Tom Boonen: “We kunnen op meerdere manieren het WK winnen”
Foto: Sirotti
vrijdag 25 september 2015 om 10:38

Tom Boonen: “We kunnen op meerdere manieren het WK winnen”

Met maar liefst drie kopmannen beschikt de Belgische selectie zondag tijdens de wegwedstrijd van het WK over meerdere troeven. Tom Boonen ziet het gedeelde kopmanschap als een voordeel. Hij denkt dat de Belgische selectie door deze veelzijdigheid sterk voor de dag kan komen.

“We hebben een selectie die op verschillende manieren de koers kan winnen”, vertelt Boonen aan Sporza. “Veel landen zijn gehandicapt omdat ze maar één manier hebben om te winnen. Je kent hun tactiek dus op voorhand. Bij ons is de tactiek een beetje wazig, voor de rest dan toch. Binnen het team is de tactiek wel al redelijk duidelijk, maar je moet natuurlijk wel afwachten hoe de koers verloopt. Het is een grote luxe dat we op verschillende paarden kunnen wedden tijdens het WK.”

De 34-jarige Boonen acht zichzelf niet kansloos. “Natuurlijk heb ik hier kans. Op deze omloop maak ik evenveel kans als andere favorieten. Ik zie 25 of 30 renners die kunnen winnen. Wie het dan zal worden? Voorspellen doe ik niet graag, maar ik hoop een Belg.”

Philippe Gilbert verbleef de voorbije weken in Noord-Amerika om zich optimaal voor te bereiden. “Ik heb niet veel wedstrijdritme, maar dat is misschien geen nadeel. Ik heb achter de brommer getraind, een koerssimulatie gedaan, dat moet genoeg zijn. Ik heb gevoel dat ik nu gewoon goed uitgerust moet zijn en aan de start moet staan met motivatie en ambitie”, geeft hij aan. “Het is moeilijk te zeggen hoeveel kans ik maak. Ik heb dit jaar nog geen topkoers gewonnen en ben dus geen superfavoriet. Als andere renners vijf sterren hebben, heb ik er drie of vier. Van die rol moet ik genieten. En profiteren.”

Greg Van Avermaet kondigt aan af te wachten tot de finale. “Als ik het parcours bekijk, denk ik dat je zo lang mogelijk moet wachten. Dat is soms moeilijk voor mij. Ik val vaak iets te vroeg aan. Dat is nu eenmaal mijn koersstijl. Ik wil de wind voelen”, erkent hij. “Hoeveel kans ik dan maak? Vijf procent. Dat is niet veel, maar wel genoeg om te winnen. Er zijn veel favorieten en ik ben er één van. Ook binnen ons team wil iedereen winnen. Dat is niet makkelijk voor de bondscoach, maar hij moet ook trots zijn. Elk WK heeft hij iemand die wereldkampioen kan worden.”

RIDE Magazine
32 Reacties
Sorteer op:
25 september 2015 11:27
Ik hoop stiekem dat de enige Lotto-Soudal renner de andere mannen van de ploeg op hun plaats zet ;)
25 september 2015 11:27
Waar heeft Tornado Tom dit jaar het kopmanschap mee verdient?
25 september 2015 11:32
Vanmarcke wordt wereldkampioen!
25 september 2015 11:32
@MrSjaakBraak: diverse redenen. Boonen is, als ze in grote groep finishen, nog altijd België's sterkste wapen als sprinter na een lange koers. Zelfs als dat in werkelijkheid niet zo zou zijn, is het voldoende dat vele andere landen/renners dat wel nog geloven. Daardoor kan Boonen perfect een rol spelen als bliksemafleider, afstopper,...

En hij is natuurlijk ook nog het lievelingetje van veel Vlamingen met een grote naam en mooi palmares. Ik denk dat Carlo heel veel kritiek zou krijgen als hij hem niet meeneemt. Het zou wel van moed getuigen als bondscoach om tegen de publieke opinie in te varen.
25 september 2015 11:46
De enige die ze thuis moeten laten is Vandenbergh....die heeft echt nul koersinzicht.....
25 september 2015 12:05
Jullie kunnen ook op meerdere manieren het WK verliezen Tom! :p
25 september 2015 12:12
@kreiger

