Parcours BK Waregem voorgesteld: “Gezocht naar een zo selectief mogelijke finale”
© Cor Vos
Nico Dick
maandag 14 december 2020 om 15:33

Parcours BK Waregem voorgesteld: “Gezocht naar een zo selectief mogelijke finale”

Deze middag werd in de HippoLoggia, een eventlocatie met uitzicht op de Waregemse Hippodroom, het parcours van het Belgisch kampioenschap wielrennen 2021 voorgesteld. Het wordt een vlakke omloop met wel een aantal  hindernissen in de finale. De organisatoren mikken vooral op een volksfeest met vips en publiek.

Het Belgisch kampioenschap voor dames en heren elite wordt volgend jaar op 20 juni verreden. “Op de normale BK-datum en in tegenstelling tot dit jaar mét alle toppers”, vertelde bondsvoorzitter Tom Van Damme. Als het van de organisatoren afhangt, wordt het een wielerfeest met alles erop en eraan.

“Als het moet, zullen we uiteraard aanpassingen doorvoeren. Maar we hopen dat het vaccin tegen dan hun werk zullen gedaan hebben”, zegt Carlo Lambrecht, voorzitter van Dwars door Vlaanderen, dat het BK organiseert in samenwerking met voetbal-eersteklasser Zulte Waregem en de Stad Waregem. “Het zou zonde zijn om er nu al vanuit te gaan dat we zonder publiek moeten organiseren. Laten we optimistisch blijven en mikken op een groots wieler- en volksfeest.”

Aankomstplaats van Dwars door Vlaanderen
Het BK zal starten aan de Waregemse Hippodroom en finishen op de Verbindingsweg, de voorbije jaren ook de aankomst van Dwars door Vlaanderen. De lengte van het parcours is relatief kort (122 kilometer voor de vrouwen, 220 kilometer voor de mannen). “Enerzijds hebben we geleerd dat gebalde parcoursen meer spanning kunnen opleveren, anderzijds moeten we rekening houden met het EK voetbal, dus willen we niet te laat finishen.”

Het totale parcours bestaat uit een combinatie van drie lokale ronden, die elk een aantal keer worden afgelegd en vernoemd zijn naar ex-renners Briek Schotte (ereburger van Waregem) en André Defoort (uit deelgemeente Beveren-Leie). Deze laatste werd 79 jaar geleden (volgend jaar dus 80) Belgisch kampioen in Namen. Zowel de Briek Schotte-ronde (18 kilometer) en André Defoort-ronde (20 kilometer) zijn volledig vlak. De finaleronde van 16 kilometer is een stuk lastiger. Die bestaat uit de Herlegem-kasseien, de Holstraat en de Karmelberg.

In bovenstaand filmpje zie je het traject dat zowel de dames (gele lijn) als de mannen (rode lijn) moeten afleggen. De dames starten om 10.00 uur in de voormiddag, de mannen om 12.05 uur. “We stonden voor twee grote uitdagingen: Waregem wilde al zijn deelgemeenten in de picture zetten én we moesten een zo selectief mogelijk parcours maken, dat meer bevat dan de paar bruggen over de E17”, aldus koersdirecteur Guy Delesie.

“Voor die finalerondes (drie bij de dames, vier bij de mannen) wijken we uit naar Nokere en Kruisem. Het wordt uiteraard geen finale als Luik-Bastenaken-Luik, maar met de kasseien en de Holstraat wordt het wellicht ook geen sprint met een voltallig peloton.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.