Opgeven optie voor Porte: “Na vrijdag was ik gebroken”
foto: Sirotti
zondag 24 mei 2015 om 11:38

Opgeven optie voor Porte: “Na vrijdag was ik gebroken”

Richie Porte speelt in zijn achterhoofd met het idee om af te stappen in de Giro. De Australiër van Sky kent geen gelukkige ronde en overweegt om zich op te laden voor de Tour de France. Dit zegt hij tegen Cyclingnews.

“In sommige gevallen is het zinvol om eruit te stappen en alvast vooruit te kijken naar de Tour”, vertelt hij. “Dat is heel teleurstellend, maar na vrijdag was ik gebroken. Ik lag op de massagetafel en liet alles bezinken. Ik denk niet dat ik iets verkeerd heb gedaan, ik heb gewoon veel pech gehad.” De vrijdag waar Porte op duidt, was de rit naar Jesolo, waarin hij nét buiten de 3 kilometer-zone ten val kwam en – net als na de ongeoorloofde wielwissel met Simon Clarke – wéér tijd verloor ten opzichte van zijn concurrenten.

Ook in de tijdrit van gisteren kon Porte geen potten breken. De Australisch kampioen tegen het uurwerk werd 55e op 4.20 van zijn Sky-ploeggenoot Vasil Kiryienka. “Ik had pijn en kon niet vol gaan op het vlakke, terwijl het een tijdrit was die bij me past.” In het algemeen klassement zakte hij naar plek 17 op 8.52 van Alberto Contador.

Vandaag start Porte wel gewoon in de vijftiende etappe van Marostica naar Madonna di Campiglio.

[poll id=”45″]

RIDE Magazine
30 Reacties
Sorteer op:
24 mei 2015 11:40
hoe jammer ik het vind voor hem maar lijkt me de slimste optie. Een goede Tour mss, want Froome op kasseien je weet maar nooit :D
24 mei 2015 11:42
Porte is dus mentaal zwak. Als ie mentaal sterk was, had ie geknecht voor König.
24 mei 2015 11:44
Gelijk afstappen, zou ook voor Froome veel beter zijn dan dat Porte nu een week gaat aanmodderen. König heeft genoeg ondersteuning nog met o.a. Nieve, Kiryienka en Siutsou.
24 mei 2015 11:44
Volgens Gregor Brown's Twitter geeft Sky aan dat Porte daadwerkelijk de pijp aan Maarten geeft deze Giro. Weer geen top 10 klassement na Giro 2010. Dat geeft te denken.

Edit: Lezen is ook een kunst, Gregor zegt dat Porte gewoon start. Excusé moi, het is nog een zondagmorgen...
24 mei 2015 11:47
Hier staat weer wat anders
Team Sky has confirmed to Cyclingnews that Richie Porte will continue the Giro d’Italia, despite indicating that he could quit to focus on the Tour de France.
24 mei 2015 11:47
Het zal dan van vandaag afhangen lijkt me.
24 mei 2015 11:49
Een echte kampioen vecht door en wint een rit in de slotweek of knecht op een voorbeeldige manier voor König. Kom op Richie, doe het voor je ploegmaats en voor jezelf. Opgeven kunnen we allemaal.
24 mei 2015 11:49
Beste Porte,

Vriendje suikerbuik. Zeker bij jouw ploegie sturen ze altijd een hoop mensen mee enkel en alleen ter ondersteuning van de kopman. Ja, je hebt pech gehad en niet zo zeer gefaald, en het minste wat je nu kan doen is ruggengraat en ballen tonen en die Giro uitrijden. Dat ben je in mijn ogen wel verplicht naar iedereen die alleen maar bezig is jou te ondersteunen. Vriend, je slaapt zelfs in een eigen camper. Kop op, niet miepen, het is nog maar een weekje.
24 mei 2015 11:56
vandaag alles of niks spelen, indien niks afstappen en focus op TDF
24 mei 2015 12:02
Waarom zou die niet af kunnen stappen? Hij kan toch beter knechten voor froome id tour dan hier knechten voor een 7e plek van konig?
24 mei 2015 12:06
Porte komt mentaal toch te kort om een topklassement te rijden over drie weken koers. Dat zag je vrijdag al na die val. Hij kwam gewoon lusteloos over de streep gepeddeld, in schril contrast met bv. de grinta waarmee Contador over de meet reed. Ok, beide zitten natuurlijk in een totaal andere situatie (Contador in roze, Porte al veel pech gehad), maar iets zegt me dat in omgekeerde omstandigheden Contador meer ruggengraat zou tonen. Dat bleek alleen al uit Contadors koersgedrag de dagen na zijn valpartij.

