Sep Vanmarcke (34) moet per direct stoppen wegens hartklachten
foto: Cor Vos
vrijdag 7 juli 2023 om 10:15

Sep Vanmarcke (34) moet per direct stoppen wegens hartklachten

Sep Vanmarcke moet per direct stoppen met wielrennen. De 34-jarige Vlaamse coureur heeft last van hartklachten en bij onderzoek is littekenweefsel aan het licht gekomen, wat een groot risico is op verdere hartproblemen. Vanmarcke had nog een contract tot het einde van het seizoen bij Israel-Premier Tech.

In een verklaring op Instagram laat Vanmarcke weten dat hij op het voorbije BK wielrennen last kreeg van hartritmestoornissen. Daarna werden onderzoeken gestart. “Als ik blijf koersen, zou het littekenweefsel kunnen groeien en in de toekomst tot hartfalen leiden. Het is een vreselijk pijnlijke beslissing om mijn wielercarrière zo abrupt te beëindigen, maar er is geen andere mogelijkheid”, stelt Vanmarcke.

De professionele carrière van Vanmarcke begon in 2009 bij Topsport Vlaanderen. Twee jaar later maakte hij de stap naar de WorldTour bij Garmin-Cervélo, waar hij in zijn tweede jaar meteen doorbrak met winst in de Omloop Het Nieuwsblad. Daarop stapte hij over naar Blanco, Belkin en het latere LottoNL-Jumbo (2013-2016), waarna hij via EF Education First (2017-2020) bij Israel Start-Up Nation belandde.

Omloop Het Nieuwsblad 2012: de doorbraak van Vanmarcke – foto: Cor Vos

Op de erelijst van de voorjaarscoureur prijken ‘slechts’ negen overwinningen. Naast De Omloop won hij onder meer de GP Impanis-Van Petegem, de Ster ZLM Toer en de Bretagne Classic. De laatste profzege van Vanmarcke behaalde hij vorig najaar in de Maryland Cycling Classic.

Podiumplaatsen behaalde Vanmarcke wel in de grote koersen: in 2013 was hij tweede in Parijs-Roubaix en in 2014 en 2016 eindigde hij als derde in de Ronde van Vlaanderen. Ook was hij twee keer tweede in Gent-Wevelgem. Verder werd de carrière van de Kortrijkzaan gekenmerkt door ziektes en pechgevallen, waardoor hij vaak langs de kant stond.

Statement Sep Vanmarcke

Ik moet nieuws melden dat ik nooit had verwacht. Ik moet om medische redenen direct stoppen met koersen.

Tijdens het Belgisch Kampioenschap kreeg ik hartritmestoornissen. Bij de daaropvolgende onderzoeken onder leiding van dokter Knecht werd littekenweefsel ontdekt op mijn hart. Als ik blijf koersen, zou het littekenweefsel kunnen groeien en in de toekomst tot hartfalen leiden. Het is een vreselijk pijnlijke beslissing om mijn wielercarrière zo abrupt te beëindigen, maar er is geen andere mogelijkheid.

Als 6-jarige kwam wielrennen in mijn leven. Mijn oudere broers en zus begonnen te koersen en werd ik hun grootste fan.

Wanneer ik in 2003 als nieuweling eindelijk ook zelf een nummer opspeldde, durfde ik nooit te dromen over een profcarrière. Ik heb uiteindelijk 14 jaar die droom mogen beleven, met hoogtepunten en dieptepunten. Ik was niet het supertalent, maar met toewijding en hard werken kon ik jaren meestrijden met de besten en in de grootste wedstrijden. Ik mocht veel mensen en culturen leren kennen over de hele wereld en ben op plaatsen geweest waar ik nog nooit van had gehoord.

Ik had graag nog wat jaren op het hoogste niveau gekoerst en samen met Israel-Premier Tech mooie prestaties neergezet in grote wedstrijden. Het is erg jammer en pijnlijk om op deze manier het einde van mijn loopbaan te moeten aankondigen. Tegelijkertijd ben ik dankbaar dat de problemen met mijn hart tijdig ontdekt zijn. Ik ga nu de tijd nemen om bij mijn gezin te zijn, alles een plaats te geven en na te denken over wat ik wil doen in de toekomst. Mijn hele leven stond in het teken van wielrennen. Wielrennen zal altijd mijn passie blijven.

Ik wil mijn vrouw, kindjes, familie, vrienden, managers, fans, team, trainer en alle mensen waar ik ooit mee samenwerkte bedanken voor hun jarenlange steun, vertrouwen en begeleiding.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.