Thomas opgelucht na knotsgekke bergrit: “Blij dat we het hebben overleefd”
foto: Sirotti
vrijdag 27 juli 2018 om 19:41

Thomas opgelucht na knotsgekke bergrit: “Blij dat we het hebben overleefd”

Geraint Thomas moest onderweg naar Laruns een spervuur aan demarrages beantwoorden. De Sky-kopman wist ze echter allemaal te pareren, en sprintte in de slotfase zelfs nog naar zes welgekomen bonificatieseconden. “Ik ben heel erg blij dat we het hebben overleefd. Het was een zware etappe. Het was de hele dag koers”, zo gaf hij na afloop aan in het flashinterview.

Thomas had naar eigen zeggen een simpele tactiek: het wiel houden van Tom Dumoulin. “Toch was er wel stress, zeker toen Mikel Landa van ver aanging en een grote voorsprong wist te pakken. Ik wist dat ik Tom moest volgen, omdat hij zou reageren op Primož Roglič. De Sloveen en LottoNL-Jumbo reden wel verschrikkelijk hard.”

De Brit heeft nu een voorsprong van liefst 2:05 op Dumoulin. Toch weigert hij zich rijk te rekenen, met de individuele tijdrit naar Espelette nog voor de boeg. “Ik moet nog een dag zien te overleven en een goede tijdrit rijden. Het is een erg lastige tijdrit, met de nodige korte klimmetjes.”

“Vooral de laatste beklimming na 25 kilometer is heel erg zwaar. Het is belangrijk om je benen daarvoor wat te sparen. Het is een uitdagend parcours”, zo sluit Thomas af.

