Tour 2015: Nibali haalt zijn gram, Quintana pakt halve minuut op Froome
vrijdag 24 juli 2015 om 17:52

Tour 2015: Nibali haalt zijn gram, Quintana pakt halve minuut op Froome

Vincenzo Nibali heeft een tegenvallende Tour de France toch een mooi randje gegeven, met een fraaie etappezege op La Toussuire. De Italiaan vertrok ruim voor de finish uit het groepje klassementsmannen en kwam solo aan de streep. Nairo Quintana plaatste een late aanval op Chris Froome en deelde een tik uit, door een halve minuut te pakken. Robert Gesink en Bauke Mollema staan na vandaag zesde en achtste in het klassement, na het wegvallen van Geraint Thomas, die al vroeg in de etappe moest lossen.

Spektakel vanaf de start
Een relatief korte bergrit staat altijd garant voor spektakel en de vlag was nog niet gezwaaid of de eerste renners vlogen al uit hun hok, alsof de finish van de etappe al in zicht was. Direct na de start ging het bergop op de Col du Chaussy en ontstond er een grote vluchtersgroep. Drie Nederlanders meldden zich aan het front, maar Lieuwe Westra (Astana), Dylan van Baarle (Cannondale-Garmin) en Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo) hadden het rijk niet alleen. Ten eerste kregen ze amper ruimte van het peloton en ten tweede werd er in dat peloton gelijk met buskruit geschoten. Chris Froome werd uit meerdere hoeken bestookt en verloor nog voor de top vrijwel al zijn Sky-helpers. Alleen Wout Poels bleef in de buurt van zijn kopman.

In de afdaling, die deels op nat wegdek verliep, kwam alles echter weer bij elkaar. Romain Bardet en Rigoberto Uran probeerden het nog wel, maar zouden achterhaald worden. Op het vlakke deel tussen de cols in, vormde zich een nieuwe kopgroep, die meer kans van slagen had. Opnieuw met drie Nederlanders; Kruijswijk en Van Baarle kregen nu gezelschap van Stef Clement (IAM), maar ook met erkende rittenkapers als Pierre Rolland (Europcar), Michael Rogers en Roman Kreuziger (Tinkoff-Saxo) en Joaquim Rodriguez (Katusha). Het peloton gaf ze een paar minuten en Rolland besloot al vroeg in de beklimming van de Glandon, die over zou gaan in de Croix de Fer om zijn geluk te beproeven.

Thomas lost
In het peloton legde Astana er vanaf de voet van deze klim de zweep over, waardoor Geraint Thomas, die al slecht zat op de eerste klim, moest lossen. De nummer vier van het klassement liet voor de etappe al weten niet veel waarde te hechten aan zijn positie en moest dan ook volledig laten gaan. Toen ook Wout Poels moest lossen, zat Froome opnieuw geïsoleerd en begon Nibali aan de boom te schudden. De tempoversnelling van Astana was teveel voor zowel Robert Gesink als Bauke Mollema, waarna Kruijswijk de opdracht kreeg om zich terug te laten zakken en kopwerk te doen voor Gesink. De groep met favorieten liet vervolgens het tempo weer wat zakken, waardoor de gelosten weer konden aanhaken.

Een misschakeling bij Froome was de inleiding tot een ferme aanval van Vincenzo Nibali. De Italiaan spoot er vandoor, terwijl Froome even een voetje aan de grond had. De man in het geel vocht zich terug door een haag van middelvingers en boegeroep, maar toen was Nibali al verdwenen. Rolland bleef ondertussen een minuutje vooruit in de afdaling, terwijl in de groep-Froome gelosten konden aansluiten. Geraint Thomas zou het niet meer mee krijgen; hij moest definitief lossen en zou een duikeling maken in het klassement.

Nibali weg, Quintana valt aan
Op de Col du Mollard bleef het rustig en vond Nibali de aansluiting met Rolland. De beslissing zou vallen op de slotklim. Nibali verliet de worstelende Rolland met nog zestien kilometer klimmen voor de boeg en klom met een overtuigend tempo richting de top. In de groep met favorieten bleef het lang stil, tot Quintana op vijf kilometer voor de streep ten aanval trok.

Froome bleef zijn gebruikelijke tempo rijden, terwijl Quintana opeens grote stappen maakte richting Nibali. De Tourwinnaar van vorig jaar was echter ver genoeg vooruit om een etappezege te pakken, een goedmakertje voor deze tegenvallende Tour de France. Quintana’s aanval op Froome hield ondertussen stand en de Colombiaan maakte een halve minuut goed ten opzichte van Froome, die voor het eerst in deze Tour een enigszins kwetsbare indruk maakte.

Bauke Mollema en Robert Gesink kwamen boven als zevende en achtste, op 2.26 van winnaar Nibali.

flag-fr Tour de France
Uitslag etappe 19, Saint-Jean-de-Maurienne – La Toussuire (138 km)
1. flag-it Vincenzo Nibali (Astana) 4u22m53s
2. flag-co Nairo Quintana (Movistar) op 44s
3. flag-gb Chris Froome (Sky) op 1m14
4. flag-fr Thibaut Pinot (FDJ) op 2m26s
5. flag-fr Romain Bardet (AG2R) z.t.
6. flag-es Alejandro Valverde (Movistar) z.t.
7. flag-nl Bauke Mollema (Trek) z.t.
8. flag-nl Robert Gesink (LottoNL-Jumbo) z.t.
9. flag-es Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) z.t.
10. flag-es Samuel Sanchez (BMC) z.t.

