Peter Sagan verslaat Elia Viviani en wint zijn derde Gent-Wevelgem
Nick Doup zondag 25 maart 2018 om 17:29

Peter Sagan verslaat Elia Viviani en wint zijn derde Gent-Wevelgem

Gent-Wevelgem 2018 is een prooi geworden voor Peter Sagan. De wereldkampioen van BORA-hansgrohe was na meer dan 250 kilometer koers de beste in Wevelgem. In de sprint van een selecte favorietengroep bleef hij Elia Viviani (Quick-Step Floors) en Arnaud Démare (Groupama-FDJ) voor. Het is voor Sagan zijn derde overwinning in deze klassieker.

Op 22 september verschijnt de nieuwe najaars-editie van RIDE. In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

Roompot-Nederlandse Loterij maakt de beginuren
Roompot-Nederlandse Loterij had er zin in. De Nederlandse ploeg sprong met twee man mee in de vroege vlucht. Jan-Willem van Schip en rasaanvaller Brian van Goethem hadden Frederik Frison (Lotto Soudal), José Gonçalves (Katusha-Alpecin), Filippo Ganna (UAE Emirates) en Jimmy Duquennoy (WB Aqua Protect Veranclassic) aan hun zijde. De voorgift van het sextet liep op tot negen minuten.

Teunissen opent het bal
Groupama-FDJ en Lotto Soudal voerden het peloton aan, maar maakten geen aanstalten om voor de heuvelzone het gat toe te rijden. Jasper Stuyven en Alexander Kristoff konden zo op hun gemak terugkeren van een technisch mankement. Na de eerste beklimming van de Kemmelberg luidde Mike Teunissen een periode van aanvallen in. Quick-Step Floors maakte de koers hard, maar het peloton bleef compact.

Plugstreets zorgen voor schifting
Zestig kilometer voor de meet doemden de stoffige plugstreets op. De grindwegen werden aangevallen door BMC, dat een plan had. Het peloton brak in stukken, maar de verschillen waren te overzien. Toch was het pak uitgedund na de plugstreets, wat zorgde voor diverse aanvalspogingen, die werden gecounterd door onder meer Timo Roosen en enkele Quick-Step-renners. Zdenek Stybar, Sacha Modolo en Tony Gallopin kwamen in die periode ten val, maar konden verder ‘zonder erg’.

Favorieten blijven over na de Kemmel
Vier renners kregen daarna wel de ruimte om op de kopgroep te jagen: Jelle Wallays, Julien Vermote, Alex Kirsch en Viacheslav Kuznetsov. Zij haalden veertig kilometer voor de meet de vroege vluchters bij. Een tegenaanval kwam van Guillaume Van Keirsbulck, Marcus Burghardt en ook Philippe Gilbert ontsnapte vlak voor de Kemmelberg. Zij werden op de laatste klim van de dag gegrepen door een favorietengroep, aangevoerd door Sep Vanmarcke. Dat was nog wel een ruime minuut achter de kopgroep, waar Van Schip en Van Goethem nog aanwezig waren.

Meerdere sprinters sluipen mee, ook Van Poppel
In het voorste peloton van ongeveer twintig man zaten snelle mannen als Arnaud Démare, Peter Sagan, Elia Viviani, Michael Matthews, Jens Debusschere, Christophe Laporte en Danny van Poppel. Laatstgenoemde was de enige Nederlander. John Degenkolb, Magnus Cort en Kristoff hadden de slag gemist en zaten kort achter de favorietengroep, maar de samenwerking kwam niet goed op gang. Zij zagen de favorieten steeds verder weg rijden. Dylan Groenewegen kon niet met de besten mee over de Kemmel en verdween volledig uit het zicht.

Favorietengroep op hoge snelheid richting Wevelgem
De laatste vroege vluchters werden op 25 kilometer van de streep gegrepen, waardoor een peloton van 29 renners ontstond. De wind had vrij spel op de lange, brede wegen richting Wevelgem. Enkele vroege vluchters werden het slachtoffer van het hoge tempo dat de favorieten aanhielden, maar ook Van Poppel, die nochtans een goede indruk achterliet, werd uit het wiel gekletst en zag zijn kansen in rook opgaan. Opvallende namen die geen krimp gaven: Van Goethem en Van Schip maakten indruk en draaiden hun rondjes mee op kop.