Porte in de toekomst gewoon alles op kleine rondjes. Daar is hij fysiek én mentaal beter voor gemaakt. En aangezien de echte toppers focussen op de grote rondes, kan hij de volgende jaren zomaar wat Parijs-Nicen, Rondes van Zwitserland of Dauphinés op zijn palmares bijschrijven.
24 mei 2015 12:07
Aanvallen vandaag en heel de tactiek van de andere ploegen slopen.
24 mei 2015 12:07
@nonkel

Hoewel een alles-of-niets poging het spektakel ten goeie zou komen, kan hij nooit meer 5 minuten inhalen op Contador.
24 mei 2015 12:14
Zou König nu in de camper mogen of durven ze dat niet aan een heeft het experiment gefaald.

Het zou Porte inderdaad sieren als hij er nog het beste van probeert te maken met de ploeg, weet de ernst van zijn fysieke ongemakken niet, die lijken me bepalend.
24 mei 2015 12:17
@ harold
Contador en Aru zijn buiten schot, maar al de anderen niet hoor
24 mei 2015 12:23
is een top 5 plaats niet meer om voor te rijden? voelt hij em te goed om daarvoor verder te doen. nu opgeven om vervolgens in de tour weer een paar keer te vallen en weer op te geven?
er zijn renners die zouden tekenen voor een top tien plaats.
dat hij met zijn mager lijf maar opgeeft.
24 mei 2015 12:33
Eerlijk zijn is niet altijd slim. Maar ff zien hoe goed hij bergop is. Heeft toch wel iets te bewijzen in een grote ronde.
24 mei 2015 12:34
Voor zijn eigen ontwikkeling lijkt het me zinvol wanneer hij doorgaat, om de 3 weken vol te maken ondanks (juist met) alle tegenslag. Het vergroot je mentale weerbaarheid om iets af te maken, ook al gaat het niet zoals je zou willen. Daar heb je in de toekomst in grote rondes alleen maar profijt van als het weer eens tegenzit.
24 mei 2015 12:38
Misschien kan Porte zich beter richten op de Vuelta?
24 mei 2015 12:59
Lastige discussie of je door moet gaan of moet uitstappen. Als je fysiek fit bent en alleen mentaal gebroken door de tegenslag, dan knap je er zeker niet van op door nu de pijp aan Maarten te geven. Als je fysiek malheur hebt en je hebt geen klassement meer te verdedigen, dan zou ik zeggen stap uit, herstel en richt je pijlen op een volgend doel.
24 mei 2015 13:21
Wheely

Inderdaad dat vroeg ik me ook af. Heeft Porte gisteravond na de tijdrit zijn spulletjes uit de camper moeten halen om plaats te maken voor König.
24 mei 2015 13:41
afstappen omdat het klassement om zeep is geholpen? dan kan contador net zo goed in zijn eentje de giro verder gaan uitrijden. een topklassering zit er nog best wel in en zo niet zou het hem juist sieren, ook naar zijn ploeg toe, om dan voor konig te gaan knechten.
24 mei 2015 13:52
@Purito +1
Het zou zwak zijn als hij afstapt en daar zouden zijn ploegmaats ook niet echt blij mee zijn denk ik. Hij slaapt al in zijn eentje in die camper en als het dan tegen zit met hem, stapt hij af en helpt hij niet zijn ploeg. Dan zit hij er echt alleen voor zichzelf.
24 mei 2015 13:57
heel merkwaardige reacties... nasibal en nick met dt. Afstappen hoeft niet direct een zwaktebod te zijn. In het verleden was hij een meesterknecht in de Tour, dus daar kan hij het verschil zeker ook maken.

Daarnaast, indien de ploeg 'van hem bevrijd' wordt kunnen ze in de aanval en wellicht nog een dagsuccesje boeken. Rijden voor een gebroken kopman lijkt me een nog veel zwaardere opgave.

Dienend de Tour in siert Porte juist...
24 mei 2015 16:06
Porte mag niet afstappen, omdat hij kan knechten?
Hij zal juist afstappen om te knechten (in de Tour).

Om te reageren moet je ingelogd zijn.