Sagan mag als mountainbiker naar Olympische Spelen

dinsdag 7 juni 2016 om 15:24
Sagan mag als mountainbiker naar Olympische Spelen

Foto: Sirotti

Peter Sagan doet deze zomer als mountainbiker mee aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Het olympisch comité van Slowakije maakte in een verklaring op de website bekend dat het enige ticket dat het land mag toewijzen naar de renner van Tinkoff gaat. Sagan liet eerder al weten wegens het klimmersparcours de wegwedstrijd te laten schieten.

De verwachting was dat Slowakije voor mountainbikers Michal Lami (32e op de UCI-ranking) of Martin Haring (95e) zou kiezen en dat Sagan moest hopen op een wildcard. Een speciale commissie besloot echter de wereldkampioen op de weg het vertrouwen te geven. “En hij zal er niet alleen zijn om deel te nemen, maar hij zal strijden om de topposities”, verwacht Peter Privera als voorzitter van de Slowaakse wielerbond.

Sagan heeft de nodige ervaring op de moutainbike. In 2008 werd hij wereldkampioen bij de beloften. Dit jaar nam hij deel aan een aantal wedstrijden, maar daarin wist hij niet te overtuigen. Na de Tour de France heeft de viervoudig winnaar van de groene trui nog een kleine maand om zich voor te bereiden op de olympische moutainbikewedstrijd, die op 21 augustus op het programma staat.

Dit artikel delen:

21 Reacties

Wheely 7 juni 2016 om 15:27

Hij wel!

0
carlieman 7 juni 2016 om 15:33

ik verwacht niet dat hij dicht zal eindigen. Ik vind het persoonlijk ook wel wat zuur voor Lami, als 32e van de wereld heb je toch echt wel een zeer degelijk niveau. Dat hij dan zijn plaats moet afstaan aan Sagan, die in de enkele wedstrijden die hij gereden heeft op de mtb toch niet veel uitgericht heeft, vind ik tegenover hem niet helemaal eerlijk. Al is het voor de spelen altijd wel mooi om er een figuur als sagan bij te hebben

0
josi 7 juni 2016 om 15:35

De prestatie-eisen voor deelname aan Rio liggen daar blijkbaar wat anders dan hier. Lijkt me toch een vrij kansloze missie voor Sagan.

0
polke 7 juni 2016 om 15:42

Niet eerlijk tegen over andere renners

0
toke 7 juni 2016 om 15:51

Hij zal jullie nog verbazen.

0
toke 7 juni 2016 om 15:54

Je kan beter een wereldster sturen dan nr 32 van de wereld.

0
petoi 7 juni 2016 om 15:59

@toke dus we kunnen beter Max Verstappen sturen dan Bauke Mollema?

0
Scibby 7 juni 2016 om 16:04

Het is een pracht sportman maar dit verbaast mij toch behoorlijk, hij heeft nog niks laten zien op de mountainbike laatste tijd.

0
NairoQ 7 juni 2016 om 16:04

‘Niet eerlijk’ en ‘kansloos’ lijken me hier niet op z’n plaats. Ik denk dat deze Sagan als alles goed gaat gewoon voor een topplaats kan gaan meedoen. Zó enorm verschillend is het niet (zeker niet van de weg -> MTB), en voor een type Sagan is dit perfect te doen.

Het is net eerlijker als je op kwaliteit gaat filteren ipv op ‘hoogste positie op de ranglijst’, en ik neem aan dat het comité dit niet zou gaan doen als ze verwachtten dat de nr 32 op de wereldranglijst het beter zou gaan doen.

0
petoi 7 juni 2016 om 16:20

Even rond gekeken Sagan 2 wedstrijden gedaan 1x DNF reed hij wel om de winst tegen 2 Belgen tot hij uitviel. De Belgen staan rond P70 van de wereld. Maar klein startveld en brede paden dus makkelijk te passeren. Dus dan zit je al snel van voren wat nogal een probleem was bij Mathieu in de wereldbekerwedstrijden dacht ik.

2de wedstrijd werdt hij 4de, redelijk groot veld (50 man) Maar ook daar was het niveau matig. De winnaar staat top 30 maar de renners om hem heen staan niet in de buurt van de top 50.

