Steven Kruijswijk: “Tour wordt pas beslist in de Alpen”
foto: Cor Vos
woensdag 3 juli 2019 om 18:04

Steven Kruijswijk: “Tour wordt pas beslist in de Alpen”

Interview Een bijzonder rustige Steven Kruijswijk in Grenshotel de Jonckheer in Ossendrecht, deze namiddag. De 32-jarige kopman van Jumbo-Visma reist vanavond vol vertrouwen af naar Brussel. En Kruijswijk is nu al overtuigd dat de Tour pas beslist wordt tijdens de slotweek. “Ik verwacht de eerste twee weken geen Wilde Westen-taferelen, nee.”

Kruijswijk lijkt boordevol vertrouwen aan de Ronde van Frankrijk te beginnen. “Hoe ik reageer op het nieuws van Tom Dumoulin? Ik heb het gelezen. En ik heb het ook weggeklikt. Ik ben niet bezig met Tom of met volgend jaar. Ik ben bezig met de Tour de France. Wat er omheen gebeurt, daar heb ik toch geen invloed op. Trouwens, ik denk dat het vooralsnog om geruchten gaat. Wees gerust, ik laat me er niet door afleiden.”

Drie weken focus op mezelf
Meer wilde de Brabander over ‘de zaak-Dumoulin’ niet kwijt. Over naar de orde van de dag: de Tour de France, waar hij mikt op een goed klassement. “Beter doen dan vorig jaar is het doel”, klinkt het. “Of ik beter ben? Ik hoop van wel. Dat moet ook als ik een stap vooruit wil zetten. We zullen straks zien of ik daar in geslaagd ben.”

Een ontspannen Steven Kruijswijk – foto: Cor Vos

Kruijswijk laat zich niet gek meer maken. “Ik ben ondertussen al lang genoeg prof om te weten hoe het spelletje werkt. Ik heb ook gewoon geloof in eigen kunnen. En dat is ook het enige waar ik zelf invloed op heb. Op wat de concurrentie doet, heb ik geen vat. Ik zal drie weken focussen op mezelf. Mijn goede gevoel drie weken vasthouden. Dat heb ik ondertussen geleerd. Om, naarmate de Tour vordert, niet te verzwakken. En dat zal ook niet mogen, want de derde week wordt cruciaal.”

“Ineos blijft sterk in de breedte”
Geen Chris Froome, geen Tom Dumoulin, geen Primož Roglič ook. Maar voor Steven Kruijswijk betekent dat niet dat er zich daarom andere scenario’s zullen afspelen. “Team Ineos blijft sterk in de breedte. Volgens mij zijn ze sterk genoeg om de koers te controleren. Alleen daaromheen zijn er dit jaar veel goede concurrenten die de wedstrijd kunnen openbreken. Maar ik verwacht geen Wilde Westen-taferelen in de eerste twee weken. Pas in de Alpen wordt de Tour beslist. De rit met aankomst op La Planche des Belles Filles? Dat wordt een eerste test. Ook voor mezelf. Maar zéker niet beslissend.”

Een jaar geleden had Kruijswijk Primož Roglič aan zijn zijde. “We maakten elkaar beter”, vertelt hij. “Dat werkte prima. En we konden allebei onze ambities nastreven. Maar eigenlijk verandert er voor mij nu niet zó veel. Ik heb met George (Bennett, red) en Laurens (De Plus) twee jongens mee die mij lang kunnen bijstaan op de cols. Weliswaar in een andere rol dan die van Primož vorig jaar, maar zij gaan me zeker zo sterk maken.”

“Heb dit team zien groeien”
Kruijswijk voelt zich overigens prima in zijn vel bij Jumbo-Visma. “De ploeg lijkt op de rails te staan en dat is een fijne vaststelling. Zeker als je ziet van waar we komen. Ik ben al lang onderdeel van dit team en ik denk dat ik op mijn manier mijn steentje heb bijgedragen met mijn ervaring. Ik heb de ploeg zien groeien en je ziet dat het team nu op alle vlakken aanwezig is. Zowel in het sprinten, het tijdrijden als in de klassementen. Daar kan ik alleen maar blij mee zijn en vertrouwen uit putten om het de volgende drie weken goed te doen.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.