Ploegenpresentatie: Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team 2011
zaterdag 29 januari 2011 om 09:10

Ploegenpresentatie: Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team 2011

Januari 2011 loopt inmiddels op zijn laatste benen. De afgelopen maand besteedde WielerFlits aandacht aan het presenteren van de belangrijkste wielerploegen voor het aankomende wielerseizoen. Alle buitenlandse ProTeams kwamen uitgebreid aan bod, evenals het ProContinentale Skil-Shimano. Dit weekend sluiten we af met de grootste twee wielerploegen uit ons eigen land. Als eerste: Vacansoleil-DCM.

WielerFlits

Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team
Land: Nederland
Klasse: ProTeam
UCI-afkorting: VCD
Sportieve hierarchie*: 12de

Naam 2010: Vacansoleil Pro Cycling Team
WorldRanking 2010: 24ste
CQranking 2010: 7de

* = Ranglijst opgesteld door de UCI op basis van de in 2009 en 2010 verdiende punten door de renners van de huidige ploeg

Vorig seizoen
Het seizoen 2010 mag in sportief opzicht voor Vacansoleil enigszins een teleurstelling genoemd worden. De Nederlandse ProContinentale-ploeg had na zijn succesvolle debuutseizoen gehoopt op een plaatsje in de Tour de France, maar dit bleek er niet in te zitten. Sterker nog, Vacansoleil werd voor geen enkele grote ronde uitgenodigd. Dat betekende dat onder meer de Ronde van Spanje, waar ze in 2009 nog een rit gewonnen hadden met Borut Bozic, aan hun neus voorbijging. Verder werd er ook niet gereden in grote klassiekers als de Waalse Pijl, Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije.

In de Vlaamse klassiekers was Vacansoleil wél actief, en dat bleef niet onopgemerkt. Zowel in de Ronde van Vlaanderen als Parijs-Roubaix schaarde kopman Björn Leukemans zich bij de toppers, wat uitendelijk resulteerde in een 4de en een 6de plaats. Daarnaast werd hij ook nog eens 2de in Dwars door Vlaanderen, 7de in de E3 Prijs en 7de in de Brabantse Pijl. De enige zege in de Vlaamse voorjaarsklassiekers kwam echter op naam van Bobbie Traksel, die in beestachtige omstandigheden Kuurne-Brussel-Kuurne won. Ook Jens Mouris (Ronde van het Groene Hart), Alberto Ongarato (Ronde van Drenthe), Björn Leukemans (Druivenkoers), Romain Feillu (GP Fourmiers), Joost van Leijen (Münsterland Giro) en Riccardo Ricco (Coppa Sabatini) boekten in 2010 een zege in een eendagskoers.

Met de Ronde van Luxemburg (door Matteo Carrara) werd er ook nog een .HC-rittenkoers winnend afgesloten, terwijl vroeg in het seizoen de Nederlander Wouter Mol verrassend de sterk bezette Tour of Qatar op zijn naam schreef. Laat in het seizoen was er ook Nederlands succes te bekennen: Wout Poels soleerde namelijk naar een ritzege in de Tour of Britian en mocht ook mee naar het WK. Het belangrijkste nieuws voor Vacansoleil in 2010 kwam misschien wel eind november, toen de ploeg te horen kreeg dat ze in 2011 toe zouden treden tot de WorldTour en dus startrecht zullen krijgen voor alle grote koersen.

Klik hier voor een overzicht van de overwinningen van Vacansoleil in 2010

Het tenue
Het shirt veranderd niet veel ten opzichte van het afgelopen jaargang, behalve dan dat de nieuwe co-sponsor DCM een plaatsje heeft gekregen op de voorzijde en zo de kleur rood introduceert. Voor de rest blijft het shirt overwegend blauw met de gele zon, het logo van Vacansoleil, erop.

