Rune Herregodts aan vooravond van EK tijdrijden: “Dit wordt een interessante test”
Foto: Cor Vos
Niels Bastiaens
dinsdag 7 september 2021 om 15:24

Rune Herregodts aan vooravond van EK tijdrijden: “Dit wordt een interessante test”

Interview Rune Herregodts is naast maestro Remco Evenepoel de tweede Belgische afgevaardigde op het Europees kampioenschap tijdrijden in Trentino. De 23-jarige neoprof van Sport Vlaanderen-Baloise hoopt vooral veel bij te leren met het oog op de toekomst.

Herregodts heeft dinsdagmiddag nog maar pas zijn eerste trainingstocht op Italiaanse bodem achter de rug, wanneer we hem opbellen. “Ik had het parcours al wel een aantal keer op Google Streetview bekeken, wat superhandig is, maar in het echt is het toch altijd anders. Wat mij opviel, waren vooral de vele rotondes. Het is altijd de vraag aan welke kant we die moeten nemen, maar dat is me nog niet helemaal duidelijk. Allicht volgen de antwoorden na de mixed relay.”

Opvallend: de allrounder uit Lokeren blonk dit seizoen voornamelijk uit in de ultrakorte tijdritten van de Baloise Belgium Tour (vierde) en Benelux Tour (zeventiende) van elf kilometer. Mogen we daaruit concluderen dat de afstand van 22 kilometer perfect op zijn maat is? “Van mij mocht het juist langer zijn. De tijdritten in de Belgium en de Benelux Tour zijn naast het BK, waar ik ten val kwam, de enige die ik heb gedaan. Niet onlogisch dat ik daar het best uit de verf kwam”, lacht hij.

“Maar bij de beloften kwam ik vaak het best tot mijn recht op de iets langere afstanden. Zoals veel tijdrijders. Vaak was ik toen ook fan van een paar klimkilometers tijdens de tijdritten, maar bij de profs denk ik dat het juist in mijn voordeel is dat het parcours zo vlak is. Ik heb nog niet volledig de power van die grote kanonnen en dan zouden de verschillen alleen maar hoger oplopen.”

Tussen plekje 10 en 20
De Benelux Tour was in dat opzicht een perfecte voorbereiding. “Dat was mijn eerste tijdrit tegen de besten ter wereld, dus had ik wel wat zenuwen. Ik wist dat ik een héél goede tijd moest rijden om zelfs maar in de buurt van de eersten te komen. Met plek zeventien mocht ik tevreden zijn, maar ik denk dat ik wat sneller had moeten starten. In de eindafrekening gaat dat maar over een paar seconden, want in de buurt van de eersten had ik nooit gekomen. Maar het is een ervaring die je meeneemt en waar ik zeker iets uit hoop te leren. Mijn indeling kan duidelijk nog beter.”

Herregodts in de Amstel Gold Race – foto: Cor Vos

Het deelnemersveld van dit EK, met Remco Evenepoel, Stefan Küng en Filippo Ganna, moet amper onderdoen voor de Benelux Tour. Dat maakt een topuitslag behalen moeilijk. “Voor mij is dit bijna het niveau van een WK. Top-10 gaat dus niet lukken. Maar het wordt wel een interessante test om te zien hoe ver ik van de besten ter wereld sta. Meestal steekt er eentje bovenuit en daarachter zit een groep van renners die dicht bij elkaar liggen voor de ereplaatsen. Zit ik één minuut achter die groep? Twee, of drie? Daar ben ik echt benieuwd naar. Ik hoop op hen niet té veel te verliezen, en dan kom ik misschien ergens tussen plek tien en twintig terecht.”

Het EK rijden an sich is voor een neoprof als Herregodts al een mijlpaal. Een unieke kans, die zich allicht voordeed dankzij het passen van Lampaert en Van Aert. “Fijn dat ze bij mij uitgekomen zijn. Maar ik ben ook realistisch genoeg dat ik hier alleen mag rijden omdat het voor andere jongens niet in het programma paste. Ik wil deze kans met beide hangen grijpen en ervaring opdoen. Dan is het de volgende keer als ik hier kom misschien wat rustgevender. Op de piste heb ik al een EK mogen doen en dat was al redelijk stresserend. Maar een individuele tijdrit is toch andere koek.”

Niet op beste niveau
De winnaar van Parijs-Tours voor beloften mag voorlopig terugblikken op een sterk eerste profjaar. Naast zijn sterke tijdritten, konden we ook een derde plek in de Trofeo Calvia, een vijfde in de Trofeo Antrix en een dertiende in de Ruta del Sol noteren. Niet slecht voor een neoprof. “Vooral tijdens die periode in Spanje, half mei, heb ik een heel hoog niveau gehaald, ja. Maar ik ben teleurgesteld dat mijn vorm in de wegkoersen daarna niet meer zo goed geweest is als toen.”

“Ik had gehoopt om in augustus weer op mijn best te zijn, maar ik voel dat het er nog niet inzit”, zegt Herregodts. “Mijn tijdritten zijn goed, maar dat is een totaal andere discipline als koersen op de weg. Misschien dat het er in september nog van komt, want ik blijf gemotiveerd. Ook omdat ik de eerste maanden van het seizoen heb gemist met een coronabesmetting. Sowieso wil ik naar de toekomst toe constanter zijn en uitzoeken wat mij ligt. Wil ik verder gaan in dat tijdrijden, of wil ik me ook in dat klimmen nog verder ontwikkelen? Ik klim vaak eerder op de power en hang qua gewicht een beetje tussen beide. Na dit jaar zou ik er graag een beter beeld van hebben.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.