Route nieuwe Abu Dhabi Tour gepresenteerd
foto: Abu Dhabi Tour
donderdag 26 maart 2015 om 20:21

Route nieuwe Abu Dhabi Tour gepresenteerd

In oktober zal de allereerste editie van de Abu Dhabi Tour (2.1) verreden worden. Gisteren werd het rittenschema van de vierdaagse gepresenteerd. In totaal zullen de deelnemende renners 555 kilometer moeten rijden.

Er zijn drie etappes uitgetekend over een vlak parcours, dit zijn de eerste, tweede en vierde rit. Etappe drie voert de coureurs na een vlakke aanloop naar de top van de Jebel Hafeet. Deze beklimming is ongeveer twaalf kilometer lang en kent een gemiddeld stijgingspercentage van 7%. Er zitten maximale stukken in van 12%. Hier zal waarschijnlijk het klassement gevormd worden.

De slotrit wordt in de avonduren verreden over het Yas Marina circuit (5,5 kilometer), waar eens per jaar de Formule 1 neerstrijkt. Het is met één miljard dollar het duurst gebouwde circuit ooit.

De koers wordt gepromoot door Abu Dhabi Sports Council en de wielerbond van de Verenigde Arabische Emiraten. Zij worden gesteund door RCS, dat ook organisator is van de Giro d’Italia. Onder meer Mark Cavendish (Etixx-Quick-Step) heeft al aangegeven deel te zullen nemen aan de ronde.

Etappeschema Abu Dhabi Tour 2015 (2.1)
8 oktober – Etappe 1: Qasr Al Sarab – Madinat Zayed (175 km)
9 oktober – Etappe 2: Abu Dhab – Abu Dhabi (130 km)
10 oktober – Etappe 3: Al Ain – Jebel Hafeet (140 km)
11 oktober – Etappe 4: Yas Marina – Yas Marina (110 km)

RIDE Magazine
17 Reacties
Sorteer op:
26 maart 2015 20:55
Alsof we nog niet genoeg van dit soort rondes hebben....
26 maart 2015 21:00
Die beklimming klinkt goed en ziet er visueel ook mooi uit. Waaiermogelijkheden in een andere rit en je hebt best een interessant rondje lijkt me. Dat het wielrennen al veel meer 'best interessante' rondjes kent maakt mij verder niets uit.
26 maart 2015 21:17
@LinusGerdemann
Tegen die tijd is Abu Dhabi al lang in handen van de IS....
26 maart 2015 21:18
Precies hetzelfde als alle grote rondes in NL laten starten, hou nou eens alsjeblieft op met die zandbakrondes.
26 maart 2015 21:25
Het geld dat deze ronde opbrengt voor RCS gebruiken ze om bijv. de Tirrenno-Adriatico te financieren. Dus een soort noodzakelijk kwaad dit soort zandbakrondes. En af en toe zijn ze best vermakelijk.
26 maart 2015 22:53
Leuke rondje, begin oktober, niks mis mee.
27 maart 2015 08:40
Of Tutu is een geweldige komiek, of hij moest zich nog maar eens even verdiepen in zowel de ligging van als de situatie in Abu Dhabi..
Maar on topic, ik veracht dit soort zandbakrondjes, maar Verweggistan heeft wel een punt. Ik vraag me alleen af of het geld ook wel daadwerkelijk op die manier wordt besteed, maar dat is puur onderbuik, dus niet echt een goed argument.
27 maart 2015 08:48
Sportief brengt dit weinig bij. We hadden al een vlak rondje (Qatar) een heuvelachtig (nu ja, een aankomst op een dam) rondje (Dubai) en een rondje met een echte berg (Oman). Dit lijkt wel Oman 2 . Maar alles het waar is wat Verweggistan zegt, dan lijkt het best om dit te aanvaarden als een noodzakelijk kwaad.
27 maart 2015 08:56
@ Gerdemann.

Natuurlijk hebben we niet genoeg van deze rondjes. Wielrennen is/hoort een wereldsport te zijn en zandbak races horen er net zo goed bij als kasseienritten.
Als je het promotiefilmpje ziet gaat het vooral door dorpen/steden.
Promotiefilmpje trouwens netjes gemaakt.
27 maart 2015 09:41
@kwouter meen je dit nou serieus?? Het zijn rondes die met veel geld worden ingekocht en zo een geforceerde mondialisering te werk stellen. Je kunt wel een grote sport wereldwijd willen zijn maar dat doe je niet door je als organisatie in te kopen.

Een of twee van deze rondes oke, maar het wordt nu een wildgroei en de discussies rondom Oman hebben nogmaals bevestigd dat het er enkel om geld gaat ipv van wielrennen en veiligheid.

Om een grote wereldsport te worden telt ook get publiek en niet de oliedollars. En publiek zie je er amper.
27 maart 2015 10:57
Snap de kritiek nooit zo goed. Wat is er nu minder leuk aan deze rondes kijken dan aan bijvoorbeeld de ronde van Polen, of tsja de eveneens vaak vlakke saaie Eneco tour.

Ik ben blij met de mondialisering van het wielrennen, en eerlijk gezegd lijkt het me qua commerciele belangen ook best wel prima voor de teams. Europa en Australie zijn amper meer in staat om de hele Protour, Proconti, en conti divisies te vullen.
27 maart 2015 12:23
@Noud89
Je kunt zeggen over de Ronde van Polen wat je wilt, maar qua parcours zijn er weinig rondes die daarbij in de buurt komen. Op het gebied van spektakel en diversiteit.

Het in beeld brengen, is dan weer een ander verhaal.
27 maart 2015 12:33
@Purito

Ronde van Polen heeft toch net zo'n divers parcours als andere WT koersen. Dat spektakel ligt meer aan de renners dan aan het parcours. Renners bepalen nog altijd of het leuk is om naar te kijken of dat ze met allen samen blijven fietsen.
27 maart 2015 15:39
Deze rondjes zijn natuurlijk belabberd om te kijken, maar welke andere keus heeft men in de periode Oktober-Februari? Het Midden-Oosten heeft 3 voordelen ten opzichte van andere warme gebieden: 1. Alles is uitstekend geregeld (op af en toe een zandstorm na) 2. De UCI houdt er geld aan over. 3. De renners lopen geen Difterie/Cholera/Botulisme op.
En ik hoef er niet per se naar te kijken. 's Winters kijk ik veldrijden.
27 maart 2015 17:09
Daar zitten we op te wachten, nog een rondje in de zandbak zonder publiek.
8 september 2015 21:17
Rondje in een saaie zandbak. Twee kamelen en een hoofddoek als toeschouwers. Wat wil een mens nog meer?
17 september 2015 16:22
Wordt deze wedstrijd uitgezonden op TV.
Zo ja , op welke zender.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.