Simon Carr boekt indrukwekkende solozege in Tour of the Alps, leider López overleeft boeiende bergrit
foto: Cor Vos
donderdag 18 april 2024 om 15:33

Simon Carr boekt indrukwekkende solozege in Tour of the Alps, leider López overleeft boeiende bergrit

Simon Carr heeft rit vier van de Tour of the Alps gewonnen. De Brit van EF Education-EasyPost sprong mee met de vroege vlucht en liet zijn metgezellen op 45 kilometer van de streep achter. Vervolgens hield hij sterk stand. Bij de favorieten was er ook voldoende actie, maar Juan Pedro López hield sterk stand en behield zijn leiderstrui. Tobias Foss, de nummer twee van de rangschikking, zakte door het ijs.

De vierde etappe van de Tour of the Alps startte in Leifers en liep via meerdere beklimmingen richting aankomstplaats Borgo Valsugana. Vanuit het vertrek was het direct klimmen geblazen voor de renners. De Passo di San Lugano en Passo di Redebus waren niet gecategoriseerd, maar zouden zeker in de benen sluipen richting de finale. Die finale begon met de Passo del Compet (10,2 km aan 8,1%). Vervolgens wachtten ook nog de Passo del Vetriolo (9,3 km aan 8,7%) en de Colle San Marco (5,3 km aan 7,1%) voorgeschoteld. De finish lag tien kilometer na de top van die laatste helling.

Leemreize in grote kopgroep
Na de eerste beklimming van de dag, hadden we vier man voorop: Simon Carr, Hugh Carthy (EF Education-EasyPost), Sergio Higuita (BORA-hansgrohe) en Davide Piganzoli (Polti Kometa)
Later kwamen ook Gijs Leemreize (dsm-firmenich PostNL), Óscar Rodríguez (INEOS Grenadiers), Gregor Mühlberger (Movistar), Lucas Hamilton (Jayco AlUla), Mikel Bizkarra (Euskaltel-Euskadi). Mattia Bais (Polti Kometa) en Luca Covili (VF Group-Bardiani CSF-Faizanè) aansluiten. We kregen zo een kopgroep van elf.

Gijs Leemreize zat mee met de vroege vlucht – foto: Cor Vos

De elf verzamelden een maximale voorsprong van ongeveer drie minuten. Aan de voet van de Passo del Compet was daar – door het achtervolgingswerk van Lidl-Trek en later Decathlon AG2R La Mondiale – nog goed anderhalve minuut van over. Leemreize was in de afdaling richting deze voorlaatste klim alleen weggereden, maar werd spoedig weer ingerekend. Toen het klimmen weer begon, gingen oud-ploeggenoten Carr en Higuita er vandoor. Zij kwamen samen over de top van de Passo del Compet.

Carr lost Higuita
Carr en Higuita begonnen met vijftig seconden voorsprong aan de Passo del Vetriolo, het peloton had een achterstand van twee minuten. Op de beklimming zelf werd het gat met zowel de eerste achtervolgers als de favorieten groter. Dat kwam vooral door Carr, die Higuita stevig onder druk zette. De Colombiaan moest een paar keer een paar meters laten en haakte na enkele kilometers klimmen leek hij definitief af te haken. Carr ging alleen door, maar Higuita hield hem wel in het zicht.

Carr aan de leiding van de kopgroep – foto: Cor Vos

Ondertussen gebeurde er ook het een en ander bij de favorieten. Eerst moest de voormalig leider en nummer twee van de rangschikking Tobias Foss passen. Daarna zagen we Chris Harper doortrekken. De Australiër sprong naar Hamilton toe, die vanuit de kopgroep was teruggezakt en zijn kopman even op sleeptouw nam. Maar wegkomen, dat zat er niet in. O’Connor en Bardet reageerden snel en ook de andere klassementsrenners konden terugkeren. Decathlon AG2R pakte – in de persoon van Valentin Paret-Peintre – opnieuw de kop.

Sterke Wout Poels
De Franse ploeg leidde daarmee een aanval in van O’Connor. Net als zijn landgenoot Harper, wist hij geen bres te slaan. Tenminste, bij zijn eerste poging. Toen O’Connor nog een keer ging, konden aanvankelijk alleen leider Juan Antonio López, Antonio Tiberi en Wout Poels volgen. Voordat ook de rest weer kon terugkeren, knalde Poels weg. Even reed de Nederlander alleen weg, maar met een tussenversnelling wisten O’Connor en Tiberi ook weer aan te sluiten. López had wat meer tijd nodig, maar kwam er uiteindelijk ook weer bij.

De vier sloten een kilometer voor de top aan bij Higuita, maar had nog altijd een kleine minuut voorsprong. In de afdaling richting de Colle San Marco liep hij in eerste instantie weer wat verder uit op de achtervolgers, waar Bardet, Harper, Michael Storer en Ivan Ramiro Sosa inmiddels ook weer waren aangesloten. Maar naarmate de afdaling vorderde, begon hij de hete adem te voelen van Harper. De Australiër van Jayco was weggesprongen bij zijn metgezellen en ging alleen op jacht naar de Brit van EF Education-EasyPost.

Poels had goede benen – foto: Cor Vos

Valpartijen Harper en O’Connor
Op zo’n 25 kilometer van de streep ging het echter mis voor Harper. De klimmer verloor de macht over het stuur in een bocht naar links en smakte tegen het asfalt. Hij schoof door, raakte een lantaarnpaal met zijn hoofd en kwam zo tot stilstand. Hij moest opgeven. Zijn landgenoot O’Connor was ondertussen ook weggereden bij de andere klassementsrenners, maar hij kwam in dezelfde bocht als Harper ten val. Gelukkig kon hij wel weer opstappen. Hij sloot weer aan bij de andere favorieten en blijft zo meestrijden voor de eindzege.

De ritzege konden hij en de overige favorieten echter vergeten. Door de valpartijen van Harper en O’Connor, viel het helemaal stil bij de klassementsrenners. Carr zag zijn voorsprong zo weer groeien, en niet een beetje. Aan de voet van de laatste klim had hij bijna drie minuten. Toen het pelotonnetje op een bepaald punt bijna helemaal stil ging staan, kwamen meer en meer renners terug, onder wie Geraint Thomas en Valentin Paret-Peintre. Die laatste koos meteen voor de aanval.

Carr wint de rit, López blijft leider
Omdat de Fransman op slechts 48 van López stond in het klassement, ontstond er een spannende situatie voor het klassement. Halverwege de Colle San Marco stond hij bijna virtueel aan de leiding. López besloot zijn verantwoordelijkheid te nemen en begon het tempo op te voeren in de groep der favorieten. Het kaf werd zo nog maar eens van het koren gescheiden. Onder meer O’Connor moest passen. Na een aanval van Tiberi, kreeg ook López het even moeilijk, maar op de top zat hij er samen met Poels en Bardet toch weer bij.

In de afdaling was er een hergroepering, want terwijl O’Connor en co vanuit de achterhoede terugkeerden, viel Paret-Peintre van voren terug. Dit gebeurde overigens allemaal ver achter Carr, die zijn indrukwekkende solo succesvol afrondde in finishplaats Borgo Valsugana. Pas een minuut en 19 seconden later kwam de nummer twee, Michael Storer, over de streep.

Storer was in de slotfase nog weggereden met niemand minder dan O’Connor, die zo toch nog wat tijd goedmaakte ten opzichte van López, ondanks een minder moment. Hij schoof door het wegvallen van Foss op naar plek twee en staat met nog één rit te gaan op 38 seconden van López.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.