Evenepoel noemt Jorgenson topfavoriet voor eindzege Parijs-Nice: “Klim was niet lastig genoeg”
foto: Cor Vos
zaterdag 9 maart 2024 om 18:12

Evenepoel noemt Jorgenson topfavoriet voor eindzege Parijs-Nice: “Klim was niet lastig genoeg”

Remco Evenepoel eindigde zaterdag als tweede in de voorlaatste etappe van Parijs-Nice. De Belgisch kampioen schoof één plekje op het in klassement en staat nu vierde, op 36 seconden van klassementsleider Brandon McNulty. Op de site van Soudal Quick-Step gaf hij een korte reactie.

“Er werd tempo gereden in de vallei richting de laatste klim, waar Louis (ploeggenoot Louis Vervaeke, red.) vanaf de voet een behoorlijk hoog tempo reed”, vertelt Evenepoel. “Daarna nam Ilan (Van Wilder, red.) over en plaatste ik een versnelling op vier à vijf kilometer van de finish om te zien wat er zou gebeuren. Een paar renners reageerden. Vlasov viel vervolgens aan en de rest liet hem gaan. In de laatste twee kilometer viel ik nogmaals aan, waarna het vol gas naar de streep was. Ik eindigde daar als tweede, nadat ik de sprint aanging met nog 180 meter te gaan.”

“Het was een goede dag”, aldus Evenepoel. “We hebben nog één rit te gaan en de wedstrijd is nog lang niet voorbij.” De slotrit van Parijs-Nice eindigt niet bergop, zoals de etappe van zaterdag, maar het gaat wel constant op en af. De Col des Quatre Chemins, ook wel de Berg van de Vier Paden, is de ultieme scherprechter. Deze klim is 3,6 kilometer aan 8,8%, met een piek tot 16%. Na het ronden van de top is het nog maar negen kilometer naar de finish in Nice.

“Jorgenson is voor mij de topfavoriet”
In gesprek met Het Nieuwsblad vertelde Evenepoel later nog wat uitgebreider over de zevende etappe naar La Madone d’Utelle. De Belgisch kampioen stelde dat het ‘ergens logisch’ was dat Vlasov weg kon rijden. “Hij stond al best ver achter in het klassement. Natuurlijk had ik liever zelf de etappe gewonnen. Maar ik heb vandaag wel weer getoond dat ik in orde was. En ook de ploeg was dat. Vlasov kon wegrijden door wat vertwijfeling waarna hij de nodige ruimte kreeg.”

“De klim was niet lastig genoeg om iedereen er af te rijden”, vervolgde Evenepoel. “De twee aanvallen die plaatsvonden gingen richting de 35, 40 kilometer per uur. Dan heb je in het wiel veel meer slipstream. Zo was het moeilijk om sterke klassementsrenners als Jorgenson en Roglic eraf te krijgen.”

Evenepoel verwacht dat het ‘niet makkelijk’ wordt om Jorgenson eraf te rijden in de slotrit. “Hij is voor mij de topfavoriet om het klassement te winnen. Hij heeft voorlopig nog heel weinig zwaktes getoond. Het gaat niet evident zijn om hem er ergens af te schudden. Zeker niet als ze altijd proberen om zich in het wiel te zetten. Maar dat is hun recht.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.