Peter Sagan verrast met zege in GP de Quebec
Foto: Jonathan Devich
vrijdag 9 september 2016 om 22:11

Peter Sagan verrast met zege in GP de Quebec

Peter Sagan heeft de overwinning gepakt in de Grand Prix Cycliste de Quebec. De wereldkampioen bungelde bijna heel de wedstrijd achteraan het peloton, maar wist zich op het juiste moment vooraan in het peloton te melden. In de eindsprint plaatste hij zijn jump het allerbest en kon zo nog net de ontsnapte Rigoberto Uran voorbijsteken.

Al in de eerste van zestien rondes werd de kopgroep van de dag gevormd. De vroege vlucht bestond uit Brammeier (Dimension Data), Bak (Lotto Soudal), Castelijns (LottoNL-Jumbo), Agnoli (Astana), Pichot (Direct Energie) en Belkov (Katusha), Barta (Bora-Argon18) en Dal-Cin (Silber). Op het heuvelachtige parcours wisten zij vol te houden tot vijf rondes van het einde. Na nog een solo van een ronde werd Bak als laatste vroege vluchter ingerekend.

Op veertig kilometer van het einde openden Alaphilippe (Etixx-Quick-Step) en Rowe (Sky) de finale. Veel ruimte kregen zij echter niet. Nadat ze weer waren ingelopen volgenden verschillende uitvalspogingen. Met nog twintig kilometer te rijden, ontsnapte een nieuwe groep van zo’n vijftien man, maar ook zijn kregen geen ruimte.

Een uitgedund peloton begon aan de slotronde. Met nog tien kilometer te rijden demarreerde Oliver Naesen. De Belg van IAM Cycling wist lang vol te houden, maar tegen een voortrazend peloton was als eenling niets te beginnen. De winnaar van de Bretagne Classic werd op 3,5 kilometer van de streep ingelopen.

Op de laatste beklimming van de Côte de la Montagne (375m aan 10%) konden Alaphilippe, Trentin (Etixx-Quick-Step) en Moscon (Sky) in korte tijd een groot gat slaan. Kort voorbij de top versnelde Moscon opnieuw, maar onder de boog van de laatste kilometer werd hij teruggepakt. Op exact dezelfde plek als een jaar eerder demarreerde vervolgens Uran. De Colombiaan leek op weg om zijn titel te prolongeren, maar in de hellende slotmeters was hij niet opgewassen tegen de sprintende favorieten.

RIDE Magazine
74 Reacties
Sorteer op:
9 september 2016 22:47
Tendam, volgens mij ook niet. Ik dacht dat het Roosen was. Volgens mij is het ook Hofland die net buiten de top10 eindigt. Even op de uitslag wachten.

Edit: toch Kelderman dus, 11e.

Edit2: die late aanval was inderdaad Roosen geeft hij aan op Strava
9 september 2016 22:47
Vakoc is negende. Niet Reguigui.
9 september 2016 22:52
Held Hero Cult... Wielrennen zonder Sagan is geen wielrennen
9 september 2016 22:53
Betitel laat toch ook al veel zien dit jaar als neo.. Wordt een grote.
9 september 2016 22:55
Het was toch Wilco Kelderman, die net buiten de top 10 eindigt.
9 september 2016 22:55
Sprintje bergop dus weer. Het enige spannende was of Uran het zou redden. Uiteindelijk een top10 van renners die zich tot 100 meter voor de streep zich schuil hadden gehouden. Knap van Sagan om het toch maar weer te doen maar dat ik tijdens de koers op het puntje van mijn stoel heb gezeten, nee.
9 september 2016 23:05
ja, heel indrukwekkende neo die Bettiol, ware het niet dat het al zijn 3e profjaar is. @ah-ja
9 september 2016 23:06
@ah-ja: het is al het derde profjaar van Bettiol. Maar dit jaar komt het talent er zeker een stuk meer uit dan de afgelopen twee jaren.
9 september 2016 23:21
Peter sagan verrast ,voor wie is dit een verrassing dan !!Iedere wedstrijd waar sagan zijn zinnen op zet hoort hij bij de absolute favorieten !!Geweldig,veruit mijn favoriete coureur !
9 september 2016 23:22
Nathan Haas 6e....was die niet te laat binnengekomen in een Vuelta etappe onlangs ? Knap hersteld of toch een beetje opzettelijk uit de Vuelta verdwenen met het oog op deze wedstrijd ??
9 september 2016 23:29
ik vond het geen zak aan, rondjes om de Canadeze kerk zonder echte actie tot de laatste 2 km.
9 september 2016 23:38
@ horner fan
Inderdaad een slimme jongen die Haas; na hem heeft nog een groep van tientallen renners hetzelfde geprobeerd in de Vuelta maar moest voor straf de volgende dag toch weer een etappe rijden.
9 september 2016 23:50
Toch geen beste WT-wedstrijd wanneer het elke x weer in zo'n elitesprint verzandt, je hebt schijtschijtschijtweer nodig voordat het echt een koers wordt. Overgewaardeerd tweeluik dit.
9 september 2016 23:52
Vreemd dat er bij Uran een DNF staat.
10 september 2016 00:03
Ik zie hem hier en dus op PCS als 10e staan. OP UCI staat hij idd als DNF
10 september 2016 00:05
@Romāns Vainšteins Nonsens, dan kan je dat ook van menig andere koers zeggen zoals Gent Wevelgem of E3 prijs