0
Tinkerbell 7 juni 2016 om 16:23

Niet eerlijk is hier opzich wel op zijn plaats. Die andere atleten hebben de plek voor Slowakije in de olympische MTB wedstrijd afgedwongen, Sagan heeft daar niet echt aan bijgedragen. Dat ze dan toch Sagan kiezen vind ik van weinig respect voor de andere MTB’ers in Slowakije betuigen.

0
Spinergy 7 juni 2016 om 16:29

Aan de OS doen veel minder renners mee dan aan een WorldCup, geloof 30 dames en 50 mannen, de start is dus minder een issue.

0
Zjoske 7 juni 2016 om 16:35

Hoe wordt de startpositie bepaald voor de OS? Daar is toch wel veel van afhankelijk. Als hij achteraan moet starten, gaat ie geen top10 rijden.
Vind het ook wel oneerlijk t.o.v. Lami.

0
carlieman 7 juni 2016 om 16:36

@nairoq het is net een veel groter verschil tussen de weg en de mtb dan bijvoorbeeld het veld en de mtb. Sagan kan weliswaar goed sturen op zijn fiets. Maar er is nog een serieus verschil tussen een eindje op je achterwiel kunnen fietsen, en de schurters en absalons van deze wereld proberen volgen in een echt technische afdaling

0
bart12 7 juni 2016 om 16:57

@carlieman, maar hij komt uit het MTB’en, dus dat is het probleem niet

0
carlieman 7 juni 2016 om 17:10

door jaren niet in competitie te rijden op de mtb verlies je toch echt wel een deel van die techniek vermoed ik

0
Speedy 7 juni 2016 om 17:17

In Nederland zijn we gebrainwashed dat iedereen gelijk is en er voor iedereen gelijke regels gelden. Dat is natuurlijk niet zo. Mensen zijn ongelijk.
Van mij mag de ster van het mondiale wielrennen fietsen waar hij wil. Ik vind het echt super dat Sagan mee gaat doen.

0
Mark 7 juni 2016 om 17:27

Zit natuurlijk ook nog wel een klasse en status verschil tussen Sagan en Van der Poel. Leuk voor Sagan, maar toch een jammer voor de renners die hard geknokt hebben om een OS plaats af te dwingen. Topsport is hard!

0
GeorgPhilippTelevisiemann 7 juni 2016 om 17:35

Hij werd trouwens wereldkampioen bij de junioren en niet bij de beloften.

0
Rondo 7 juni 2016 om 19:59

Wat Speedy zegt.
Sagan wordt derde achter Nino en Absalon.
En hij zit regelmatig op de mtb, en zal wel feeling met zijn fiets hebben, ook in de downhill sections !

0
Har77 8 juni 2016 om 09:12

Mooi om te zien dat mensen de mtb xco discipline zo grandioos onderschatten. Bekijk de beelden van Sagan in Teplice, en bekijk dan de beelden van de top 10 bij wereldbeker in Albstadt en zoek de verschillen.
Sagan is geen mountainbiker meer: niet qua fysiek en niet qua techniek. Hij is te zwaar (klassiekerkilo's) en zéér roestig op technische stukken. Dat zag je al in Teplice, laat staan op een écht XCO parcours zoals in Rio klaar ligt.Om dan te denken dat Sagan wel even top 3, top 5 of zélfs maar top 15 zou rijden in Rio is kolder. Iemand als VDP, die momenteel offroad gewoon veel en veel sterker is dan Sagan, wordt 32e in een worldcup. Let wel: een worldcup aan het begin van het seizoen, waar de meeste mtb-ers hun piek nog niet hebben, en dat voor iemand die gewend is om intensieve intervallen in het rood te rijden, itt tot Sagan (ook dat zie je duidelijk terug op de beelden)
Ik ben er voor 99% zeker van dat Sagan niet zal starten in Rio. Dat wordt een vernedering, en dat komt niet ten goede aan status en marktwaarde, nog los van het in het Braziliaanse stof gesmoorde ego.
Publiciteitsstunt onder regie van Specialized en de UCI. Voor de aandacht voor het mtb'en heel mooi, maar Schurter, Absalon, Marotte en Kulhavy liggen er niet wakker van. Ik vermoed zelfs Van Houts niet.

0

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Populair

Wielernieuws

Materiaalzone