Tour 2014: Voorbeschouwing etappe 17
woensdag 23 juli 2014 om 06:15

Tour 2014: Voorbeschouwing etappe 17

foto: Sirotti

Vandaag werd de langste etappe in deze Tour de France gereden, morgen de kortste. Maar wat voor één! De 124,5 kilometer lange etappe tussen Saint-Gaudens en Saint-Lary Pla d’Adet mag gerust bestempeld worden als dé koninginnenrit van deze Tour: maar liefst vier grote Pyreneeëncols moeten beklommen worden. WielerFlits kijkt vooruit.

Parcours
Het startdorp van de zeventiende etappe wordt opgebouwd in Saint-Gaudens. Deze gemeente in de Midi-Pyrénées organiseerde vorige maand nog het beginpunt van de derde en laatste etappe van de Route de Sud – La Dépêche du Midi 2014. De eindwinst in die driedaagse ging naar Tinkoff-Saxo-renner Nicolas Roche.

Het profiel van deze zeventiende rit lijkt door de bergen en afdalingen op een omgekeerde zaag. Vanuit Saint-Gaudens volgt een lange glooiende aanloop tot de eerste beklimming van de dag. De top van de 1292 meter hoge Col du Portillon bereiken de renners na 57,5 kilometer. Door de lengte van 8,3 kilometer, met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,1%, is de Col du Portillon van de eerste categorie. Na deze berg is het alleen nog maar klimmen en dalen.

De technische afzink leidt het peloton linea recta naar de voet van de volgende eerste categorie klim: de Col de Peyresourde. Het gemiddelde stijgingspercentage (7%) van deze Pyreneeënreus is te vergelijken met de voorganger, het is de lengte van meer dan 13 kilometer die het verschil maakt. De Col de Peyresourde is een echte Tourklassieker. De berg werd voor het eerst in 1947 in het parcours opgenomen, sindsdien passeerde de Tourcaravaan 44 keer de top.

Na de top volgt opnieuw een afdaling, ditmaal in de richting van het toeristische stadje Loudenvielle. Deze plaats was driemaal (1997, 2003 en 2007) finishplaats van een bergrit. Dit jaar raast het peloton voorbij op weg naar de voet van de slotklim. De Col de Val Louron-Azet, opnieuw van de eerste categorie, is 7,4 kilometer lang tegen een gemiddelde stijgingsgraad van 8,3%. Vorig jaar was deze klim opgenomen in de rit met aankomst in Bagnères-de-Bigorre.

De slotklim van de dag is iets meer dan tien kilometer lang. Met name de eerste kilometers zijn behoorlijk lastig. Op sommige stroken piekt het stijgingspercentage tot boven de 10%. In het slot zwakt het af naar een nog altijd lastige 6,5%. Het gemiddelde percentage over de 10,2 kilometer is een indrukkende 8,3%. De aankomstplaats Soulan Pla d’Adet spreekt tot de verbeelding. In het verleden wonnen hier wielerlegendes als Joop Zoetemelk, Lucien Van Impe en Lance Armstrong.

Favorieten
De kortste etappe deze Tour is zeker niet de makkelijkste. Door het beperkte aantal kilometers zal de grootste strijd geleverd worden door de achterblijvers. In de zeventiende rit is de tijdslimiet hun grootste tegenstander. In de kop van de wedstrijd zal daar weinig van te merken zijn.

Vincenzo Nibali

**** flag-it Vincenzo Nibali
In de derde Tourweek is Vincenzo Nibali nog altijd onbedreigd de sterkste man. De kopman van Astana toonde zijn macht meermaals in de Vogezen en de Alpen. In de eerste Pyreeënrit hield hij zich rustig en dat zou zomaar een aanwijzing kunnen zijn voor een nieuwe krachtsontplooiing in de rit van morgen. Gezien zijn aanvalsdrift wil hij ook de Pyreneeën domineren. Dat maakt hem voor woensdag opnieuw de te kloppen man.

thibaut pinot

*** flag-fr Thibaut Pinot & flag-fr Jean-Christophe Peraud
Op basis van de uitslag van zaterdag zijn de Fransmannen Romain Bardet en Thibaut Pinot de volgende gegadigden op het lijstje der favorieten. De prestaties van de jongelingen hebben in de Franse pers tot een Bau & Lau-effect geleid. Het tweetal siert al meer dan een week de voorpagina’s van vooraanstaande Franse kranten.

