Sagan toont zijn klasse met winst in Gent-Wevelgem
Youri IJnsen zondag 24 maart 2013 om 17:07

Sagan toont zijn klasse met winst in Gent-Wevelgem

Gent Wevelgem 2013 sagan

foto: Marcel Koch

Peter Sagan heeft Gent-Wevelgem bijgeschreven op zijn toch al rijke palmares. De Slowaakse kampioen koerste de gehele dag attent mee vooraan en reed op imponerende wijze naar de zege. Achter hem spurtte Borut Bozic naar plek twee, voor Greg van Avermaet.

Vanwege de weersomstandigheden werd besloten om de klassieker, die toe was aan zijn 75ste editie, met 45 kilometer in te korten. Het duurde slechts tien kilometer voordat de eerste waaiers ontstonden, onder impuls van Omege Pharma-Quickstep. Bijna alle favorieten voor de zege zaten mee vooraan.

Net voor de Catsberg sprongen uit een eerste groep van 53 renners, Flecha, Bazayev en Ladagnous weg. Daarachter controleerden Sky en Cannondale de koers. In de heuvelachtige zone die volgde, testte wereldkampioen Gilbert een aantal keer de benen, maar het mocht niet baten. Ondertussen gaven onder andere Geraint Thomas en Fabian Cancellara er de brui aan.

Net voor de eerste beklimming van de Kemmelberg (op 60 kilometer van de aankomst) viel Tom Boonen in de achtervolgende groep. De Belgische kampioen en tevens (mede) recordhouder in deze wedstrijd, kroop nog wel op de fiets, maar stapte bovenop de Kemmelberg uit de wedstrijd.

Kort daarna reed Haussler weg uit de achtervolgende groep. In zijn kielzog trokken onder meer Van Avermaet, Eisel én Sagan mee. Ze sloten aan bij de drie leiders en namen al zeer snel een voorsprong van ander halve minuut op het achtervolgende peloton. Debusschere en Bazayev vielen vooraan weg, waarna er elf leiders overbleven.

Ondanks dat het peloton in het slot nog akelig dicht kwam, bleven de elf voorop. Een imponerende Peter Sagan liet in de laatste kilometers niemand meer wegrijden, wachtte de sprint niet af en demarreerde op vier kilometer van de meet weg bij zijn medevluchters. Sagan denderde vervolgens door naar de meet en reed de andere vluchters nog op een kleine halve minuut.

Gent-Wevelgem 2012 (WT)
1. Peter Sagan (Slowakije/Cannondale)
2. Borut Bozic (Slovenië/Astana)
3. Greg van Avermaet (België/BMC Racing Team)
4. Heinrich Haussler (Australië/IAM Cycling)
5. Juan-Antonio Flecha (Spanje/Vancansoleil-DCM)
6. Matthieu Ladagnous (Frankrijk/FDJ)
7. Bernhard Eisel (Oostenrijk/Team Sky)
8. Stijn Vanderbergh (België/Omega Pharma-Quickstep)
9. Yaroslav Popovich (Oekraïne/RadioShack-Nissan-Trek)
10. Andrei Amador (Costa Rica/Movistar)

Geef een reactie