Roglič slaat aanvallen Bernal af in Romandië, Fuglsang wint rit
foto: Sirotti
zaterdag 28 april 2018 om 17:42

Roglič slaat aanvallen Bernal af in Romandië, Fuglsang wint rit

Jakob Fuglsang heeft de koninginnenrit in de Ronde van Romandië op zijn naam geschreven. De Deen van Astana reed in de afdaling richting Sion weg uit een select groepje, met daarin leider Primoz Roglič en Egan Bernal. Roglič sloeg op de slotklim Les Collons diverse aanvallen van de Colombiaan af en lijkt met nog één dag te gaan alvast een optie te hebben genomen op de eindzege.

Vroege vlucht met opnieuw De Gendt
Met bijna 4000 hoogtemeters in de Ronde van Romandië was deze etappe bij uitstek de rit voor Egan Bernal om een aanval te doen op de leiderstrui van Primoz Roglič. In de koninginnenrit kregen de renners vijf gecategoriseerde beklimmingen voor de kiezen. Na een onrustig begin op de eerste beklimming van de dag lukte het dan toch vijf renners om de vlucht van de dag te vormen. Thomas de Gendt zat hier andermaal attent bij samen met Hugh Carthy, Mikel Nieve, Herman Pernsteiner en Andrey Amador. De vijf coureurs kregen een maximale voorsprong van twee minuten.

Het peloton werd op de Ovronnaz direct flink uitgedund. Dertig renners bleven op de top over met daarin Steven Kruijswijk, de nummer vier van het klassement, knechtende voor zijn kopman in de leiderstrui. Gelukkig voor LottoNL-Jumbo sloten in de afdaling Bram Tankink en Stef Clement weer aan.

foto: Sirotti

Onrust in het peloton, Bernal opent de aanval
De rust keerde weder in het peloton en de voorsprong werd geconsolideerd tot aan de voorlaatste klim van de dag, waar Emanuel Buchmann de sprong maakte naar de kop van de wedstrijd. Voor De Gendt was het na het verzekeren van de bolletjestrui klaar; hij moest lossen aan de voet van de slotklim, Les Collons.

Op deze klim naderde het groepje der favorieten snel en op het moment dat Bernal op zes kilometer van de top de aanval opende op Roglič, verdween de voorsprong van de leiders vooraan als sneeuw voor de zon. De Sloveense leider klampte zich vast aan het wiel van de Colombiaan, die keer op keer speldenprikjes uitdeelde. Jakob Fuglsang en Rui Costa profiteerden dankbaar van dit tactische steekspel; zij reden er geniepig vandoor. De twee bouwden een voorsprong op van twintig seconden, maar toen Bernal vlak voor de top zijn laatste aanval plaatste met Roglič en Porte in zijn wiel, werden ook zij teruggegrepen. In de afdaling naar Sion werd duidelijk dat vijf man om de overwinning zouden strijden.

foto: Sirotti

Fuglsang soleert naar winst, Roglič behoudt leiderstrui
Fuglsang wilde het in de dertig kilometer naar de finish niet uit laten lopen op een sprint met vijf renners. In de afdaling snelde de Deen zijn vier concurrenten voorbij, waarna hij in het restant een veilige voorsprong bij elkaar reed. Achter Fuglsang behaalde Roglič nog een tweede plaats voor Bernal, waardoor de Sloveen twee seconden uitliep in het klassement. Kruijswijk, die op de slotklim sterk oogde, eindigde in een achtervolgend groepje en staat nu zesde in het klassement.

RIDE Magazine
93 Reacties
Sorteer op:
28 april 2018 20:41
Wat lopen mensen toch hard van stapel, of hebben er gewoon echt geen verstand van. Om zo stellig te claimen dat Roglic nu het niveau al heeft om een grote ronde te winnen. Kom op. Het verschil in een grote eendaagsche koers als het net ff 40 km langer is, is al een wereld van verschil voor vele renners. Laat staan een ronde van 3 weken. Dat is echt hele andere koek hoor, verkijk je daar niet op.
28 april 2018 20:45
Ik ben een Roglic-fan van het eerste uur maar ik zie hem dit jaar nog niet voor een GT. Te lang, te zwaar en dan moet hij nog eens de tijd nemen om wat kilos van zijn gestel af te halen. Een logische volgende stap is de Dauphiné.
28 april 2018 20:46
@Assen
Die commentator heeft dit vandaag gerectificeerd.. Was ook wel nodig want hij deed nogal neerbuigend over Roglic. In tegenstelling tot de Gendt, maar ja
.. Zal wel een chauvinistisch dingetje zijn..
28 april 2018 21:11
Verbazend hoe Roglic de aanvallen van Bernal pareerde en gewoon in het wiel bleef en dat tegelijkertijd de rest er gewoon af moest. Roglic heeft zijn naam nu wel bevestigd in dit soort rondes van 1 week. Mag aannemen dat het morgen niet meer mis gaat.
28 april 2018 21:31
Tlj moet het in de worldtour van de buitenlanders hebben
28 april 2018 21:46
Kruijswijk zeer sterk gereden. Zodat Roglic zich maar op 1 ding hoefde te richgen: Bernal. En dat Roglic zeer goed. Steven heeft zich net als Tankink en Clement eerder in de rit prachtig opgeofferd voor het belang. Dankzij en beresterke Roglic is al dat werk niet voor niets geweest. Of Kruijswijk dan 4 of 6e wordt is van ondergeschikt belang. Het is weeral een topweek voor LottoNL-Jumbo.
28 april 2018 23:05
Hoe kunnen jullie nu zo makkelijk over deze wedstrijd praten en doen alsof er niks aan de hand is, terwijl ondertussen het woordje ‘in’ in de titel staat!?
28 april 2018 23:32
@assen
''En die mensen die roepen ‘wat een seizoen voor TLJ’… dat seizoen is helemaal niet zo bijzonder goed''