Van Goethem probeert het op twee kilometer, sprint voor de winst
De achtervolgers waren geslagen, ondanks een wanhoopspoging van Cort en Kristoff. Gilbert bepaalde het tempo, toen Van Goethem een verrassingsaanval plaatste onder de boog van de twee kilometer. Gilbert haalde hem terug, waarna het stilviel. Van Avermaet en Van Aert probeerden daarvan te profiteren, maar zij werden gegrepen. Net na de vod pakte Vanmarcke enkele meters voorsprong, maar hij werd overklast door de sprinters. In de spurt was Sagan vervolgens superieur. Een emotionele Viviani werd tweede, voor Démare. De beste landgenoot in de uitslag was Van Schip op een twaalfde plek.

foto: Sirotti

94 Reacties
Sorteer op:
De hele dag niet gezien. Zo zou ik niet willen winnnen - Michal Kwiatkowski.
25 mrt
Netjes, Sagan
Had Gilbert toch mee moeten rijden met Van Goethem. Zwak afgemaakt door QuickStep
Mooi gedaan door die twee van Roompot. Tot in de finale meegedaan, klasse!
Ondanks dat het flink aan elkaar bleef kleven een leuke editie weer. Sagan wint hier op de WK-manier, niet vanwege de sterkste zijn maar met zijn geweldige sprint na klassieke afstand.
25 mrt
Die demarrage van Van Goethem verstierde het plannetje van Quickstep, volgens mij.
25 mrt
Zit Viviani nou te huilen dat ie verliest? Of misschien heeft hij te hard op zijn stuur geslagen en doet zijn hand pijn. Verder mooie sprint maar redelijk saaie koers. Jammer van Danny van Poppel, hopelijk leert hij hiervan.
25 mrt
Viviani neemt z’n verlies niet als een man. Niet dat mannen niet huilen, hoor. Sagan was echter gwn sterker
Geen second gezien.. dacht dat Sagan van races hield en zich niet druk maakte om resultaat. Jammer dat Gilber Breakaway Brian terug haalde. Was bijna een droompot finale geworden. Van poppel vrees ik opdracht gekregen om te vroeg te gaan linkeballen en eraf gewaaid. had de ploegleiding wel voor mogen waarschuwen. Voor de rest wel aardig van hem en Roosen, maar ze missen de Jaren. jonkies van Roompot deden het echter super Van Marcke had 100-200m later moeten gaan en dan was er eindelijk die grote vis geweest. Leuke koers iig, maar niet legendarisch :)
25 mrt
Viviani ingesloten. Keurig de vrije ruimte gekozen door Sagan.
Hele sterke sprint van Sagan. Roompot mannen sterk, jammer dat van 't Schip niet wat meer gokte op zijn Sprint. Quick Step liet Viviani zitten. Geen goede sprintvoorbereiding, waardoor hij zelf moest komen terwijl ze met mannen zat zaten. Van Poppel verprutst een topnotering door zicht te laten foppen, was erg sterk aan het rijden. Demare klein kopstootje tegen Schip?
Blijft toch vreemd dat ze allemaal blijven denken dat ze Sagan gaan kloppen in de spurt na zo’n wedstrijd...
Waarom is Viviani zo emotioneel? Heeft in de sprint toch ogenschijnlijk geen enkel moment aanspraak gemaakt op de winst en werd ook niet echt gehinderd leek het
Mooi! De winnaar. De verliezer en de Roompotters! Quickstep (afgezien van een sterke Gilbert) had toch wel wat meer kunnen proberen? Des te meer respect voor Van t Schip en Van Goethem.
@Tuubke Gilbert had gewoon met Breakaway Brian mee moeten rijden. Legt de druk bij de anderen. En als ze samen weg blijven wint Gilbert altijd.
25 mrt
Van Goethem en van Schip klasbakken!
Roompot...verdrie.... was Goet...hem..... Een Schip vol hulde!!!
Sagan is een baas! En die mannen van Roompot verdienen een pluim!
Demare lijkt weer een demaretje te doen bij laporte
Geen idee waarom ze bij QS dachten even Sagan te gaan kloppen in de sprint. Met zo een sterke Gilbert en Stybar hadden ze toch beter kunnen doen.
@PatatL HAHA, ik vind dat grappig! Hoewel ik het knappe timing van Sagan vind. @Vevie Goed reactie, huilende mannen moeten de grond in gestampt worden. Held ben jij
25 mrt
Schip een tikje ingesloten anders pakt hij nog een ereplaats
Viviani baalt gewoon enorm dat ie een reeele kans op GW heeft verpest, passie heet dat.
@Domestique Gezien hoe relaxt Sagan er (na z'n onderonsje met Burghard) in de finale bijzat? Die had alles kunnen pareren!
Andermaal briljante laatste km van Peter de Grote. Ijzig kalm, zich naar vooren laten drijven, anderen laten aantrekken en als eerste over de streep kome

Geef een reactie