Roglic haalt uit in openingstijdrit Ronde van het Baskenland, val breekt Evenepoel zuur op
foto: Cor Vos
maandag 1 april 2024 om 17:31

Roglic haalt uit in openingstijdrit Ronde van het Baskenland, val breekt Evenepoel zuur op

Primoz Roglic mag zich de grote winnaar noemen van de openingstijdrit van de Ronde van het Baskenland. De Sloveen van BORA-hansgrohe reed vlak voor de finish nog verkeerd, maar wist aan de streep alsnog de toptijd te realiseren. Mede-favoriet Remco Evenepoel zag zijn kansen op ritwinst wellicht in rook opgaan door een valpartij.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Wielerliefhebbers die last hebben van een Ronde van Vlaanderen-kater, konden vandaag alweer de tv aanzetten voor een andere prestigieuze wielerkoers. In het noorden Spanje, in de wielergekke regio Baskenland, begon vandaag de Ronde van het Baskenland. Deze meerdaagse wedstrijd staat dit jaar in het teken van een eerste krachtmeting tussen drie (Jonas Vingegaard, Remco Evenepoel en Primoz Roglic) van de vier favorieten voor de Tour de France van aankomende zomer.

Bilbao en Ayuso met eerste richttijden
Op dag één namen deze kleppers het tegen elkaar op in een korte individuele tijdrit van tien kilometer in en rond Irun. Welke van deze drie favorieten deelde een eerste tik uit aan zijn concurrenten? De favorieten voor de rit- en eindzege gingen al relatief vroeg van start, nog voor het begin van de televisie-uitzending. En zo moesten we het vooral doen met koersinformatie, en minder met bewegende beelden. Tom Pidcock kon door een val in de verkenning niet starten.

De eerste échte richttijd werd neergezet door een thuisrijder. Pello Bilbao, de mede-kopman van Bahrain Victorious, dook als eerste renner onder de dertien minuten. Zijn eindtijd van 12:59 werd echter al snel van de tabellen gereden door een landgenoot. Juan Ayuso – eerder dit jaar al winnaar van de openingstijdrit van Tirreno-Adriatico – dook nog eens negen seconden (12:50) onder de tijd van Bilbao.

Primoz Roglic op weg naar de toptijd – foto: Cor Vos

Roglic zet kanontijd neer, Evenepoel komt ten val
De eventuele winstambities van Ayuso werden door Primoz Roglic echter al snel in de kiem gesmoord. De kopman van BORA-hansgrohe – in 2018 en 2021 al eindwinnaar van de Ronde van het Baskenland – vloog als een bezetene over het parcours. De Sloveen reed vlak voor zijn binnenkomst wel nog even verkeerd, maar dit belette hem niet om aan de finish de snelste tijd te realiseren. Met een tijd van 12:34 was hij liefst zestien seconden sneller dan Ayuso.

Remco Evenepoel werd nog vierde, ondanks een val – foto: Cor Vos

Het was vervolgens niet lang wachten op de binnenkomst van de twee andere grote favorieten voor de dag- en eindzege, Vingegaard en Evenepoel. De titelverdediger gaf aan het tussenpunt al behoorlijk veel tijd toe en was aan de finish vijftien tellen trager dan zijn oud-ploeggenoot. En Evenepoel? Die verloor door een valpartij in de beginfase van zijn tijdrit meteen gevoelig veel tijd, maar wist de schade aan de streep (+11 seconden) nog te beperken.

Strijd om de ritzege is gestreden
Na de binnenkomst van Roglic, Evenepoel en Vingegaard leek de strijd om de ritzege wel gestreden, al kwamen er nog wel erkende tijdritspecialisten in actie. Kévin Vauquelin bijvoorbeeld. De jonge Fransman van Arkéa-B&B Hotels wist aan het tussenpunt zelfs de tweede tijd te realiseren, op acht seconden van Roglic, maar moest aan de finish genoegen nemen met een zesde plek. Jay Vine deed nog beter met een tweede stek, maar strandde alsnog op vijf seconden van de Sloveen.

Het bleek ook meteen de laatste echte toptijd aan de finish. Dit had enerzijds te maken met het feit dat de echte tijdritspecialisten al binnen waren, maar anderzijds omdat het parcours door de regen op sommige punten spekglad was geworden. Hierdoor konden de laatste starters niet voluit gaan, al leek Ethan Hayter nog even voor een verrassing te zorgen. De Brit was aan het tussenpunt op het klimmetje maar één seconde trager dan Roglic, maar kon in de laatste kilometers niet vol doortrappen en moest zich tevredenstellen met plaats negen.

De laatste renners kwamen al helemaal niet in de buurt van de tijd van Roglic, die zo een nieuwe zege mocht bijschrijven op zijn al indrukwekkende palmares. Vine, Skjelmose, Evenepoel en Vingegaard vervolledigen de top-5.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.