Rick Ottema wint Ronde van Limburg na fotofinish
foto: Marcel Koch
zondag 3 juni 2018 om 17:04

Rick Ottema wint Ronde van Limburg na fotofinish

Rick Ottema heeft de Ronde van Limburg op zijn palmares bijgeschreven. De 25-jarige coureur van Alecto Cycling versloeg na een hectische koers Kelvin van den Dool en Piotr Havik in een sprint-à-trois. Het verschil aan de streep bleek miniem, waardoor er een fotofinish aan te pas moest komen. Door zijn zege mag Ottema zich ook de nieuwe leider van de Topcompetitie noemen.

Om 12:20 werd in Stein de vijfde manche van de Topcompetitie in gang geschoten, om precies te zijn de 68e editie van de Ronde van Limburg. De winnaar van vorig jaar, Jarno Gmelich Meijling, was er dit jaar niet bij. Met Rick Ottema, Topcompetitie-leider Jaap Kooijman, Luuc Bugter en Peter Schulting stonden er echter wel genoeg blikvangers aan het vertrek.

Verschillende aanvalspogingen worden onschadelijk gemaakt
Al vroeg in de wedstrijd probeerden negen renners weg te rijden. In de aanloop van de Keutenberg vond er echter weer een hergroepering plaats, maar dit bleek niet voor lang. De steile stroken van de Limburgse kuitenbijter zorgde voor een breuk in het peloton. Onder meer Bas Tietema en Chiel Breukelman hadden zich laten verrassen, maar dit moment van onoplettendheid bleek aanvankelijk niet funest voor hun kansen.

Door een gebrek aan coöperatie smolten de twee groepen weer samen. Het feit dat Tietema moest lossen, bleek echter een teken aan de wand. Niet veel later besloot de coureur van BEAT Cycling om er de brui aan te geven. Het lastige en bij momenten smalle parcours werkte een nerveus koersverloop in de hand. Verschillende groepjes probeerden weg te rijden, maar niemand kreeg de ruimte.

foto: Marcel Koch

Ottema, Van den Dool en Havik rijden weg
Uiteindelijk wisten dertien renners – waaronder Omloop van de Braakman-winnaar Rick van Breda – zich lichtjes af te scheiden, maar niet veel later bleek de koerssituatie weer volledig gewijzigd. Tempobeul Adriaan Janssen wist iedereen voorbij te rijden, en een voorsprong uit te bouwen van liefst anderhalve minuut. Hij zag zijn voorsprong echter als sneeuw voor de zon verdwijnen, zeker toen er een tegenaanval van topfavoriet Rick Ottema, Kelvin van den Dool en Piotr Havik te noteren viel.

Niet veel later werd Janssen ingerekend én gelost door de drie avonturiers, die op hun beurt dan weer in de nek werden gehijgd door een achtervolgende groep bestaande uit Topcompetitie-leider Kooijman, Hartthijs de Vries, het duo Luuc Bugter-Jason van Dalen, Bas van der Kooij en Peter Schulting. De zeven achtervolgers slaagden er echter niet in om de sprong naar voren te maken, waardoor de drie koplopers voor de zege mochten strijden.

Fotofinish moet winnaar uitroepen
Ondanks een ultieme poging van Van den Dool, moest een sprint de winnaar aanwijzen van de 68e editie van de Ronde van Limburg. De verschillen aan de streep in Beek bleken miniem, waardoor een fotofinish de verlossing moest brengen. Na grondige bestudering bleek Ottema zijn wiel als eerste over de meet gedrukt te hebben, voor Van den Dool en Havik.

foto: Marcel Koch

Uitslag flag-nl Ronde van Limburg 2018
1. flag-nl Rick Ottema (Alecto Cycling)
2. flag-nl Kelvin van den Dool (Vlasman)
3. flag-nl Piotr Havik (BEAT Cycling)
4. flag-nl Peter Schulting (Monkey Town)
5. flag-nl Hartthijs de Vries (NWVG)
6. flag-nl Luuc Bugter (Delta Cycling Rotterdam)
7. flag-nl Sjoerd Bax (Delta Cycling Rotterdam)
8. flag-nl Bas van der Kooij (Alecto Cycling)
9. flag-nl Jaap Kooijman (Vlasman)
10. flag-nl Jason van Dalen (Delta Cycling Rotterdam)

Volledige uitslag en tussenstand Topcompetitie

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.