RIDE Magazine
31 Reacties
Sorteer op:
27 juli 2018 19:44
Thomas mag Dumoulin inderdaad wel bedanken. Denk niet dat Thomas nog tijd gaat verliezen in de tijdrit, alleen bij pech, lekke band, valpartijtje etc.
27 juli 2018 19:51
We kunnen los mannen. Ik zal het bal openen:
“ Totaal ongeloofwaardig. De Dauphine en de Tour winnen. Heel verdacht”.
Oké, i know , geen al te sterk argument maar we moeten wat.
27 juli 2018 19:55
Thomas mag vooral de eerste week bedanken. Zonder alle tegenslag van slecht getimede lekke banden, technische problemen en valpartijen had ie nooit zo ver los gestaan in het klassement en hadden ze bij Sky waarschijnlijk nooit het plan gehad om de kaart Thomas te spelen. Zonder de achterstand die Froome al had voor de eerste serieuze bergrit zou Thomas zich gewoon leeg hebben gereden als wagonnetje in de trein en was ie nooit in deze positie terecht gekomen; en zonder die 1 minuut 20 die Dumoulin aan de broek gesmeerd had gekregen zou die laatste tijdrit ook een stuk spannender zijn geweest.
Desalniettemin sterke Tour van Geraint Thomas hoor; ik denk wel dat ie zichzelf hier heeft ontdekt. Vergeet niet dat ie nog nooit hoger is geëindigd in wat voor grote ronde dan ook dan plek 15 (!). Vrij opvallend voor een 32-jarige.
27 juli 2018 20:10
Die plek 15 was voor het eerst zijn ontdekking dat hij dit zou kunnen. Daarvoor was hij baanwielrenner en klassiekerspecialist (en toch ook echt wel een goede).
Daarna is hij zich gaan richten op klassementen. Vorig jaar Giro en Tour ging hij heel goed, totdat hij (uit)viel. Dit is de eerste ronde sinds hij voor het klassement gaat die hij uit rijdt.
Ik vind het opvallend dat de verslaggevers bij de NOS hem constant bleven onderschatten (gefilterde klassementen met kanshebbers na de kasseien waarin hij niet eens stond bijvoorbeeld: Jungels zou de hoogst geklasseerde kanshebber zijn). Vanmorgen Gio Lippens nog horen zeggen dat Dumoulin zou kunnen winnen als hij vandaag een minuutje zou pakken.
27 juli 2018 20:11
Zoals eerder gezegd maar goed dat ze deze renner in een geel tricot hebben gehesen. Verder namelijk volledig kleurloos.
27 juli 2018 20:16
Je eerste grote ronde winnen is vaak lastig, zeker als je de hele tijd de gele trui hebt. Dan rijd je defensief en kleurloos. Niets mis mee. Vaak gaan renners pas aanvallend rijden als ze al meerdere grote rondes hebben gewonnen en niets meer te verliezen hebben. En als ze dan niet 1e staan, durven ze risico's te nemen. Ik vind het wat makkelijk om Thomas nu kleurloos te noemen. Ik vind het gewoon logisch
27 juli 2018 20:18
Ik vind het jammer dat ietwat kleurloze klimmende tijdrijders als Froome, Thomas en Dumoulin momenteel de beste klassementsrenners zijn.
27 juli 2018 20:19
Diep respect voor deze man. Proficiat
27 juli 2018 20:20
Knap gedaan, als het dan toch een SKY moet zijn.. best een mooie kerel die Thomas. En ook nog eens een mooi allround renner. Weinig problemen mee hier.
27 juli 2018 20:25
@ghostwriter dan kan je de echte klimmers verwijten of de parcoursbouwers van een ronde.
Een ronde winnen betekent nu eenmaal dat je beste renner dient te zijn in de combinatie van de verschillende disciplines.
27 juli 2018 20:27
@ghostwriter
Dat ben ik wel met je eens, zulke type renners zijn ook niet mijn favoriete renners. Maar desalniettemin vind ik Froome niet heel saai, hij heeft vaak best aangevallen (in eerdere jaren), mooi daalkunsten vertoond en een legendarische ommekeer in de Giro veroorzaakt. Het rijden van SKY voor de rest is ook niet mijn smaak, maar effectief is het wel.
27 juli 2018 20:33
Thomas heeft GEEN tue en heeft een gelijkaardige ontwikkeling als Roglic doorgemaakt. Zij hebben veelvuldig podium gereden in de rondes van 1 week. Vaker dan Dumoulin.
27 juli 2018 21:16
@skylimit
Dat begrijp ik ook wel. Ik vind het persoonlijk alleen jammer. Andere mensen zullen het juist mooi vinden. Kwestie van smaak.
27 juli 2018 21:17
Je kan toch niet anders zeggen dan dat Thomas de sterkste was en natuurlijk ook de sterkste ploeg had. Niet los te rijden en wint zelf twee etappes, proficiat! Dit jaar wel nog kunnen profiteren van de schaduw van Froome waarin het heerlijk cool toeven was.
27 juli 2018 21:25
@samlambeej
Dumoulin heeft tot nu toe vrij matig gepresteerd in kleine rondjes (afgezienvan Eneco). Maar dit komt ook door zijn stormachtige groei. De Vuelta 2015 bleek hij heel goed in grote rondes, en moest na het OS jaar alles wijken voor de grote rondes. Thomas en Roglic gingen nog niet voor grote rondes OF gingen op hun muil (Thomas).
27 juli 2018 21:26
Ik vraag me vooral af: is de top-4 nou zo goed, of valt de rest vooral tegen?
De man in de gele trui heeft nog nooit top-10 in een AK-klassement gereden. De nummers 2 en 4 hebben de Giro al in de benen (waar ze ook nog eens 1e en 2e zijn geworden) en de nummer 3 heeft sowieso nog nooit in een grote ronde voor een AK-klassement gereden.