WielerFlits
Bron: Il Piccolo Airone

De sponsor(en)
Hoofdsponsor Vacansoleil is een Nederlandse onderneming die campingvakanties naar zonnige gebieden aanbiedt. Dit seizoen heeft de ploeg met het Belgische DCM een nieuwe co-sponsor. DCM (De Ceuster Meststoffen) is een producent van plantenvoeding voor de professionele tuinbouw

Het materiaal
Fiets: Ridley
Onderdelen: Sram
Kleding: SMS Santini
Helmen: BBB

WielerFlits

De ploegleiding
Een nieuw gezicht in de ploegleiding bij Vacansoleil-DCM 2011 is de Nederlander Jean-Paul van Poppel. De ex-topsprinter vervulde deze functie de afgelopen twee seizoenen bij het ProContinentale Cervélo Test Team, maar deze ploeg hield op te bestaan. De overige twee ploegleiders zijn de Belg Hilaire van der Schueren en de Nederlander Michel Cornelisse, die beiden in 2010 ook al voor Vacansoleil werkten. De algemene manager van de ploeg is de Nederlander Daan Luijkx.

De transfers
Uit
Geen echt klinkende namen onder de vertrekkers bij Vacansoleil. De meest opvallende is misschien wel Bobbie Traksel. De Nederlandse winnaar van Kuurne-Brussel-Kuurne in 2010 kon het niet eens worden over een contractverlenging, en rijdt in 2011 voor het ProContinentale Landbouwkrediet. Ook zijn landgenoot Arnoud van Groen blijft actief op het ProContinentale-niveau, namelijk voor Verandas Willems-Accent. Verder vertrok de ontevreden Franse klimmer Brice Feillu naar Leopard-Trek, evenals de Deense klassiekerspecialist Martin Mortensen. Tot slot werd Feillu’s landgenoot Stéphane Rossetto na één seizoen alweer de deur gewezen.

Brice Feillu (Fra) > Leopard-Trek
Martin Mortensen (Den) > Leopard-Trek
Bobbie Traksel (Ned) > Landbouwkrediet
Arnoud van Groen (Ned) > Verandas Willems-Accent
Stéphane Rossetto (Fra) > CC Nogent-sûr-Oise (Elite-2)

In
Onder de nieuwkomers zijn dan weer wel klinkende namen te bespeuren. Zo kwam Belgisch kampioen en tweevoudig Ronde van Vlaanderen-winnaar Stijn Devolder over van Quick Step, terwijl de ervaren Spaanse ronderenner Ezequiel Mosquera de overstap maakte vanaf Xacobeo-Galicia. Even leek deze transfer geen doorgang te vinden wegens een dopingzaak, maar nu mag Mosquera toch weer fietsen. Met Santo Anza, Ruslan Pidgornyy, Maxim Belkov en Marcello Pavarin werden een hoop renners aangetrokken die met name de taak zullen hebben om kopman Riccardo Ricco te ondersteunen, terwijl Mirko Selvaggi de sprintersbrigade kwam versterken. Tot slot werden er met Martijn Keizer en Pim Ligthart twee Nederlandse talenten binnengehaald, terwijl er met Thomas De Gendt ook een talentvolle Belg werd gecontracteerd.

Mirko Selvaggi (Ita) < Astana Stijn Devolder (Bel) < Quick Step Santo Anza (Ita) < Ceramica Flaminia-Bossini Docce Marcello Pavarin (Ita) < Colnago-CSF Inox Maxim Belkov (Rus) < ISD-Neri Ruslan Pidgornyy (Oek) < ISD-Neri Thomas De Gendt (Bel) < Topsport Vlaanderen-Mercator Ezequiel Mosquera (Spa) < Xacobeo-Galicia Martijn Keizer (Ned) < Rabobank CT Pim Ligthart (Ned) < AVC Aix-en-Provence (Elite-2)

WielerFlits
De kopmannen voor het Vlaamse voorjaar (Foto: Il Piccolo Airone)

De renners
Voor het seizoen 2011, het eerste seizoen als ProTeam, heeft Vacansoleil een in de breedte sterke selectie op de been gebracht. Voor de kasseienklassiekers, om te beginnen, heeft de ploeg de beschikking over de Belgen Stijn Devolder en Björn Leukemans, twee van de betere subtoppers die op goede dagen kunnen wedijveren met de absolute top. Zo won Devolder al tweemaal de Ronde van Vlaanderen (2008 en 2009), en reed Leukemans vorig seizoen bijzonder sterk met een 4de stek in Vlaanderen en een 6de in Parijs-Roubaix. Onder meer Marco Marcato (9de in de E3 Prijs 2010), Frederik Veuchelen (ex-winnaar Dwars door Vlaanderen), Joost van Leijen, Thomas De Gendt en Gorik Gardeyn moeten hun kopmannen in deze koersen bij zien te staan.

