Sky: “Normaal gesproken was deze zaak vertrouwelijk”
foto: Sirotti
woensdag 13 december 2017 om 12:46

Sky: “Normaal gesproken was deze zaak vertrouwelijk”

Naar aanleiding van een artikel in Le Monde, gaven de UCI en Sky vanmorgen tekst en uitleg over het vermeende dopinggebruik van Chris Froome. De Britse winnaar van de jongste Tour de France en Vuelta a España had tijdens die laatste koers 2000 nanogram Salbutamol per milliliter in zijn urine, daar waar 1000 nanogram de maximale toegestane hoeveelheid is.

Volgens de Britse formatie zijn er geen regels gebroken. In een statement doet de ploeg haar verhaal. “Dit proces zou normaal gesproken vertrouwelijk zijn. Maar door de interesse van de media, denken wij dat het belangrijk is om de feiten duidelijk op een rij te zetten. Chris heeft sinds zijn jeugd astma. Hij gebruikt een inhaler om zijn medicatie, Salbutamol, in te nemen, zodat het zijn symptomen voorkomt of dragelijker maakt tijdens een inspanning. Salbutamol is toegestaan volgens de WADA-regels (zonder dat er een attest/TUE voor nodig is), als het blijft bij 1600 microgram per 24 uur via een inhaler.

De UCI heeft Chris geïnformeerd dat er tijdens een urinetest op 7 september 2017, na de achttiende etappe in de Vuelta, een concentratie Salbutamol is aangetroffen waarvoor hij extra informatie moet geven. Daarmee kan hij bevestigen dat hij niet meer geïnhaleerd heeft dan de gepermitteerde dosis. Na analyses bleek dat er een concentratie van 2000 nanogram per milliliter Salbutamol in de urine van Chris zat. Het WADA (wereld anti-dopingagentschap, red.) heeft als limiet 1000 nanogram per milliliter. Geen enkele van de twintig andere tests die bij Chris zijn afgenomen, vragen om nadere uitleg.

Het bericht met de bevindingen betekent niet dat er regels gebroken zijn. De UCI wil hiermee alleen zeker komen te weten dat er niet meer dan de geoorloofde dosis Salbutamol is geïnhaleerd. Er is aanzienlijk bewijs dat er significante en onvoorspelbare variaties zijn hoe Salbutamol in de stofwisseling terechtkomt en hoe deze het lichaam verlaat. Daardoor kan het soms resulteren in schommelde waarden in de urine, die nadere uitleg vragen. Er zijn allerlei factoren die de concentratie Salbutamol in de urine kunnen aantasten. Denk aan voedsel, andere medicaties, uitdroging en het tijdstip waarop iemand Salbutamol inneemt.”

RIDE Magazine
63 Reacties
Sorteer op:
13 december 2017 19:53
Sport - top sport- is niet geloofwaardig! Topsport is geld! Het is ook nog eens dom ook van Froome en de dokter, want echt goed is het niet voor je. Je kan zo'n middel echt niet onbeperkt gebruiken.
13 december 2017 20:13
@Tripod
Topsport kan nog wel degelijk geloofwaardig zolang we in ons zelf geloven ipv een teamarts. Heb ooit een jaar lang in weer en wind tien uur per dag beton staan scheppen als een bezetene, nooit een kuchje gehad buiten een bronchit int voorjaar.
Alleen met longen komen we er niet, spiermassa is onontbeerlijk voor optimale bloeddoorstroming en zuurstof opname en dat lijkt meer en meer vvt. Ook schaatsers kunnen niet zonder buik/rug spieren en fietsers hebben er ook veel baat bij bleek gister bij gesprek Pfrommer/Bols
13 december 2017 20:20
Onevenredig veel astmalijders onder de wielrenners. Driemaal raden waarom. Ik stel voor om alle astmamedicijnen op de dopinglijst te zetten. Niet gezond = geen topsport.
13 december 2017 21:16
Sky heeft vanaf 2018 een nieuwe co-sponsor ...
Blueband

Jeetje wat hebben die lui een pak boter op hun hoofd zeg
13 december 2017 21:51
@Magikdatzeggen Helemaal mee eens.
13 december 2017 22:35
Is het dan verstandig om aan topsport te gaan doen als je astma hebt? Iemand met hoogtevrees gaat toch ook niet in een hijskraan werken of iemand met smetvrees als vuilnisman.
En als iemand dan zulke middelen mag gebruiken, omdat het helpt voor hem, hoe eerlijk is de sport dan nog? iedereen ziet af in een grote ronden, iedereen traint er keihard voor om topfit te zijn en omdat iemand anders in het peloton astma heeft en hierdoor een middel mag gebruiken waardoor hij meer zuurstof binnen krijgt, waar werkt de rest zo keihard voor het hele jaar, om tweede te worden?
13 december 2017 23:09
@jordy98, welkom in de grotemensenwereld jongen...
13 december 2017 23:51
Sky, als nieuws en krantenptoducent zal wel weer zo’n rookgordijn optrekken omtrent dit issye, dat het wervnaarcde achtergrond verdwijnt
14 december 2017 00:41
Dat hij nu juist die dag betrapt wordt op een niet toegestane waarde is opmerkelijk. Vreemd dat hij er niet voor bestraft is en de UCI 3 maanden na dato nog zit te wachten op een verklaring van Sky.

Het is wel een stuk schoner geworden, hè. Normaal gesproken zijn deze zaken ten slotte vertrouwelijk.
14 december 2017 07:24
Boeiend ook hoe vrolijk Froome aankondigde de Giro te zullen rijden, terwijl hij dus al sinds 20 september weet dat hem een mogelijke schorsing boven het hoofd hangt...
14 december 2017 07:42
Straks krijgen we zeker renners met een attest voor EPO omdat ze zogenaamd leukemie hebben. Lachwekkend dit natuurlijk weer...
14 december 2017 14:15
Weet iemand of Woutje Poels ook astmatisch is
14 december 2017 21:06
Simpel, boven de norm!! Schorsen!

Om te reageren moet je ingelogd zijn.