‘Tot 1 oktober geen directe schorsing voor gebruik meldonium’
vrijdag 1 juli 2016 om 10:21

‘Tot 1 oktober geen directe schorsing voor gebruik meldonium’

Het WADA heeft een nieuwe termijn gesteld voor sporters die positief testen op meldonium. Wie tot 1 oktober wordt betrapt op het middel riskeert geen onmiddellijke schorsing. Dat heeft het wereldantidopingagentschap bekendgemaakt aan de nationale dopingautoriteiten, meldt de NOS.

Meldonium staat sinds 1 januari op de WADA-lijst van verboden middelen, dit leidde tot ruim 140 positieve testen van voornamelijk Russische atleten. Onder andere te de Russische tennisster Maria Sjarapova, de Russische schaatser Pavel Koelizjnikov en Katusha-renner Eduard Vorganov werden betrapt. De voorlopige schorsing van de 33-jarige Russische renner werd begin mei door de UCI opgeheven.

De reeks positieve testen leidde tot discussie over de lengte van tijd waarin meldonium te traceren is. Betrapte sporters beweerden ruim voor 1 januari met gebruik te zijn gestopt om een positieve dopingtest te voorkomen. In maart kwam het Letse bedrijf Grindeks, producent van meldonium, met het bericht dat het middel na gebruik nog enkele maanden te traceren is in het lichaam.

Het WADA besloot daarop de regelgeving aan te passen. Sinds 1 maart mag de gevonden hoeveelheid meldonium niet hoger zijn dan 1 microgram meldonium per milliliter. Vanaf 1 oktober 2016 mag geen enkel spoor van meldonium in het lichaam gewonden worden.

RIDE Magazine
8 Reacties
Sorteer op:
1 juli 2016 10:27
Zal Ilnur blij mee zijn,

Kan hij mooi nog even de Tour en Olympische spelen meepakken.
1 juli 2016 10:31
Wat ik verbijsterend vind is dat het WADA niet eerst onderzoek naar zoiets doet voordat ze het op de dopinglijst zetten.

Blijkbaar is in de strijd tegen doping alles geoorloofd inclusief erg klunzige invoering van verboden.
1 juli 2016 11:39
Een middel dat zorgt voor een verbetring van prestaties maar niet op de dopinglijst staat wordt niet aangemerkt als doping maar het blijft vals spelen. Het zal mij niet verbazen als er nog meer van dit soort medicijnen in gebruik zijn. Ik doel daarbij voornamelijk op andere sporten dan wielrennen ivm zwakke controlesystemen. Wat houdt dat precies in WADA, geen directe schorsing?
1 juli 2016 13:28
@Sunrider, ik snap wat je bedoelt, maar dan is koffie drinken ook vals spelen...
1 juli 2016 13:44
Onvoorstelbaar;
Een sporter die een middel inneemt dat per 1-1-2016 verboden is en niet informeert hoe lang het in het bloed blijft.
Wat een bende, zowel sporters als alle betrokken organisaties
1 juli 2016 15:15
Dus Sharapova is ook niet meer geschorst?
1 juli 2016 16:40
Meldonium is nog steeds verboden per 1-1-2016. Er geldt alleen nog een tijdelijke grens van 5 en 1 microgram voor wat als positieve test aangemerkt wordt. Sharapova heeft bekend dat ze na 1-1-2016 meldonium heeft gebruikt en die grens doet er dan niet meer toe. Ze scheen er volgens mij ook boven te zitten.
2 juli 2016 04:42
@Alban, tja in principe wel maar koffie is bekend en komt niet op de lijst omdat het effect minimaal is. Maar ik doel uiteraard op nieuwe generaties geneesmiddelen die (nog) onbekende stoffen bevatten en een positieve werking hebben op hart, bloedvaten bloedcellen etc., daar gaat het hierom.

Heeft WADA dit zo besloten om gerechtelijke processen in de toekomst te voorkomen?

Om te reageren moet je ingelogd zijn.