Pro-Palestina-organisaties roepen RCS op Grande Partenza te verplaatsen
woensdag 22 november 2017 om 16:27

Pro-Palestina-organisaties roepen RCS op Grande Partenza te verplaatsen

Meer dan 120 pro-Palestina-organisaties hebben in een gezamenlijke verklaring een oproep gedaan aan de organisatie van de Giro d’Italia. Hierin wordt dringend verzocht de start van de Giro in 2018 te verplaatsen uit Jeruzalem.

De Giro d’Italia start in 2018 in Jeruzalem met een tijdrit. Volgens de organisaties zou organisator RCS Sport hiermee Israël helpen internationale wetten en burgerrechten van Palestijnen te schenden. Het bericht vervolgt dat de start zou helpen met het verbergen van Israëls militaire bezetting in Palestina. Daarnaast zou de Italiaanse race werken met minstens één bedrijf actief in de illegale Israëlische nederzettingen.

In het bericht wordt de Italiaanse rittenkoers gevraagd om het parcours te wijzigen en niet naar Israël af te reizen. Ook wordt de steun van ploegen gezocht. “Steun ons in ons verzoek aan de RCS om de Giro in een ander land te laten starten. Als dit niet zal gebeuren, vragen we jullie te overwegen niet deel te nemen aan de Giro”, roepen de organisaties uit verschillende landen (waaronder Nederland en België) op.

[poll id=”637″]

RIDE Magazine
71 Reacties
Sorteer op:
22 november 2017 16:31
Ik vind het ook niet kosher. (Pun intented.)
22 november 2017 16:32
Waarom moet de wielersport onder lijden.
Er is nog altijd de spreuk " SPORT VERBROEDERD".
22 november 2017 16:38
@marehoek
Het is natuurlijk nogal lastig verbroereren als je thuisland bezet word door een ander land.
22 november 2017 16:39
@MAREHOEK De wielersport lijden ?? Sport verbroedert. ?? Leg eens uit, geef eens echte voorbeelden, zal geen lange lijst worden.
22 november 2017 16:40
@marehoek
Verlede tijd dus, nu is het verloedert.
22 november 2017 16:44
edit wf: klopt, aangepast
22 november 2017 16:47
Pfff, schijnheilig gedoe. Waren deze organisaties ook tegen een WK in Qatar en tegen de Rondes van Iran, Taiwan, Abu Dhabi, Eritrea en ga zo maar door?
22 november 2017 16:50
Dwazen.
22 november 2017 16:51
Terecht, ik snap de meerwaarde er totaal niet van om de Giro te laten starten in Israël. Onder het mom van 'mondialisering' van de wielersport is het natuurlijk een weloverwogen beslissing. Dit in een land waar de joden beetje bij beetje steeds meer land inpikken van de Palestijnen. Ik vind dat de Giro organisatie hierover prima een statement kan maken.
22 november 2017 16:51
voorspelling > Nibali heeft al zijn voorkeur naar de Tour uitgesproken, zou zo maar kunnen dat zijn ploeg ook forfait geeft...
22 november 2017 16:53
Treif
22 november 2017 17:28
giro blijf in je land
22 november 2017 17:37
Om moe van te worden, deze organisaties. Israël is cultureel superieur aan Palestina en dat is inclusief mensenrechten. Sterker, in een mensenrechtenranglijst staat Israël toch echt na Europa, Canada, de VS en Australië/Nieuw-Zeeland. Daarna een hele rits landen en helemaal onderaan bungelen die omliggende landen wiens apologetici het altijd zo op Israël hebben gemunt, vanwege mensenrechtenschendingen... Ik snap er niets van.

Welk land heeft een functionerende rechtsstaat en parlementaire democratie, met een bijzonder hoge contributie aan de wetenschap? Okee, en in welke landen worden vrouwen gestenigd voor onbedekt hoofdhaar en homo's van flatgebouwen gegooid?

