Rasmus Tiller klopt Danny van Poppel in Dwars door het Hageland

zaterdag 5 juni 2021 om 17:22
Rasmus Tiller klopt Danny van Poppel in Dwars door het Hageland

foto: Cor Vos

Rasmus Tiller heeft Dwars door het Hageland op zijn naam geschreven. De renner van Uno-X bleek op de Citadel van Diest de beste renner uit een kopgroep van acht te zijn. Danny van Poppel en Yves Lampaert eindigden op de tweede en derde plaats.

Dwars door het Hageland wordt soms wel eens een mini-Strade Bianche genoemd. Met dertien gravelstroken onderweg is het niet heel moeilijk om te raden waar die bijnaam vandaan komt. Zaterdag speelden deze gravelstroken weer een grote rol van betekenis in deze Vlaamse semiklassieker.

De openingsfase van de wedstrijd kende een atypisch koersverloop. Nooit kreeg een vroege vlucht de ruimte van het peloton. Zou het misschien komen omdat een vlucht door de vele bochten en gravelstroken moeilijk te controleren zou zijn?

foto: Cor Vos

Van der Hoorn en Van Schip tonen zich
Pas in de laatste honderd kilometer zagen we enkele renners af en toe de ruimte krijgen, onder wie Taco van der Hoorn en Jan-Willem van Schip, die met hun aanval in een groep met zeven renners de voorfinale openden. Deze kopgroep reed even vooruit, maar werd ook weer snel tot de orde geroepen.

Acht renners beslissen de koers
We zagen daarna nog wat andere renners aanvallen, maar nooit sloegen zij een serieus gat. Toen op vijftig kilometer van de meet een groep met Boy van Poppel, Danny van Poppel, Jonas Rickaert, Yves Lampaert, Dries Van Gestel, Rasmus Tiller, Piet Allegaert en Connor Swift aanviel, werd duidelijk dat we bij een sleutelmoment in de wedstrijd waren aanbeland.

De acht koplopers leken met elkaar om de zege te mogen strijden, aangezien het peloton al snel op meer dan een minuut werd gemeld. Enige dreiging kwam nog van Nils Eekhoff, Davide Ballerini en Wesley Kreder, die in de tegenaanval gingen. Zij konden de oversteek echter niet maken en werden op vijftien kilometer van de meet weer opgeslokt door het peloton, dat te laat op gang kwam om de kopgroep nog bij te halen.

Swift en Van Poppel vallen aan
In de laatste tien kilometer plaatste Boy van Poppel als eerste renner een aanval op laatste gravelstrook van de dag.  Van Gestel ging even boord, maar meer schade bracht de aanval van de Nederlander niet teweeg.

Swift was de volgende die het probeerde. Door zijn aanval bleven alleen Tiller, Rickaert, Danny van Poppel en Allegaert over. Lampaert moest verrassend genoeg passen, maar kwam op weg naar de Citadel van Diest toch weer terug aansluiten.

Tiller wint
Daar zou de wedstrijd worden beslist. Tiller ging al vroeg aan, bleef op de kasseitjes rustig op zijn fiets zitten en greep in Diest de zege. Van Poppel gaf alles om de Noor van de zege te houden, maar kwam niet verder dan de tweede plaats.

foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Populair

Wielernieuws

Materiaalzone