Canadese koersen hebben doorgaans een betere startlijst dan welke Vlaamse koers dan ook. Enkel LBL heeft een beter startveld
10 september 2016 00:09
Heerlijke wedstrijd, heerlijk parkoers, heerlijke finale, heerlijke winnaar. Kan niet beter eigenlijk. Wat een mooie sprint, sprints bergop zijn toch ongeëvenaard. Zoals Sagan in de laatste meters over Uran ging, vroeger deed alleen Valverde dat, dat geniale timen. Dit is pure klasbakkerij.
10 september 2016 00:10
Uitslag in inm iddels aangepast. reguigui staat niet meer in de top.
Een DNW achter Uran was beter geweest. ( Did not win )
10 september 2016 00:15
@ Piet Lut
Die goede startlijst zal ook grotendeels ermee te maken hebben dat het World Tourkoersen zijn. Ploegen moeten veel kosten maken om alles over de grote plas te brengen, dus dan willen ze niet voor spek en bonen meerijden. Logisch dat je dan goede renners aan de start krijgt.
10 september 2016 00:20
@Robs234 Paris-Roubaix is ook World Tour en heeft jaarlijks een van de meest belabberde startlijsten (en de Vlaamse koersen ook trouwens). Een paar specialisten en dat is het dan wel. Dit soort koersen en AGR, LBL, Il Lombardia, Milano-SanRemo hebben een veel breder en kwalitatief hogere deelnemersveld
10 september 2016 00:45
@Piet Lut

Maar zorgen over het algemeen wel voor een behoorlijk saaie koers die alleen in de laatste 2KM spannend is. Geef mij maar Vlaamse koersen met een mooi wedstrijd verloop van 80KM en zwak deelnemersveld ipv saaie koersen met een goed deelnemersveld.
10 september 2016 01:02
@ Piet Lut Met wat ik zei over dat het World Tourkoersen zijn, bedoel ik mee dat de WT-ploegen dus verplicht zijn om aan de start te staan. Echter, alle fietsen, ploegleidersauto's en de hele rambam zit in Europa, waardoor teams dus veel hogere kosten moeten maken om in Canada te rijden dan 'gewoon' in Frankrijk. Ik kan me dan goed voorstellen dat je als ploeg dan niet een selectie stuurt waarvan er niemand bij de eerste tien gaat eindigen. Daarnaast is, zoals HoofdIsVrij zegt, het koersverloop vrij voorspelbaar en zijn er meerdere typen renners die kunnen winnen (sterke sprinters, klassieke types, zelfs ronderenners), terwijl je bij Parijs-Roubaix toch wel echt iets met kasseien moet hebben wil je kansmaken.
10 september 2016 01:29
De beste renner ter wereld wint een wedstrijd en volgens de redactie verrast hij.
10 september 2016 07:40
Echte puncher course als ik zo de uitslag zie.
10 september 2016 08:13
@Romans Vainsteins

Geen beste WT wedstrijd omdat het een elitesprint wordt. Leg uit... wat dacht je van pak em beet Milaan San Remo. Iedere wedstrijd heeft zijn eigen karakter. Gedurende de wedstrijd heb ik in de laatste 40 km de nodige actie gezien, zodat ik het zeker niet saai vond. En vorig jaar was het Uran die de sprinters verraste met een late uitval.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.