Gewoon in Israël houden dus. Ik roep tevens op om dit soort kortzichtige hypocriete antisemitische organisaties niet meer serieus te nemen.
22 november 2017 17:41
De discussie over of rondes wel of niet moeten starten buiten de landsgrenzen is een hele andere dan de discussie wel of niet in Israel. Wat mij betreft moet de wielersport zich niet inlaten met politieke oordelen: waarom wel in Nederland starten en niet in Israel? We hebben allemaal gezien wat allerlei maatschappelijke discussies rond Zwarte Piet voor een gedoe geven.Laat de wielersport hier buiten svp. Het nu alsnog verplaatsen van de start is wat mij betreft impliciet stelling nemen op politiek vlak. Niet doen maar voer een principiele discussie over wel of niet buiten de landsgrenzen starten in de toekomst.
22 november 2017 17:51
Veloburto +10! Israël is het enige land in het hele midden oosten waarin deze organisaties zich überhaupt in vrijheid mogen uitdrukken. Dat staat natuurlijk los van het domme besluit van de Giro om daar te starten. Ze hadden op hun vingers kunnen natellen dat dit soort controverses de kop op zouden steken. Dat kost ze dit jaar gegarandeerd toppers aan de start, even los van andere overwegingen zoals even het hele circus over zo'n lange afstand verplaatsen. Aan de ene kant kiezen voor wat extra sponsor roebels vanuit Israël, en aan de andere kant die weer verliezen door het bovenstaande. Ik zie het niet....
22 november 2017 17:55
@t731
Het ene volk cultureel superieur vinden aan het andere. Dat klinkt toch wel heel erg eng…

edit wf: ongepast
22 november 2017 17:58
Weten we allemaal het verschil tussen anti semitisme en anti zionisme? Anders is een discussie onzinnig. Die partij die betrokken is bij illegale nederzetting weg sturen en een rechtzaak tegen aanspannen. Voor de rest gewoon doorgaan mits de Palestijnen hun akkers terug krijgen
22 november 2017 18:04
Wachten op gezeik dit. Echt krankzinnig om daar heen te gaan. Wielrenners, wegblijven daar.

'Het nu alsnog verplaatsen van de start is wat mij betreft impliciet stelling nemen op politiek vlak.'
Daarheen gaan was dat al, DGM.
22 november 2017 18:18
edit wf: laat trollgedrag achterwege

[Edit] ah, het wijzen op hypocrisie is dus trollgedrag? Gaat lekker met de censuur hier.

Verder helemaal eens natuurlijk. De Giro heeft daar niets te zoeken.
22 november 2017 18:25
Niet verplaatsen.
Echter had van te voren al besloten moeten worden om daar niet te startten. Binnen Europa is wat mij betreft de limiet.
Mijn mening is op geen enkele politieke of mensenrechtenfilosofie gestoeld. We hebben het hier over wielrennen, en laat de gehele misselijkmakende maatschappelijke discussie over deze start van 1 van de jaarlijkse hoogtepunten van eerdergenoemde sport maar achterwege.
22 november 2017 18:31
Wanhopige kreet is dit, met de macht en steun dat Israel krijgt valt hier niks tegen te beginnen.
22 november 2017 18:43
Culturen beschouwen als superieur/inferieur: blijkbaar salonfähig geworden? Anti-joods, anti-Joods, antisemitisch, anti-Israël, anti-zionisme? Bestaat Israël trouwens niet al?

Een staat zonder natie. Leger versus burgers. Exporteurs van angst. De Giro als gast en als dekmantel.

Israël, onze oudere broeder. De Girostart: sport, verbroederd!
22 november 2017 18:47
t31
Los van dat het feit dat het inderdaad eng is dat je een over een superieur volk spreekt moet je ook even verdiepen in de term antisemitisme gezien Arabieren ook Semieten zijn. https://nl.wikipedia.org/wiki/Semieten

@Veloburto. nee want toen ging het niet om de de Palestijnse kwestie en dat is waar deze organisaties zich druk om maken.

Ik snap de discussies maar en dat het aan beide kanten gevoelig ligt. Wellicht is een andere startplaats in Israël een betere keuze gezien beide landen claimen Jeruzalem als hoofdstad te hebben.
22 november 2017 18:51
En zo worden dus eigenlijk aanslagen op de Giro gelegitimeerd door deze zogenaamde mensenrechtenorganisaties.
22 november 2017 19:06
Ze hadden er nooit aan moeten beginnen om de giro daar te laten starten. Daar komt alleen maar gezeik van. En voila! Het is begonnen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.