Riccò: “Ik heb doping genomen”
woensdag 30 juli 2008 om 15:42

Riccò: “Ik heb doping genomen”

Riccardo Riccò heeft toegegeven dat hij doping heeft gebruikt tijdens de Tour de France. Hij werd na de vierde etappe positief getest op het gebruik van EPO. De renner was toen in dienst van Saunier Duval, maar is inmiddels ontslagen. “Ik heb een jeugdzonde begaan,” zei hij tegen het CONI.

Ricco zij dat hij erg moe was en daarom naar de doping greep. “Na de Giro was ik moe. Mentaal en fysiek. Ik wil ook geen tegenanalyse meer.”

Riccò werd een uur lang ondervraagt daar het CONI, het Italiaanse anti-dopingcomité. Na de hoorzitting gaf Riccò commentaar aan de aanwezige journalisten.

“Ik neem mijn verantwoordelijkheid. Alleen ik heb een fout begaan. Op dit moment denk ik vooral aan alle mensen die voor Saunier Duval werkten en het team. Want zij zitten door mij zonder job.”

Het bedrijf Saunier Duval besloot een paar dagen na de positieve test van Riccò de sponsoring stop te zetten. Het team blijft tot het einde van het seizoen nog wel bestaan, onder de naam van Scott, een fietsenfabrikant.

Riccò werd voor aanvang van de twaalfde etappe in de Tour de France, op 17 juli, uit de Tour gehaald. Op dat moment had hij op indrukwekkende wijze al twee etappes gewonnen. Hij deed dat met behulp van de derde generatie epo, CERA genaamd.

Voor aanvang van de Olympische Spelen zal Riccò nog horen hoe lang hij geschorst wordt. Als het CONI de wetten en regels van het WADA volgt, zal Riccò twee jaar niet meer mogen koersen.

“Ik verontschuldig me bij mijn supporters. Nu ben ik geen voorbeeld meer. Maar ik ben blij dat ik nu van die enorme druk af ben. Het was een zware last. Ik heb nu even geen zin in fietsen. Ik heb ook geen vergiffenis gevraagd.”

Riccò benadrukte nog wel dat hij tijdens de Giro geen doping heeft genomen. “Tijdens de Giro, waar ik tweede ben geëindigd, heb ik wel clean gereden. De woensdag voor ons vertrek naar de Tour heb ik CERA genomen.”

Riccò heeft wel zo zijn twijfels bij de dopingcontroles in de Tour de France. “Ik heb een pak controles ondergaan en alleen maar twee plasjes waren positief. Die hadden toch allemaal positief moeten zijn?”

“Waar en hoe ik aan CERA raakte, kan ik niet vertellen. Er is nog een onderzoek aan de gang.”

Klik hier voor videomateriaal m.b.t. Riccò op de site van de NOS.

Plaatje

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.