Pozzato: “Sagan heeft eindelijk door hoe sterk hij is”
foto: Sirotti (archief)
vrijdag 17 maart 2017 om 15:11

Pozzato: “Sagan heeft eindelijk door hoe sterk hij is”

Peter Sagan is de sterkste renner binnen het huidige peloton, dat zegt Filippo Pozzato in aanloop naar Milaan-San Remo tegen La Gazzetta. De ervaren Italiaan doet er zelfs nog een schepje bovenop: “Voor mij is Sagan de sterkste renner aller tijden.”

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Het mag dan ook geen verrassing zijn dat Pippo wereldkampioen Sagan ziet als topfavoriet voor Milaan-San Remo. “Er zijn nog nooit zo veel renners op zo’n hoog niveau geweest op hetzelfde moment. En dan ook nog eens uit veel verschillende landen”, merkt Pozzato op. Hij draait al meer dan zestien jaar mee in het wereldje en ziet de veranderingen voor zijn neus gebeuren. “Kijkend naar het materiaal, de voorbereiding en training is alles op topniveau. In die context verslaat Sagan sprinters én klimmers. Hij heeft eindelijk door hoe sterk hij is.”

‘Alleen een echte renner kan Milaan-San Remo winnen’
Vorig jaar werd Pozzato met een achtste plaats nog de beste Italiaan in Milaan-San Remo. La Primavera beschrijft hij als een democratische en elitaire koers. “Democratisch omdat het veel renners de hoop geeft op succes, maar ook elitair omdat alleen een echte renner kan winnen”, aldus Pozzato. “Je wint een race als deze niet bij toeval, na 300 kilometer.”

Omdat Wilier-Selle Italia geen uitnodiging kreeg voor Tirreno-Adriatico, moest de excentrieke Italiaan andere oorden opzoeken. Pozzato bereidde zich voor op Gran Canaria. “Ik heb een etappekoers gesimuleerd”, zegt hij. “Op mijn referentieklim heb ik mijn all time record gebroken en mentaal voel ik mij ook goed. Ik weet hoe het werkt en ik ben erg gemotiveerd, maar dat hoeft niet genoeg te zijn.”

RIDE Magazine
51 Reacties
Sorteer op:
17 maart 2017 15:24
Als hij nog maar Freddy Maertens tekeer had zien gaan in 1976-1977.
Dan zijn er nog legio anderen.
17 maart 2017 15:26
"Alleen een echte renner kan Milaan-San Remo winnen"
Mja hoewel ik dat met Goss en Ciolek toch anders zie.
17 maart 2017 15:29
Als jij de jaren zeventig durft te vergelijken met nu.. snap je er weinig van.
17 maart 2017 15:29
Hou op over Freddy Maertens, die was onmenselijk sterk!
17 maart 2017 15:35
@ Agos: Pozzato heeft het zelf toch over "aller tijden" ?
17 maart 2017 15:43
Sagan onderschat zichzelf wel degelijk, in tijdrijden zou ook wel eens onklopbaar kunnen zijn. Zowel zijn benen als armen is een bonk spiermassa maar Pozzato ziet er ook belachelijk scherp uit en lijkt klaar om de Poggio op te vlammen.
17 maart 2017 15:50
Er zit wel wat in wat Pozzato zegt. Alleen vind ik dat je niet zo gemakkelijk een vergelijking kunt maken ten opzichte van andere generaties. Dus, Sagan stekste renner aller tijden gaat wel wat ver.
Merckx bijvoorbeeld won ook alles in zijn tijd, en was tevens ook nog een ronde renner. Ik zie bijvoorbeeld Sagan nog geen Tour, Giro of Vuelta winnen.
17 maart 2017 15:51
@ schipperaar:
inderdaad belachelijk scherp. die ingevallen wangen!
17 maart 2017 16:15
@Jan Blokland, niet te vergelijken. Nu is de concurrentie oneindig veel groter, sterker en professioneler. Daarnaast is de controle een heel stuk scherper. Neemt niet weg dat Merckx voor mij ook nog steeds de grootste ooit is. Mocht die in deze tijd fietsen was het ook een absolute topper geweest denk ik, alleen had die zich dan wel op óf het ronderijden óf de klassiekers/kleinere rondes hebben gericht denk ik.
17 maart 2017 16:16
@8.6
Pozzato's wangetjes zijn nooit veel boller geweest, toch?
17 maart 2017 16:16
Merckx reed in een tijd waar de top wel wat anders was dan nu. Er zijn nog maar weinigen die de ronde van vlaanderen winnen, meedoen in Massasprints en tussen de klassements mannen een loodzware rit winnen in de Tirreno. Het is heel lastig om op meerdere onderdelen de beste te zijn.

