Ploegleider Portal over revalidatie Froome: “Zware opdracht”

donderdag 12 december 2019 om 14:54
Ploegleider Portal over revalidatie Froome: “Zware opdracht”

foto: Cor Vos (archief)

Nicolas Portal – een van de ploegleiders van Team Ineos – hoopt dat Chris Froome volledig zal herstellen van zijn zware valpartij in het Critérium du Dauphiné. “Ik ken Chris, hij wil ontzettend graag zijn vijfde Tour winnen. Ik denk ook dat hij kan herstellen, maar het zal moeilijk worden om weer volledig op niveau te komen”, zo vertelt Portal in gesprek met Cyclism’Actu.

Het verhaal van Froome is bekend: de Britse ronderenner kwam tijdens de verkenning van de Dauphiné-tijdrit op hoge snelheid ten val, waardoor hij zijn rechterdijbeen, heup, elleboog en meerdere ribben brak. De viervoudig Tourwinnaar moest vervolgens lange tijd revalideren, maar inmiddels zit de coureur van Team Ineos weer op de fiets.

Zo reed Froome met enkele ploeggenoten al de tijdrit van het Saitama Criterium. “Chris wil volgend jaar echt geschiedenis schrijven met een vijfde Tourzege. Hij heeft nog altijd de leeftijd om het te doen, maar het zal wel moeilijk worden”, beseft Portal. “Het was echt een zware crash. Het is al een hele prestatie dat hij überhaupt weer fietst.”

“Ik geloof in zijn herstel, maar het is de vraag of hij ook weer volledig kan terugkeren op zijn oude niveau. Het is een zware opdracht, maar we zullen hem 100% steunen in zijn missie”, aldus Portal. Zijn werkgever Team Ineos heeft ook volgend jaar weer de beschikking over meerdere kopmannen, met Tourwinnaar Egan Bernal, Geraint Thomas en nieuwkomer Richard Carapaz.

Jong en oud 
En dan hebben we het nog niet eens gehad over Pavel Sivakov, Iván Sosa en Tao Geoghegan Hart, enkele jonge ronderenners binnen de ploeg. “We hebben echte winnaars met Froome, Thomas en Bernal, maar we moeten ook denken aan de toekomst. De concurrentie wordt steeds sterker en we weten niet hoe lang Froome en Thomas nog kunnen schitteren op topniveau.”

Team Ineos heeft kortom meerdere kapiteins op één schip, maar Portal is niet bang voor muiterij. “Het is niet de eerste keer dat we veel talent aan boord hebben. We praten constant met elkaar en dat gaat allemaal goed. Het is juist mooi om een mix te hebben van gearriveerde renners en jong talent. We kijken uit naar de prestaties van renners als Sosa, Sivakov en ook Filippo Ganna.”

Froome, Hart en Sivakov – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.