Met name van Movistar en Bardet had ik toch veel meer verwacht deze Tour. En pech natuurlijk dat Porte en Nibali zijn uitgevallen.
Desalniettemin: Thomas duidelijk de sterkste deze Tour. Heeft geen enkel moment van zwakte vertoond. Verdiende winnaar dus ook. Geen heroïsche overwinning, hooguit 1km op kop gereden alles bij elkaar. Maar goed, als dat een Tour-winst oplevert kan ik hem moeilijk ongelijk geven.
27 juli 2018 21:31
@Puffin87
Dat Thomas nog geen goede klassementen had gereden kwam doordat hij keer op keer zijn klassement verspeelde door valpartijen. Anders had hij waarschijnlijk al minstens twee keer een podiumplaats gehaald.
27 juli 2018 21:54
@assen
Ik wou gewoon zeggen dat de opbouw van laatste geslaagden Thomas, Wiggins, Froome, Roglic, ... :Relatief beter zijn in Algarve/Parijs-Nice dan Tirreno, dan, meedoen in Romandië en of Baskenland en dan als laatste stap de Dauphiné) veel meer voorspelbaar is dan die van supertalent en grote motorman Dumoulin.
27 juli 2018 21:59
Het lijkt me een aardige vent, maar "een groots winnaar" of "de sterkste" kan ik hem niet noemen. Zonder allure, als enige renner zonder tijdsverlies in de vlakke ritten -toegegeven:ook een kwaliteit- bergop zo lang mogelijk in het wiel van de anderen blijven hangen om er in de laatste meters ongegeneerd uit te sprinten.... Begin spontaan een Froome-fan te worden. Die was in de koers -los van al dan niet legale puffers- in ieder geval echt de beste bergop.
27 juli 2018 22:24
@CyclesGoff
Nouuu, vorig jaar de kletsnatte proloog gewonnen. Een kasseiklassiekers op z'n naam en tegen die explosieve lange baansprint was toch echt niks opgewassen hoor deze Tour. Als Froome er niet bijwas had hij het wel van verder gedaan. Maar misschien was dat ook zijn zegen. Om niet tegen een Yatesje aan te lopen. Klassementskoersen anno 2018. Het is aan Landa, Bardet, de colombiaantjes Bernal en Lopez om bergop meer verschil te maken.
27 juli 2018 22:33
De allrounders, of klimmende tijdrijders rijden voorlopig harder en stabieler omhoog dan de 'echte' klimmers, dus ik zie het punt niet zo
27 juli 2018 22:44
@Samlabeej
Ik wil ook niets afdoen aan zijn prestaties uit het verleden, en hij heeft ook een buitengewoon kanppe tour gereden, maar die bestond uit de bergritten uit volgen, (kunnen) rekenen op de dooddrukkende werking van de bescherming van zijn Sky-maatjes, ervoor zorgen dat hij er niet werd afgereden -wederom: ook een kwaliteit en bepaald niet de minste- en enigszins lafhartig uit het wiel te sprinten in de laatste meters. Laat ik een gewaagde uitspraak doen: ik denk dat hij vierde was geworden deze tour als hij tegens de Skybots voor het team van Cofidis had gereden. Ook een niet te onderschatten prestatie overigens.
27 juli 2018 22:56
Kleurloos met twee etappezeges? Je kan zijn stijl niet waarderen, hij volgt misschien wat meer, maarja, waarom was er ook noodzaak om aan te vallen als je de best geklasseerde renner bent? Er zijn nogal wat mensen die allerhande rare zaken verwachten van iemand die een ronde gaat winnen. Dan wordt Contador zeker ook nog even aangehaald, maar die hebben we ook enkel maar uit geslagen positie echt lange aanvallen zien dan. Als leider in het klassement had hij wel een wat vinniger stijl, maar meestal ook pas op de laatste klim (ook twee Giros gewonnen zonder ritzeges...)
27 juli 2018 23:09
Heel simpel. Thomas is een tussenpaus zoals we die vaker zijn tussen periodes van echte toppers. Anquetil, Merkcx, Hinault, Indurain, Armstrong, Froome (en eigenlijk ook LeMond en Contador) hebben allemaal jarenlang de tour gedomineerd, daarna altijd enkele jaren (meestal) enkelvoudige winnaars tot een nieuwe patron opstaat: Na dit jaar begint de periode Dumoulin als nieuwe veelwinnaar denk ik zomaar.
27 juli 2018 23:16
Als Sunweb alles op Tom en de Tour durft te zetten dan kan het best. Met Oomen en Kelderman aan zijn zijde, mogelijk nog 1 extra klimmer aantrekken en dan Matthews, Kragh, Arndt en een TBD staat er toch een ploeg die niet zo sterk is als Sky, maar wel gewoon enorm goede ondersteuning kan bieden aan Tom op alle terreinen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.