Tony Martin nieuwe wereldkampioen tijdrijden
woensdag 21 september 2011 om 16:48

Tony Martin nieuwe wereldkampioen tijdrijden

foto: Sirotti

Tony Martin heeft het wereldkampioenschap tijdrijden gewonnen. De 26-jarige Duitser legde in Kopenhagen de 46,4 kilometer lange rit tegen de klok als snelste af in een tijd van 53 minuten en 43 seconden. Bradley Wiggins eindigde op een tweede plaats, voor Fabian Cancellara. Lieuwe Westra was op een achtste plaats de beste Nederlander.

In de Deense hoofdstad stond woensdagmiddag een 23,3 kilometer lang stadsparcours op het menu, wat twee maal afgelegd moest worden. Nadat alle renners uit de eerste startgroep de finish bereikt hadden, was het neo-prof Jesse Sergent die aan de leiding stond. De Nieuw-Zeelander werd vervolgens afgelost door de verrassend sterk rijdende Kazach Alexandr Dyachenko. Erkende hardrijders reden zich stuk op de tijd van Dyachenko, voordat de Australiër Jack Bobridge als eerste renner uit de laatste startgroep onder zijn tijd dook.

De strijd om de eerste plaats werd een duel tussen Tony Martin en Fabian Cancellara. Bij het eerste tussenpunt na 10,8 kilometer was Martin tien seconden sneller dan Cancellara. Halfweg koers was het verschil opgelopen tot 18 seconden. Bij het derde tussenpunt na 34 kilometer was het verschil 40 seconden en leek de strijd beslist. In de slotfase stortte Cancellara compleet in, waardoor hij de zilveren medaille nog aan Bradley Wiggins moest laten.

De Nederlanders konden in Kopenhagen niet meestrijden om ereplaatsen. Clement en Westra konden zich bij de tussenpunten niet meten met de favorieten. Westra eindigde knap als achtste op meer dan drie minuten van winnaar Martin. Stef Clement eindigde als twintigste.

foto: Sirotti

WK Tijdrijden 2011 Kopenhagen (46.4 km)
1. Tony Martin (Duitsland) 53m43s (51,8 km/u)
2. Bradley Wiggins (Groot-Brittannië) op 1m15s
3. Fabian Cancellara (Zwitserland) op 1m20s
4. Bert Grabsch (Duitsland) op 1m31s
5. Jack Bobridge (Australië) op 2m13s
6. Richie Porte (Australië) op 2m29s
7. David Millar (Groot-Brittannië) op 2m45s
8. Lieuwe Westra (Nederland) op 3m18s
9. Alexandr Dyachenko (Kazachstan) op 3m19s
10. Jakob Fuglsang (Denemarken) op 3m30s

20. Stef Clement (Nederland) op 4m33s
Volledige uitslag WK Tijdrijden

Lees ook:
Tony Martin: “Dit was mijn dag”
Wiggins en Cancellara berusten in wereldtitel Martin
Stef Clement: “Sneller kon ik niet”
Westra tevreden met achtste plaats op WK Tijdrijden

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.