Thymen Arensman geeft vervolg aan straffe statistiek Nederlanders in grote rondes
foto: Cor Vos
dinsdag 30 mei 2023 om 17:15

Thymen Arensman geeft vervolg aan straffe statistiek Nederlanders in grote rondes

Sinds 2008 heeft elk jaar tenminste een Nederlander de top-10 gehaald in het eindklassement van een grote ronde. Die statistiek heeft Thymen Arensman afgelopen weekend met een jaar verlengd. Hij eindigde als zesde in de Giro d’Italia 2023.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Statistiekenpagina Stats on Cycling zette alle Nederlanders op een rij die sinds 2000 in de top-10 van de Giro, de Tour of de Vuelta zijn geëindigd. In de eerste acht jaar bleef het bij een tiende plaats van Michael Boogerd (in 2001), maar sinds 2008 is het elk jaar raak met Nederlandse klassementsrenners.

Steven Kruijswijk is verantwoordelijk voor zeven top-10-noteringen in de drie grote rondes. Zijn hoogtepunt was de derde plaats in de Tour van 2019. Bauke Mollema en Wilco Kelderman stonden zes keer bij de beste tien; allebei stonden ze een keer op het eindpodium, al was dat bij Mollema pas na het schrappen van de toenmalige Vuelta-winnaar Juan José Cobo in 2011.

In 2017 (vijf) en 2018 (zes) werden de meeste top-10-uitslagen genoteerd door Nederlanders. Daar springt de Giro-zege van Tom Dumoulin natuurlijk uit. De laatste twee jaar bleef het aantal top-10-plaatsen beperkt tot één: Wilco Kelderman werd vijfde in de Tour 2021 en Thymen Arensman werd zesde in de Vuelta 2022. Dit jaar voegde Arensman daar dus een zesde plek in de Giro 2023 aan toe.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.