Op de Tourcols zijn ze ook niet van voorste gelederen weg te slaan als het er op aan komt. De onderlinge strijd om de derde plaats lijkt na vandaag te zijn gewonnen door Pinot. De 24-jarige renner van FDJ.fr presteerde het om in de laatste hectometers van de Port de Balès klassementsleider Nibali te lossen.

Bardet zakte daarentegen op de slotklim al snel door het ijs. Het 23-jarige jonkie van AG2R La Mondiale lijkt kind van de rekening te worden van de gevreesde derde week in een grote ronde. Naast de derde plek in het algemeen klassement verliest heeft hij ook de witte jongerentrui aan zijn landgenoot. In de zeventiende rit kan Bardet voor eerherstel gaan. Jean-Christophe Peraud is bezig aan een uitmuntende Tour. De ancien van AG2R La Mondiale had zaterdag als enige een antwoord op de versnelling van Nibali. De 37-jarige Fransman, momenteel vierde in het klassement, heeft nog altijd zicht op een podiumplaats.

Joaquim Joaquin Rodriguez

** flag-es Joaquim Rodriguez, flag-es Alejandro Valverde & flag-cz Leopold König
Joaquim Rodriguez kan in de rit van morgen de nodige punten voor de bergtrui verdienen. Dat is ook nodig, want in het klassement van de bergprijs staat hij nu op de tweede plek met één punt minder dan Rafal Majka. In de eerste Pyreneeënrit heeft Purito zich vandaag niet van voren laten zien. Aangezien de punten op de slotklim dubbel tellen, zal de Spanjaard morgen waarschijnlijk wel haantje de voorste zijn.

Voor Alejandro Valverde is het zaak zijn podiumplek te behouden. De nummer twee van het klassement zakte in de rit naar Risoul niet dwárs door het ijs, al scheelde dat niet veel. De Spanjaard moest op de slotklim één minuut prijsgeven op Nibali. Hem op basis van dat feit afschrijven, is nog te vroeg. Vandaag liet de taaie Movistar-renner zien dat een dag rust in de benen hem goed heeft gedaan. El Imbatido kan morgen zomaar vriend en vijand verrassen met een wederopstanding.

De fanatieke wielerliefhebber is op de hoogte van het potentieel van Leopold König, maar voor de buitenwereld is hij misschien wel de verrassing van deze Tour. De Tsjech is opgerukt naar de zevende plek in het klassement. Ondanks verschillende demarrages fietst hij voornamelijk in de tweede linie. Zijn achterstand, van ruim negen en halve minuut, kan vanaf nu in zijn voordeel werken. Nibali kan eventueel immers wat van zijn marge prijsgeven.

Laurens ten Dam

* flag-nl Laurens ten Dam, flag-us Tejay van Garderen, flag-pl Rafal Majka & flag-fr Pierre Rolland
De fictieve oranje trui voor beste Nederlander in het klassement is na twee weken van schouder veranderd. Laurens ten Dam heeft na een nieuwe inzinking van Bauke Mollema de plek ingenomen van beste Nederlander. De schaduwkopman van Belkin was in de zestiende etappe opnieuw in betere doen dan Mollema. Laatstgenoemde is na de jour sans van zaterdag en opnieuw een mindere dag vandaag afgezakt naar de tiende plek.

De vooruitzichten voor rit naar Soulan Pla d’Adet zijn somber voor de kopman van Belkin. Dat geldt niet voor Rafal Majka. Men moet niet verbaasd zijn als deze attractieve Pool opnieuw de wedstrijd van kleur voorziet. Een tweede ritzege behoort zeker tot de mogelijkheden. Majka lijkt namelijk het motto te voeren: hoe meer beklimmingen, hoe beter. Dat belooft dus wat voor morgen.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Vincenzo Nibali
*** Thibaut Pinot, Jean-Christophe Peraud
** Joaquim Rodriguez, Alejandro Valverde, Leopold König
* Laurens ten Dam, Tejay van Garderen, Rafal Majka, Pierre Rolland

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.