Schleck zegeviert op de Tourmalet na duel met Contador
donderdag 22 juli 2010 om 17:34

Schleck zegeviert op de Tourmalet na duel met Contador

Andy Schleck heeft de zeventiende etappe in de Tour de France, met in totaal drie Pyreneeëncols en aankomst boven op de Col du Tourmalet, gewonnen. De Luxemburger kreeg de zege cadeau van Alberto Contador, met wie hij in de laatste tien kilometer een duel had uitgevochten voor de gele trui. Joaquin Rodriguez werd op ruim een minuut derde. In het algemeen klassement blijft Contador op kop, waardoor hij over de beste papieren beschikt voor de eindzege. De top van het klassement blijft grotendeels ongewijzigd.

De etappe werd gekleurd door zeven renners: Juan Antonio Flecha en Edvald Boasson Hagen (Sky), Kristjan Koren (Liquigas), Alexandr Kolobnev (Katusha), Marcus Burghardt (BMC), Rémi Pauriol (Cofidis) en Rubén Pérez (Euskaltel). De nummer vier van het algemeen klassement, Samuel Sanchez, kwam in de beginfase ten val en bleef zelfs even roerloos liggen op de grond, maar stond na drie minuten dan toch weer recht en slot met medewerking van een handvol ploegmakkers weer aan bij het peloton.

Carlos Sastre liet de valpartij van zijn landgenoot niet aan zijn hart komen en ging samen met Ignatas Konovalovas in het tegenoffensief. Op de Col de Marie-Blanque liet hij zijn ploegmaat ter plekke en trachtte hij solo naar de leiders te rijden. Op de top strandde hij echter op ruim een minuut, waarna hij terrein verloor in de afdaling en in de bijna 40 kilometer lange vallei almaar verachterde. Na een heuse chasse patate zou hij in het laatste kwart van de etappe gegrepen worden door het peloton.

De Col de Soulor, met de top op 56 kilometer van de streep, werd door niemand in de kopgroep aangegrepen om strijd te leveren. Ook in het peloton heerste rust, die wel even verstoord werd doordat enkele schapen de weg overstaken en de renners enigszins hinderden. Door het werk van Astana, Saxo Bank, Omega Pharma-Lotto en later ook Rabobank liep de voorsprong van de kopgroep terug, waardoor de zeven leiders met een voorsprong van iets meer dan drie minuten de Tourmalet opdraaiden.

Vooraan bleek Kolobnev de sterkste van de zeven, maar zijn rijk was uit toen Schleck al op tien kilometer van de top top de debatten opende en enkel Contador meekon. Joaquin Rodriguez en Denis Menchov konden het tempo van beide topfavorieten laten gaan en kregen al snel het gezelschap van Samuel Sanchez, Jurgen Van den Broeck, Chris Horner, Ryder Hesjedal en Robert Gesink. De Nederlander zette zich resoluut op kop van het groepje, dat Schleck en Contador echter steeds verder zag wegrijden.

De hele beklimming vatte Contador post in het wiel van Schleck, maar die slaagde er niet in Contador van de kop af te lossen. Op vier kilometer van de top probeerde de Spanjaard het zelfs eens, maar Schleck gaf geen krimp. Er volgden geen aanvallen meer, waarna Contador op de top Schleck liet voorgaan. Op ruime afstand van het duo deed Menchov een slechte zaak in de strijd voor de derde plaats, aangezien hij een handvol seconden moest toegeven op Samuel Sanchez.

Tour de France (2.HIS)
Etappe 17: Pau – Col du Tourmalet (174 km)

1. Andy Schleck (Luxemburg/Team Saxo Bank) 5u03m09s
2. Alberto Contador (Spanje/Astana) z.t.
3. Joaquin Rodriguez (Spanje/Team Katusha) + 1m18s
4. Ryder Hesjedal (Canada/Garmin-Transitions) + 1m27s
5. Samuel Sanchez (Spanje/Euskaltel-Euskadi) + 1m32s
6. Denis Menchov (Rusland/Rabobank) + 1m40s
7. Robert Gesink (Nederland/Rabobank) z.t.
8. Chris Horner (Verenigde Staten/Team RadioShack) + 1m45s
9. Jurgen Van den Broeck (België/Omega Pharma-Lotto) + 1m48s
10. Roman Kreuziger (Tsjechië/Liquigas-Doimo) + 2m14s

Algemeen klassement na etappe 17
1. Alberto Contador (Spanje/Astana)
2. Andy Schleck (Luxemburg/Team Saxo Bank) + 8s
3. Samuel Sanchez (Spanje/Euskaltel-Euskadi) + 3m32s
4. Denis Menchov (Rusland/Rabobank) + 3m53s
5. Jurgen Van den Broeck (België/Omega Pharma-Lotto) + 5m27s
6. Robert Gesink (Nederland/Rabobank) + 6m41s
7. Joaquin Rodriguez (Spanje/Team Katusha) + 7m03s
8. Ryder Hesjedal (Canada/Garmin-Transitions) + 9m18s
9. Roman Kreuziger (Tsjechië/Liquigas-Doimo) + 10m12s
10. Chris Horner (Verenigde Staten/Team RadioShack) + 10m37s

Volledige klassementen

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.