Tour 2013: Voorbeschouwing etappe 16
maandag 15 juli 2013 om 21:08

Tour 2013: Voorbeschouwing etappe 16

Voorbeschouwing Tour de France etappe 16

foto: Sirotti

Daags na de rustdag staat de overgangsetappe naar Gap op het programma. Deze rit van slechts 168 kilometer nodigt de renners uit om ten aanval te gaan. Aan welke renners moeten we dan denken? WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
De etappe van Vaison-la-Romaine naar Gap is relatief kort, maar lijkt geknipt voor aanvallers. De rit is te vlak voor klassementsrenners, maar te bergachtig voor een massasprint. In de eerste vijftig kilometer zijn met de Côte de la Montagne de Bluye (5.7 km aan 5,6% gemiddeld) en de Col de Macuègne (7,6 kilometer aan 5,2%) cols van de derde en tweede categorie opgenomen.

Tour de France etappe 16

Hierna volgt een lange aanloop richting de slotklim. Na 123 kilometer is er bij Veynes een tussensprint. Na een eerste passage in Gap volgt er de beklimming van de laatste hindernis van de dag. Na de top van de Col de Manse (9,5 kilometer aan 5,2% gemiddeld) volgt een 11,5 kilometer lange afdaling richting Gap. De laatste keer dat de Tour hier aankwam was in 2011. Toen ging de zege naar Thor Hushovd.

Favorieten
De kans is groot dat er op weg naar Gap opnieuw een vluchtersgroepje wegblijft. Strijdlustige renners die eerder deze Tour mee zaten in ontsnappingen krijgen een nieuwe kans. Het parcours is iets bergachtiger dan de vorige overgangsritten, maar aanvallers met goede klimmersbenen die de rustdag goed hebben verteerd, moeten dit aankunnen. Omdat deze Tour de aanvallers niet veel kansen meer geeft, zullen zij erop gebrand zijn om hier hun kans te pakken. Na dinsdag komen er nog drie bergetappes, een tijdrit en het afsluitende criterium richting Parijs. Daarnaast zijn er na twee weken Tour nog veertien ploegen zonder ritzege.

Sylvain Chavanel

foto: Sirotti

Sylvain Chavanel was deze Tour al meerdere malen betrokken bij ontsnappingen. Zijn ploeg Omega Pharma-Quick Step won al vier etappes, maar de Fransman zelf zegevierde nog niet. Ook in de rit naar Mont Ventoux probeerde hij het, maar bleef hij zonder succes. De rit naar Gap lijkt zijn laatste kans op dagsucces deze Tour.

De Belg Jan Bakelants is één van de ontdekkingen deze Tour. Op Corsica pakte hij al het geel, maar in de etappe naar Mont Ventoux liet hij zien zijn vorm nog niet verloren te zijn. Peter Sagan mag voor deze etappe niet uitgevlakt worden. Ook in de rit naar Mont Ventoux was hij mee in de vluchtersgroep en de jonge Slowaak is sterk genoeg om op dit terrein uit de voeten te kunnen.

Voeckler

foto: Sirotti

Deze Ronde van Frankrijk hebben we nog weinig gezien van Thomas Voeckler. De rasaanvaller houdt zich dit jaar redelijk koest en lijkt niet in grote vorm. Misschien dat hij daar richting Gap verandering in kan brengen? Zijn ploeggenoot bij Europcar Pierre Rolland raakte zondag zijn bolletjestrui kwijt, maar kan hier opnieuw aardig wat punten verzamelen. Her Franse FDJ.fr kent een teleurstellende Tour, maar aanvallers als Pierrick Fédrigo of Frans kampioen Arthur Vichot zouden hier verandering in kunnen brengen.

Johnny Hoogerland

foto: Sirotti

Vacansoleil-DCM is één van de ploegen die deze Tour nog met lege handen staat. Juan Antonio Flecha zou daar verandering in kunnen brengen. De laatste ritzege in de Tour van de Spaanse routinier dateert alweer van 2003, toen hij een etappe won in Toulouse. Na de etappe naar Tours mocht hij al het rode rugnummer opspelden en in de laatste Tourweek zal hij het ongetwijfeld nog eens willen proberen. Ook zijn ploeggenoot Johnny Hoogerland zal zijn rood-wit-blauwe trui nog een keer aan het publiek willen tonen.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Sylvain Chavanel
*** Jan Bakelants, Juan Antonio Flecha
** Peter Sagan, Johnny Hoogerland, Pierrick Fédrigo
* Pierre Rolland, Thomas Voeckler, Jens Voigt, Arthur Vichot

Deelnemerslijst Tour de France 2013

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.