Serieus? Hoe veel seizoenen hebben we bij TLJ (en de voorlopers) gehad waarbij nu al zo dik gescoord werd? En dan heb ik het over WT wedstrijden. Dat je baskenland wint en nu, waarschijnlijk, romandie & je pakt Kuurne-brussel-kuurne. Dat is toch fantastisch? Eindelijk doet het eens mee om de knikkers in het ronde werk...

En dan gaan we jongens als Bennett ook nog in actie zien de komende weken, die in mijn ogen ook stappen heeft gemaakt en hopelijk van blessures gespaard blijft dit seizoen na zijn operatie.

Over het algemeen heeft TLJ een vrij talentvolle club renners nu maar her en der zullen er wel wat veranderingen moeten komen om de tweede lijn nog wat sterker te krijgen.
28 april 2018 23:59
@ Gilberto. Mee eens en daarbij gebruiken veel toppers dit soort koersen als voorbereiding op het grotere werk en zijn al content als het lekker loopt zonder verder te excelleren . Je kon van te voren al voorspellen dat Roglic deze ronde ging winnen. Waarom... omdat hij er een doel van had gemaakt tussen vooral renners die het meepikken in hun voorbereidingen. Dit zegt dus helemaal niets over je capaciteiten voor een grote ronde. Als je de verkeerde conclusies trekt dan zijn Roglic en Bernal topfavoriet voor een tdf, Ruiz Costa en Dennis mogen ook dromen van podium en Porte en Kruijswijk die kunnen wel inpakken want hebben met hun capaciteiten dit niet eens gewonnen. Men loopt bij Roglic inderdaad wel heel erg hard van stapel bij de WF volgers. Een kleine ronde winnen en dan kandidaat podium voor een grote ronde. Zo werkt het eigenlijk maar heel heel zelden tenzij ze Froome of contador heten.
29 april 2018 00:03
Objectieve en dus verstandige bijdrage van @grootverzet.
29 april 2018 00:07
@Grootverzet

Niet echt een handige vergelijking om (voormalige) dopingzondaars aan te halen als vergelijkingsmateriaal, wat betreft die laatste 2 :P
Sarcasme natuurlijk.

Het is vrijwel onmogelijk dat Roglic podium zou kunnen rijden in een grote ronde dit jaar, gezien programma/voorbereiding etc.
Wel denk ik dat als Roglic zich zo doorontwikkeld hij toe kan groeien naar een toekomstig GT winnaar. Zal er momenteel qua postuur toch ook nog een tikkeltje te zwaar voor staan. Een Tour met veel tijdrit kilometers en wat minder hoogtemeters zou toch zomaar eens kunnen gaan lukken.. In zijn verweer moet ik wel zeggen dat ik hem er zelden echt doorheen heb zien zakken bergop. Behalve in het baskenland maar dat was overduidelijk na een valpartij.

Laten we vooral nu gewoon genieten van deze klasbak en we gaan 't wel zien wat de toekomst brengt. Dat hij nu al zulke resultaten behaalt had ik nimmer nooit aanzien komen.
29 april 2018 00:19
@grootverzet
De afgelopen 7 jaar is Romandië 5x door een GT-winnaar gewonnen.

Wat ik me van Wiggins en Froome kan herinneren, is dat ze dit soort rondjes juist moesten winnen om te 'leren winnen'.
29 april 2018 00:49
Ja maar porte heeft nog nooit een grote ronde gewonnen... de omgeving is inderdad fantastisch
29 april 2018 01:01
Roglič' huidige gewicht is 62,5kg bij 1.77cm. Hoezo te zwaar? Gaat hij niet goed omhoog dan? Froome is zwaarder. Moet daar ook nog iets af? Blijft niets meer van over dan.De bouw van Primoz is nu eenmaal anders maar dat heeft niets met zijn gewicht te maken.
29 april 2018 02:09
@baswallet

Zonder een klassement te rijden, dat is net iets anders. Klein beetje maar. In de toekomst heeft hij wel de potentie, maar dan moet er wat gewicht af.
29 april 2018 02:14
Kilo is genoeg, marginal gains om bij sky te blijven. Vind hem er altijd wat "geblokt" uitzien. Dat is prima voor tijdritten en kleinere rondjes van een week. Maar hij heeft niet het magere kaske van een typische ronderenner. Dat kan overigens nog wel. Die potentie heeft hij.
29 april 2018 07:23
Niet iedere rondewinnaar heeft het postuur van Froome, mensen. Ik breng Cadel Evans in herinnering. Ook zo'n geblokte renner die prima mee omhoog ging.
29 april 2018 09:38
En wat dacht je dan van Greg Lemond, qua klimstijl en tijdrijden, ga maar eens beelden terugkijken dan zie je best overeenkomsten.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.