De allrounder Devolder wil zich ook met de grote mannen gaan meten in de heuvelklassiekers, maar waarschijnlijk zal Vacansoleil hier vooral de kaart van Riccardo Ricco trekken. De 27-jarige Italiaanse ex-dopingzondaar, in peloton niet altijd even geliefd, is zeer explosief als het heuvelop gaat. In de Ardense koersen heeft hij zich nog nimmer echt laten zien, maar in de Ronde van Lombardije eindigde hij al eens als tweede. Naast Ricco en Devolder wil ook Johnny Hoogerland zich tonen in het Ardense drieluik. De Nederlandse aanvaller pur sang brak door in 2009 met onder meer een 5de stek in Lombardije, en wil na een tegenvallend seizoen in 2010 zien te bevestigen. Bevestigen moet ook de jonge belg Thomas De Gendt, die in 2009 vooral heuvelop zijn talent liet zien.

Het hoofddoel van Ricco zal echter de Giro d’Italia zijn. De grootste ronde van zijn land won hij al bijna in 2008, om niet veel later op doping betrapt te worden. De vinnige Italiaan wil nu revanche nemen, en het bergachtige parcours is gezien zijn gebrekkige tijdrijderscapaciteiten op zijn lijf geschreven. Of Ricco de Tour de France zal rijden is nog niet bekend, maar de tweede rondekopman Ezquiel Mosquera heeft al aangegeven graag zijn debuut te willen maken in de Franse rittenkoers. De 35-jarige Spanjaard, net als Ricco een echte klimmer, werd vorig jaar tweede in de Ronde van Spanje. Wil hij daadwerkelijk aan de Tour meedoen, dan moet hij wel gevrijwaard blijven van verdere dopingbeschuldigingen. Aan klimknechten heeft Vacansoleil in ieder geval wel iets te bieden: Santo Anza, Ruslan Pidgornyy, Johnny Hoogerland, Sergey Lagutin, Matteo Carrara en de jonge talentvolle Nederlander Wout Poels. Ook Stijn Devolder kan aardig bergop rijden. De ambitieuze Belg, ooit elfde in de Vuelta, heeft zelfs al aangegeven weer een poging te willen wagen om een goed klassement te rijden in de Tour de France.

Tot slot is er nog de sprintersbrigade van Vacansoleil-DCM. Hier mist een renner die keer op keer mee kan strijden met de topsprinters, maar Borut Bozic en Romain Feillu hebben al wel aangetoond daar soms toe in staat te zijn. De Sloveen won in 2009 namelijk een rit in de Ronde van Spanje, terwijl de Fransman zich al enkele malen voorin mengde in massasprints in de Ronde van Frankrijk, waar hij in 2008 overigens één dag het geel aan mocht trekken. Verder is er nog Marco Marcato. De rappe Italiaan moet het echter vooral hebben van de wat lastigere aankomsten, waarop hij in 2010 een hoop ereplaatsen sprokkelde.

WielerFlits

Klik op de afbeelding om te vergroten

Website
www.vacansoleildcmprocyclingteam.com

Ploegenpresentaties
Skil-Shimano Quick Step Cycling Team Euskaltel-Euskadi Lampre-ISD HTC-HighRoad Sky ProCycling BMC Racing Team Omega Pharma-Lotto Leopard-Trek Pro Team Astana Ag2r La Mondiale Team RadioShack Katusha Team Liquigas-Cannondale Team Garmin-Cervélo Movistar Team Saxo Bank-SunGard

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.