Stan Van Tricht zegeviert na waaierspektakel in Olympia’s Tour

vrijdag 18 oktober 2019 om 16:09
Stan Van Tricht zegeviert na waaierspektakel in Olympia’s Tour

foto: Cor Vos

Stan Van Tricht heeft de tweede etappe gewonnen in Olympia’s Tour. De 20-jarige Belg van SEG Racing Academy won in Twello na een heuse waaierrit. Van Tricht versloeg Adne Koster en Jason van Dalen na een sprint van een elitegroepje. Coen Vermeltfoort verloor dan weer veel tijd en moet zijn leiderstrui afstaan aan Van Tricht.

Gisteren snelde Coen Vermeltfoort naar het eerste dagsucces in Olympia’s Tour. De Nederlandse krachtsspurter wist op de VAM-berg naar de ritzege én de eerste leiderstrui te vlammen, waardoor hij vandaag met een beperkte voorsprong begon aan de tweede etappe van en naar Twello. De renners koersten vandaag door plaatsen als Terwolde, Voorst en Deventer, over vlakke wegen, waardoor we ons konden opmaken voor een onvervalste massasprint.

Wind zorgt voor chaos en verschillen 
Na een onstuimige openingsfase kregen maar liefst veertien renners de ruimte van het peloton. Het ging om Sander De Pestel, Jason van Dalen, Sven Burger, Stan Van Tricht, Robin Blummel, Max Kroonen, Marien Bogerd, Rik Wielink, Marijn van den Berg, Peter Merx, Chiel Smit, Wiebe Scholten, René Hooghiemster en Adne Koster. De veertien vluchters reden goed door, al bleef de voorsprong beperkt tot net iets meer dan een minuut.

Een voordeel voor de koplopers: ze werden niet op de huid gezeten door een voltallig peloton, maar door een achtervolgend groepje van zo’n vijftien renners, met daarbij leider Vermeltfoort. De achtervolgers leken op een gegeven moment aan te sluiten, maar na ruim honderd kilometer was het verschil weer opgelopen tot anderhalve minuut, waardoor de veertien dappere aanvallers mochten dromen van een prestigieuze ritzege.

Koplopers blijven vooruit, Vermeltfoort verliest leiding 
De fel blazende wind had al voor veel slachtoffers gezorgd, maar op zestig kilometer van de finish werd de achtervolgende groep nogmaals uitgedund. Er bleven nog zeven man over, met daarbij de nummers één, twee en drie van het klassement: Vermeltfoort, Florian Vermeersch en Jordi Meeus. Stuk voor stuk sterke renners, maar ze moesten wel een gat van anderhalve minuut dichtfietsen, wat toch geen sinecure was.

Al helemaal omdat de dertien (Hooghiemster viel letterlijk weg) koplopers bleven doortrappen, waardoor de voorsprong bleef schommelen rond de anderhalve minuut. Vermeltfoort voelde de bui al hangen: de sterke sprinter zou vandaag zijn leiderstrui verspelen. Aan wie? Op vijftien kilometer van Twello zagen we de eerste versnellingen in de kopgroep, maar alleen Van den Berg wist namens Metec-TKH een interessant gaatje te slaan.

Van Tricht wint na spannende finale 
De nog altijd maar 20-jarige Van den Berg – eerder dit jaar al winnaar van de Carpathian Couriers Race – reed al snel vijftien seconden weg van zijn medevluchters, mede door het afstoppingswerk van zijn ploeggenoot Van Dalen. Van den Berg leek heel even op weg naar de zege, maar op zes kilometer van de finish – in de buurt van Deventer – kreeg hij toch weer het gezelschap van een oersterke De Pestel, Koster en Van Dalen.

Dit waren de sterkste renners na een dagje waaierrijden in het Oosten van Nederland. We leken een strijd tussen De Pestel, Koster en de Metec-TKH-ploegmaats Van Dalen en Van den Berg, maar Blummel, Wielink en Van Tricht zaten niet ver. De drie achtervolgers wisten net voor het ingaan van de laatste kilometer zelfs aan te sluiten, waardoor we met zeven coureurs gingen sprinten.

Van den Berg probeerde Van Dalen naar de zege te piloteren, maar het was Van Tricht die SEG Racing Academy een mooie overwinning wist te bezorgen. Voor de piepjonge Belg, die eerder al tiende werd in de Ronde van Vlaanderen en Luik-Bastenaken-Luik U23, is het zijn eerste zege van het seizoen. Van Tricht versloeg Koster en Van Dalen, die het werk van zijn ploegmaat Van den Berg niet kon afronden.

flag-nl Olympia’s Tour 2019
Etappe 2, Twello-Twello (170,7 km) 
1. flag-be Stan Van Tricht (SEG Racing Academy) in 3u53m32s
2. flag-nl Adne Koster (WV De Kannibaal) z.t.
3. flag-nl Jason van Dalen (Metec-TKH) z.t.
4. flag-nl Robin Blummel (VolkerWessels-Merckx) z.t.
5. flag-be Sander De Pestel (Lotto Soudal U23) z.t.
6. flag-nl Rik Wielink (WV De IJsselstreek) op 2s
7. flag-nl Marijn van den Berg (Metec-TKH) op 7s
8. flag-nl Chiel Smit (John Deere-NWVG) op 30s
9. flag-nl Wiebe Scholten (Sensa Kanjers voor Kanjers) op 43s
10. flag-nl Rick Ottema (Metec-TKH) op 45s

Volledige uitslag etappe 2

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Populair

Headlines

Materiaalzone