon een massasprint. Dan rij je daar met 60 km per uur de strook op. Je gaat dan van mooi asfalt naar debiel slechte stenen. Die bovendien nog eens spiegelglad zijn, aangezien er altijd mos op ligt. Het is gewoon hartstikke gevaarlijk.”

“Als er iemand tien posities voor je onderuit gaat, kun je echt niks doen”, schetst Terpstra het gevaar van de twee kilometer lange kasseistrook. “Dan glij je ook gewoon onderuit. Je moet eigenlijk een beetje uitbollen en een beetje je rem aanraken. En dan hopen dat je de goede richting kunt opsturen, maar er staan ook nog hekken. Het is altijd een gevaarlijk punt. Vallen op asfalt zal veel schaafwonden opleveren. Maar als je op kasseien valt, dan lig je echt in de kreukels.”

Alternatieve aanloop
Terpstra trok tijdens zijn carrière dan ook al aan de bel. “Ik ben echt een voorstander van een chicane. Ik heb het idee al een keertje geopperd, maar dat werd toen niet serieus genomen. Nu gelukkig wel. Je hebt er ook gewoon genoeg mogelijkheden voor. Je hebt daar het museum van de mijnbouw en een enorme parkeerplaats.”

Volgens de oud-winnaar van Parijs-Roubaix is het niet moeilijk om een goede en bovenal veiligere aanloop naar het Bos van Wallers uit te tekenen. “Je gaat 500 meter voor je het Bos oprijdt even naar links en dan naar rechts. Dan rij je de parkeerplaats op en dan vlak voor het Bos kom je er weer uit. Dan begin je niet met die enorme snelheden aan het Bos.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.