ja man. andere landen zijn dom. dat tom nou zelf denkt dat hij kans maakt....
25 september 2015 12:41
België heeft echt een 'los zand'-team dit jaar en ik denk dat dit zich pijnlijk gaat tonen in de koers. Gilbert, Avermaet, Benoot & Vanmarcke voor eigen rekening, Boonen en zijn band als tussenact. Rare selectie.
25 september 2015 13:52
Er zijn er idd. minimaal 5 die denken dat ze kunnen winnen, dus wint er niemand. Jammer dat ik dat als Belg moet zeggen....
25 september 2015 14:25
We zullen zien. Er zijn -tig renners die denken te kunnen winnen en vreemd genoeg bijna evenveel die ook daadwerkelijk kans maken a priori op dit parcours. Dat de Belgen er 4 (of zelfs 5) hebben die bij die -tig horen, lijkt me niet noodzakelijk een nadeel. Het doel is met zo veel mogelijk mannen in de finale zitten en dan zien ze wel.

Het is niet dat Terpstra torenhoog favoriet wordt omdat hij vooruitgeschoven kopman is. Hij kan maar op één manier winnen en dat lijkt me hier niet zo heel simpel.
25 september 2015 14:36
Als Belg zijnde geloof ik niet in onze kansen. Enigste kans is om de koers keihard te maken met de hele ploeg om de kopman solo weg te sturen en het hem laten afmaken.
Zodra er een Degenkolb, Sagan of Kristoff mee is in de finale is het om zeep...

Helaas Hansworst Bomans gelooft nog steeds dat Boonen bovengenoemde mannen erop legt met zijn sprint...
25 september 2015 14:40
Als Belg zijnde verwacht ik er niet veel van, dat Boonen zelf nog denkt om kans te maken tegen Matthews - Greipel - Kristoff - Degenkolb en Sagan snap ik al helemaal niet want als hij kan volgen gaan er minstens 3 van deze type renners bij zijn die hem normaal allemaal probleemloos kloppen in een sprint.

Gilbert en Van Avermaet hebben waterkansje als de koers zwaar genoeg wordt gemaakt en ze de juiste mannen mee krijgen al vermoed ik meer dat ze hetzelfde moment gaan kiezen om aan te gaan...
Geen van beide zal als eerste mee willen glippen als het nog te ver is...

Maar ze mogen me verbazen.
25 september 2015 14:40
Gaat moeilijk worden voor België. Boonen vindt parcours op zijn maat, maar Kristoff, Degenkolb, Sagan kloppen in de sprint? Gilbert als aanvaller. Is dit parcours lastig genoeg? Zelfde voor Van Avermaet. Die heeft het beste jaar achter de rug, maar is geen afwerker..
25 september 2015 14:48
Als ik, eveneens als Belg, mijn bescheiden mening mag geven, ben ik van oordeel dat de Belgen deze keer volledig naast het plaatje zitten. Ik heb dit scenario nog nooit meegemaakt. Volgens mij weet mijnheer Bomans deze keer niet waar hij mee bezig is om te gokken op drie!! individuën die, volgens mij, mekaar in de weg gaan rijden. De meeste ploegen/ landen weten dit ook en gaan lekker afwachten tot de Belgen hun beste pijlen hebben verschoten. Ik hoop dat ik mis ben, maar ik denk dat er een schaduwkopman dit WK gaat winnen. Er is al veel te veel commotie gemaakt over renners gelijk bv een Sagan, Degenkolb, Kristoff en andere goden. Het zou me niet verbazen dat de helft van het peleton zich gaat doodstaren op deze heren. Renners waar men mee rekening moet houden zijn een Gallopin, Greipel, Kwiatkowski zelf en waarom niet een Modolo? Er is echter maar één antwoord en daar zullen we geduldig moeten op wachten tot zondag.
25 september 2015 14:55
Ik zou het wel grappig vinden als Boonen in z'n nadagen nog even wereldkampioen wordt, beetje a la Thor Hushovd. Al was Hushovd toen nog wel beter dan Boonen tegenwoordig is, en zijn er nu wel erg veel sprinters die kunnen overleven.
25 september 2015 14:55
Opvallend veel negatieve reacties hier over de Belgische kansen. Er zijn echt wel factoren die in het voordeel van de Belgen werken
- Boonen heeft dit jaar echt wel bewezen nog aardig rap te zijn. Zeker na een sprint na een lange en harde koers moet hij niet onderschat worden
- De afgelopen jaren lieten zien dat de Belgen er geen moeite mee hebben zich op te offeren voor de grootste kanshebber binnen de selectie
- Van Avermaet heeft dit jaar geweldige stappen richting de top gemaakt. Van niet-winnaar pakt hij dit jaar zeges in T-A, de Tour en Ronde van Belgie en was hij zonder obstructie winnaar van de Classico San Sebastian geworden.
- Ten opzicht van concurrenten als Sagan en Kristoff kunnen de Belgische kopmannen op voldoende ondersteuning rekenen.
- We zien de laatste jaren over het algemeen gelouterde profs de titel pakken, Boonen, Gilbert en van Avermaet nemen een pak ervaring mee

