UCI schorst renners vanwege betrokkenheid bij Operation Aderlass

woensdag 15 mei 2019 om 09:14
UCI schorst renners vanwege betrokkenheid bij Operation Aderlass

Kristijan Koren - foto: Cor Vos

Nadat gisteren al de naam van Alessandro Petacchi genoemd werd in de dopingzaak Operation Aderlass, meldt La Gazzetta dello Sport dat ook de Slovenen Kristijan Koren en Borut Bozic en de Kroaat Kristijan Đurasek klant zouden zijn geweest van de omstreden dopingdokter Schmidt.

De 32-jarige Koren is momenteel namens Bahrain Merida actief in de Ronde van Italië. De 31-jarige Đurasek rijdt momenteel voor UAE-Emirates de Ronde van Californië. Bozic (38) stopte vorig seizoen als profrenner. Hij kwam tussen 2009 en 2011 uit voor het Nederlandse Vacansoleil-DCM en maakt nu deel uit van de technische staf van Bahrain-Merida. De drie kwamen in het verleden allen uit voor de Sloveense continentale ploeg Perutnina Ptuj, waarvan momenteel meerder oud-renners een dopinggerelateerde schorsing uitzitten.

De dopingzaak Operation Aderlass gaat over de activiteiten van de Duitse arts Mark Schmidt, die een verleden heeft als ploegarts bij Gerolsteiner. Hij wordt beschuldigd van het toedienen van bloeddoping. Naast wielrenners zijn er ook onder meer langlaufers betrokken. De Oostenrijkse langlaufer Max Hauke werd eerder dit jaar betrapt tijdens een bloedtransfusie, terwijl het infuus nog in zijn arm zat. Eerder deze week bekende oud-renner Danilo Hondo klant te zijn geweest bij Schmidt. De Italiaanse sportkrant meldt dat er nog ongeveer tien wielrenners betrokken zijn, maar dat daar geen grote namen bij zitten.

Update 10:10
De UCI laat in een persbericht weten dat het Koren en Durasek voorlopig geschorst heeft vanwege het gebruik van een verboden methode, waarmee gedoeld wordt op bloeddoping. Ook de inmiddels gestopte renners Bozic en Petacchi zijn bestraft. Koren zal daardoor niet kunnen starten in de vijfde rit die vandaag op het programma staat.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.