Thibau Nys slaat in extremis dubbelslag in koninginnenrit Ronde van Hongarije
foto: Cor Vos
vrijdag 10 mei 2024 om 16:24

Thibau Nys slaat in extremis dubbelslag in koninginnenrit Ronde van Hongarije

Thibau Nys heeft de derde etappe van de Ronde van Hongarije gewonnen. De jonge Belg van Lidl-Trek haalde in de laatste 200 meter nog Emanuel Buchmann in, die lang op weg leek te zijn naar de overwinning. Nys pakt zo ook de leiding over in het algemeen klassement.

Na twee dagen sprinten was het op dag drie in Hongarije de beurt aan de klimmers. Er stond een etappe op het menu van 182,7 kilometer, van Kazincbarcika naar Gyöngyös-Kékesteto. Na 100 kilometer volgde er de eerste beklimming, eentje van tweede categorie. Dat was slechts een opwarmer, want de finish van rit drie lag na een slotbeklimming van twaalf kilometer.

De rit inspireerde in ieder geval zes aanvallers. Michael Mørkøv, Yevgeniy Gidich (beiden Astana Qazaqstan), Manuel Peńalver (Polti Kometa), Siebe Deweirdt (Flanders-Baloise), Balázs Rózsa (Epronex-Hungary) en Christian Bagatin (MBH Bank Colpack Ballan) sloegen de handen in elkaar.

Mørkøv pivoteerde donderdag Mark Cavendish nog naar de zege – foto: Cor Vos

Wachten op slotklim
De zeskoppige vlucht werkte goed samen en kon het zo lang uitzingen. Gidich liet zich na een goede 150 kilometer weer inrekenen door het peloton, waardoor er vijf koplopers als eerste begonnen aan de slotklim. Hun voorsprong bedroeg aan de voet een minuut. Na enkele kilometers spatte de kopgroep meteen uit elkaar. Zij werden ook al snel overvleugeld door Kristian Sbaragli, die het van ver probeerde.

Het was eerder een wanhoopspoging van Sbaragli, want de Italiaan hield het niet lang vol. De eerste versnelling van de klassementsrenners kregen we op drie kilometer van de streep. Emanuel Buchmann, die gefrustreerd was nadat hij door zijn team gepasseerd werd voor de Giro, prikte kort. Zijn ploeggenoot Ben Zwiehoff nam al snel weer over en reed een hard tempo richting de twee laatste kilometers.

De mannen van Lidl-Trek reden de hele dag in functie van Nys – foto: Cor Vos 

Buchmann probeert het, maar Nys snelt er nog voorbij
Op twee kilometer van de streep versnelde Buchmann nog een keer. Deze keer had de Duitse kampioen wel een aantal meters voorsprong te pakken. Buchmann twijfelde niet en trok door tot de streep. De klimmer van BORA-hansgrohe leek op weg te zijn naar de zege, maar in de laatste honderden meters kwam het achtervolgende groepje toch nog in de buurt.

In dat groepje zat ook de snelle Thibau Nys, die in extremis nog over de stilgevallen Buchmann ging. Ook Diego Ulissi ging nog over Buchmann, die uiteindelijk derde werd. Nys is dankzij zijn zege ook de nieuwe leider in het algemeen klassement.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.