Pim Ligthart rijdt nog vijf wedstrijden voor Roompot: “Wil in schoonheid afsluiten”
foto: Marcel Koch
vrijdag 21 september 2018 om 10:00

Pim Ligthart rijdt nog vijf wedstrijden voor Roompot: “Wil in schoonheid afsluiten”

Roompot-Nederlandse Loterij haalt in deze septembermaand wel heel veel de media. Eén keertje met dank aan de overwinning van Taco van der Hoorn in de Belgische Primus Classic, voorts vooral dankzij de heisa rond de fusie met het Sniper Cycling van Nick Nuyens. Hoog tijd dus om nog eens een sportief item te brengen: Pim Ligthart maakte woensdag in de Omloop van het Houtland zijn comeback na een afwezigheid van drie en een halve maand.

Op 24 november verschijnt de nieuwe winter-editie van RIDE Magazine. Mathieu van der Poel prijkt je op de cover. In ons magazine lees je een uitgebreid verhaal van 10 pagina's met dé smaakmaker van 2023. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Je bent er eindelijk opnieuw bij, Pim. Een opsteker na een zware periode, denken we dan?
“Ik moet hier niet flauw over doen, het is een loodzware zomer geweest. Niet alleen sportief, na mijn val in de eerste rit in lijn van de Ronde van Luxemburg, maar ook in mijn privéleven. Mijn vriendin Noor is deze zomer heel erg ziek geweest en lag drie weken in het ziekenhuis aan de hartbewaking. Geen pretje. Maar goed, het gaat nu beter. Wat het fietsen betreft, heb ik op 16 augustus de trainingen hervat.”

Enig idee hoe het met je conditie  gesteld is?
“Ik ben exact een maand aan het trainen, dus start ik vandaag (eergisteren woensdag, red) begrijpelijkerwijze zonder ambitie. Eigenlijk zou ik volgende week donderdag hervatten in de Famenne Ardenne Classic. Tot Michael Boogerd me opbelde of ik een weekje vroeger van start kon. Nou, een tochtje van tweehonderd kilometer op Vlaamse wegen paste wel in mijn schema, dus waarom niet…”

Met als doel: nog een paar wedstrijden afwerken om met een goed gevoel de winter in te gaan?
“Klopt helemaal. Al heb ik nog een andere motivatie. Ik heb het het voorbije anderhalf jaar prima naar mijn zin gehad bij dit team, dus wilde ik niet zomaar afscheid nemen zonder nog een aantal wedstrijden te rijden. Ik ben vooral blij dat ik dit najaar nog een zestal keer aan de start zal staan. Hier had ik op ingezet. Na Famenne rijd ik Binche-Chimay-Binche. En als dat goed gaat, volgen nog Parijs-Tours, de Tacx Pro Classic en de Sluitingsprijs Putte-Kapellen.”

Na drie jaar Lotto Soudal (WorldTour) zette je een stapje terug naar het ProContinentale Roompot-Nederlandse Loterij. Hoe moeten we jouw overstap naar Direct Energie inschatten?
“Een stapje terug? Zo zie ik dat niet, hoor! Ik ben naar Lotto Soudal gegaan als helper. Dat was daar mijn rol. Bij Roompot-Nederlandse Loterij mocht ik mijn eigen kans gaan en dat is me anderhalf jaar goed bevallen. Ik zag dat niet als een stap terug.”

Dat geloven we. Maar bij Direct Energie ga je opnieuw knechten.
“Dit avontuur kruiste mijn pad en ik vond dat ik die kans moest grijpen. Als de winnaar van de Ronde van Vlaanderen (Niki Terpstra, red.) je vraagt om mee te gaan, zeg je toch niet nee?! Dan ga je niet te lang twijfelen. Bovendien is het de bedoeling dat ik Niki ga bijstaan tot en met Parijs-Roubaix. Na april zijn er wel weer kansen voor mezelf. Trouwens, ook in een aantal – minder belangrijke – voorjaarskoersen waarin ik reeds bewezen heb mijn mannetje te kunnen staan (Ligthart werd dit jaar bijvoorbeeld vierde in Kuurne-Brussel-Kuurne, red.), zal ik geen tweehonderd kilometer bij Terpstra moeten blijven. Laat me zeggen dat er een tiental specifieke wedstrijden zijn waarin ik volledig in zijn dienst rijd.”

Hoe komt Terpstra bij Pim Ligthart terecht?
“We leerden elkaar kennen dankzij het baanwielrennen. Ik kwam over van de juniorencategorie en werd onmiddellijk opgenomen in het traject richting de Spelen van Bejing. We trainden in die periode drie, vier keer per week samen en trokken ook samen op stage met de nationale ploeg. En tijdens de zesdaagses hebben we dezelfde verzorger, waardoor we uren samenhokken. Letterlijk dan. Dat smeedt een band. Ik vermoed dat Niki me wel mag. Bovendien komen we allebei uit dezelfde provincie (Noord-Holland, red.). Dat ik een woordje Frans praat, is bij Direct Energie een leuk extraatje.”

En jij wordt er financieel ook een stuk beter van, vermoeden we…
“Natuurlijk wel! Ik had bij Roompot-Nederlandse Loterij een doorlopend contract, dat ik alleen maar kon verbreken als ik me aanzienlijk verbeterde. En dat is wat er gebeurd is. Maar laat me nog een paar weken focussen op dit team. Ik wil écht in schoonheid afscheid nemen na deze rotzomer.”

RIDE Magazine
4 Reacties
Sorteer op:
21 september 2018 10:13
Haha Pim jij moet gewoon knechten voor Terpstra in de minder belangrijke voorjaarskoersen..

Mooie transfer, sportief en financieel
    21 september 2018 17:42
    Pim heeft een prima sprint in de benen, dus in Kuurne zal Terpstra echt niet als enige troef rijden, als ie daar al mee doet.
21 september 2018 10:58
Kijk zo kan het ook, met respect uit elkaar gaan. En de ander het beste gunnen
21 september 2018 13:21
Prima instelling van Pim!

Om te reageren moet je ingelogd zijn.