Ik ben dan niet helemaal met Pozzato eens. Over 10 jaar is Sagan pas de beste allertijden.
17 maart 2017 16:39
Ben het zeker niet met Pozzato en enkelen hier eens: op zijn 27e, is Sagan's erelijst heel indrukwekkend, maar 1 monument is gewoon veel en veel te weinig. Vergelijk eens met Boonen's erelijst op 27, die was pakje indrukwekkender.
17 maart 2017 16:45
@HerrVdV
Sagan is wel tweevoudig wereldkampioen en heeft al vijf keer op rij het puntenklassement in de Tour gewonnen. Dat staat inderdaad niet gelijk aan het winnen van een monument, maar toch voor mij net zo indrukwekkend. Verder is vooral Sagan's veelzijdigheid iets wat hem uniek maakt.
17 maart 2017 16:47
Herr. VdV: de tegenstand was toen ook een pakje minder indrukwekkender.
17 maart 2017 16:49
Hij is zeker uniek vandaag de dag, maar als hij de beste ooit zou zijn... hij is op resultaten, en daar draait het uiteindelijk om, niet de beste van de laatste 10 jaar. Gilbert, Boonen, beide wereldkampioenen, en meervoudige monumenten op het palmares.
17 maart 2017 16:53
En aan beide zit een luchtje.
17 maart 2017 16:55
Aan jullie Rabo ploeg zat een luchtje, en het bleek van een beerput te komen! Kom toch eens met bewijzen, anders hou gewoon je mond. Dat insinueren is werkelijk intellectueel niveau nul.
17 maart 2017 16:58
De tegenstand minder indrukwekkend?? Ik vond Ballan, Hushovd, Pozzato, Cancellara... hoger in te schatten als de tegenstand vandaag. Same met Gilbert: Valverde, Gerrans, Schlecks... wie vandaag?
17 maart 2017 17:07
Jij noemt zelf Cancellara, maar die kwam samen met Vanmarcke geen meter dichterbij Sagan toen hij solo ging in Vlaanderen vorig jaar.
17 maart 2017 17:29
Het is moeilijk, renners uit diverse generaties rechtstreeks met elkaar te vergelijken. Het enige concrete aanknopingspunt is de erelijst en het optreden in de eigen generatie. Die van Sagan haalt het (in ieder geval nog) niet bij vele andere kampioenen uit het nabije en verre verleden (zie de diverse 'eeuwige' ranglijsten). Zijn plaats weten we pas aan het eind van zijn carrière. In dat opzicht is Merckx zonder meer nummer 1. Qua veelzijdigheid scoort Sagan hoog, maar nog niet zo hoog als bijvoorbeeld Hinault en Merckx, die op elk terrein - ook het hooggebergte - uitblonken. Een ander kenmerk is de (grote) indruk die iemand maakt, met zijn kracht en moed. Daarin vind ik hem al wel in de categorie der groten passen (naast bijvoorbeeld Van Looy, Cancellara en Hinault). Maar Merckx vind ik daarin nog steeds hors categorie.
17 maart 2017 17:32
En boonen heeft niets meer gewonnen vanaf datcancellara zich op de klassiekers ging richten (behalve in 2012 toen de rest pech had ipv boonen zelf)
17 maart 2017 17:40
Het is in deze tijd ook totaal niet meer mogelijk om zowel grote rondes als vlaamse klassiekers te winnen, er zijn gewoon teveel specialisten.
Dat was een Merckx of Hinault nu ook niet gelukt.
17 maart 2017 17:46
Ik vind een Valverde toch een mooi voorbeeld van iemand die ook in het huidige peloton op alle vlakken kan meedoen. Of toch meer vlakken dan Sagan.
17 maart 2017 17:53
@Janjanssen
Dat was vroeger ook nauwelijks mogelijk. Toen had je ook al specialismen, al was dat misschien minder doorgedreven als tegenwoordig. Dat is niet iets van de laatste tijd. Anquetil - tijdrijder en rondespecialist - hield zich ver van Vlaamse klassiekers, al won hij wel Luik-Bastenaken-Luik en Bordeaux-Parijs. Slechts enkele uitzonderlijke renners lukte het op meer vlakken uit te blinken. Daarom denk ik dat Merckx en Hinault dat ook nu zouden klaarspelen.
17 maart 2017 17:59
schipperaar, waarom stel je dat Sagan zichzelf onderschat? Ik zou eerder het tegendeel aanhangen. Sagan zie je vaak in de buik van de koers enorm smijten met energie... kopgroep formeren, monitoren en ook nogeens kilometers aaneen op kop in de wind, maar al vaker dan niet, werd hij geklopt aan de meet.

Sagan grossiert in het talent, maar bij een betere dosering, zou zijn palmares uitbreiden denk ik.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.