Voor dit parkoers hebben de Belgen absoluut het sterkste blok, dus als ze hun onderlinge rivaliteit wederom opzij kunnen zetten behoren ze tot de absolute favorieten.
25 september 2015 15:43
ik lees veel negatieve reacties over de samenstelling van het Belgisch team sinds dat de samenstelling bekend is gemaakt maar ik vind het wel een interessant en sterk team wat op meerdere manieren goed uit de hoek kan komen. Ik verwacht er dan ook veel van.
25 september 2015 16:17
Het hebben van meerdere mannen die 'zouden kunnen winnen' hoeft uiteraard niet per se een struikelblok te zijn. Ik noem Italie als voorbeeld waarvan ik weet dat ze als een echt team gaan rijden zonder hierbij per se iemand te moeten laten winnen.

Ik denk dat zowel van Avermaet en Gilbert hartsvijanden zijn als dat men Boonen & the boys niet meer pruimt.
25 september 2015 16:22
De belgen hebben een van de sterkste teams op dit WK, dus het verbaasd me dat vele (waaronder onze zuidervrienden) zo weinig hoop erin hebben.
De coach moet alleen eerlijk zijn tegen de vele topper en zeggen dat ze moeten werken voor 1 a 2 kopmannen. En hopen dat de andere luisteren. Vooral knechten voor Van Avermaet en koers zo hard mogelijk maken
25 september 2015 16:36
Een maandje terug gaf Jose de Cauwer de bondscoach mee om er niet voor te kiezen om het gewicht van de wedstrijd op je te willen nemen en dus ook terughoudend te zijn met het (te) expliciet benoemen van kopmannen. Dat vestigt alleen maar onnodig de aandacht op je. De ´Italiaanse´ insteek zeg maar......................
25 september 2015 16:39
Tutu & Kwouter +1

Een Kristoff, Degenkolb en Sagan zijn waarschijnlijk sneller dan Boonen in een groepssprint. Wil dat zeggen dat je je beste optie in zo'n aankomst moet thuis laten? Een harde koers is zowel in het voordeel van de sterke punchers (dan hebben ze kans om weg te geraken en blijven) als dat het in het voordeel van een Boonen is als sprinter. Degenkolb leek me vrij moe in de Vuelta, Kristoff heeft weinig ondersteuning en Sagen moet ik het eerst nog eens zien afmaken in een grote koers.

Desalniettemin zie ik Kristoff zelf wel als topfavoriet. Die heeft echt gepiekt en zich verstopt naar dit WK toe.

Als ze gaan koersen op dit WK gaat het een nerveuze koers zijn waar positioneren en recht blijven naar elke aanloop van de hellingzone bijzonder belangrijk gaat zijn, ik vind dat daar weinig over geschreven wordt. Dan zijn de mannen met ervaring op dat gebied goud waard.
25 september 2015 17:00
Als het zo nat wordt als ze voorspellen dan wil ik nog wel zien hoeveel sprinters en kopmannen er nog over zijn in de laatste ronde. Veel kopmannen zou wel eens geen overbodige luxe kunnen betekenen. Bijkomend voordeel voor de Belgen: ze zijn allemaal het getrek en geduw gewend.
25 september 2015 18:06
Tiesj!
25 september 2015 18:33
Gewoon het sterkste team. De reacties hierboven bevestigen de afgunst...
25 september 2015 18:40
@HJJH
Volgens mij zijn de meeste reacties van Belgen? Of bedoel je afgunst van Belgen onderling?

Om te reageren moet je ingelogd zijn.