Volledige uitslag

Klassement na negentiende etappe
1. flag-gb Chris Froome (Sky) 78u37m34s
2. flag-co Nairo Quintana (Movistar) op 2m38
3. flag-es Alejandro Valverde (Movistar) op 5m25
4. flag-it Vincenzo Nibali (Astana) op 6m44s
5. flag-es Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) op 7m56s
6. flag-nl Robert Gesink (LottoNL-Jumbo) op 8m55s
7. flag-ch Mathias Frank (IAM) op 12m39s
8. flag-nl Bauke Mollema (Trek) op 13m22s
9. flag-fr Romain Bardet (AG2R) op 14m08s
10. flag-fr Pierre Rolland (Europcar) op 17m27s

Volledige klassement

RIDE Magazine
144 Reacties
Sorteer op:
1 4 5 6
24 juli 2015 19:01
@ vevie
Dat is waar. Maar in dat licht geven ook veel kleine(re) koersen soms meer strijd te zien. Ook amateurkoersen. Een topwedstrijd moet toch strijd geven tussen toprenners en dan is de top 10 in deze Tour toch een heel ander pak mouwen dan het deelnemersveld in de Giro?
24 juli 2015 19:04
@maukebollema
Als Landa of Aru met hun Giro-benen in deze Tour hadden gereden hadden ze ook gewoon bovenin meegedaan. Hetzelfde geldt trouwens voor Kruijswijk, naar eigen zeggen hier 10% minder dan in de Giro. Contador was in die Giro ook aardig gekookt aan het einde, zo moe is hij in deze Tour zelfs niet.
24 juli 2015 19:06
@HF: deze zesde plek met deze toppers present heeft idd meer waarde, maar dat neemt echt niet weg dat de Giro en Vuelta de laatste jaren mooiere koersen om te zien zijn. Natuurlijk is de Tour belangrijker, net als de Champions League belangrijker is dan de Europa League. Maar dat betekent niet dat er in de minder belangrijke niet mooiere wedstrijden (in dit geval koersen) kunnen zijn. Qua amusementswaarde is het gewoon de laatste jaren de Giro of Vuelta dat de mooiste ronde van het jaar is.

@rennerske: dat er hier meer toppers aanwezig zijn, staat vast. De sterkst bezette ronde van de laatste jaren. Alleen Landa, Aru en Pozzovivo zijn er niet. Verder zijn alle toppers (qua klassementsmannen) hier aanwezig.
24 juli 2015 19:06
Nog even: ik begrijp best, dat ploegen rijden voor de bescherming van de zesde plaats in het klassement of zo, maar als niemand iets doet en Nibali 6 minuten uitloopt, dan moet Froome echt aan de bak. Ploegen met renners in de top tien zouden wat vaker moeten durven pokeren.
24 juli 2015 19:08
@Maukebollema2

Ja contador heeft het beste wel gehad...... Hahahahaha dat zeg je over iemand die de laatste twee grote rondes heeft gewonnen. Volgend jaar alleen de tour en dan staat hij er echt wel weer.

En over giro vs tour, giro is een stuk spectaculairder maar vergeet niet dat in de tour het beste van het beste rondrijdt. Dus misschien lijkt het dan allemaal wat gezapiger maar het niveau in de tour ligt wel iets hoger.
24 juli 2015 19:09
@ tendam
Oke, Aru en Landa misschien. Maar Trofimov, Geniez, Amador en Caruso top 10 in deze Tour? Nee toch?
24 juli 2015 19:21
@vevie: volledig mee eens.
Persoonlijk geniet ik van beide hoor. Giro en Vuelta meer spektakel, maar deze Tour maakt het voor mij vooral zo mooi dat Gesink met de allerbesten mee doet.
Ik geef ook direct toe dat ik zonder de aanwezigheid van Gesink en in mindere mate Mollema ook weer anders tegen zo'n top-10-gevecht aan kijken.

Om je vergelijking met het voetbal door te trekken; Ja, Utrecht-AZ 6-2 daar ga je voor zitten en spreek je nog tijden over, maar een Carlisle-Burton Albion 3-4 ben je al weer eerder vergeten. ;-)
24 juli 2015 19:25
Mooie etappe. Nibali sterk en verdiend de etappe-zege binnengehaald. Quintana gaat te laat, al geeft het wat hoop op mogelijkheden morgen. Nibali en Quintana ogen het meest fris. De rest doet het met hangen en wurgen. Ik weet niet wat er morgen nog in het vat zit. Aanvallen op de derde plaats van Valverde als er iemand nog wat extra's over heeft. Echter de etappe is kort en het zijn maar 2 bergen. Alleen als de een of de ander extreem slecht is, kunnen er minuten goed gemaakt worden. Het zal morgen veel naar elkaar kijken worden en zolang mogelijk wachten. Pinot morgen misschien wel voor zijn etappe-zege. Al hoop ik op Gesink....maar dat is schier onmogelijk, omdat er altijd wel iemand zijn wagentje aanhangt achter dat gele shirt
24 juli 2015 19:26
@MDIKW: natuurlijk is hij nog goed. Maar ik denk ook dat hij in vorm het net niet meer kan bolwerken tegen een Froome en Quintana op hun best. Hij wordt dit jaar ook al 33, dan komt het moment dat je top voorbij is dichterbij. Over het niveau van de Tour ben ik het met je eens.

@tendam: ik twijfel over Landa en Aru, ik schat ze in ieder geval lager in dan Froome en Quintana. Nog even afgezien van de extra mentale druk die de Tour met zich meebrengt.
24 juli 2015 19:28
@robotour; Gesink misschien een klein, klein kansje omdat de enige renners die hij bedreigt (Nibali en Contador) hun positie niet direct zullen gaan verdedigen.... maar misschien meer wensdenken.
24 juli 2015 19:35
Als Quintana veel eerder was gaan aanvallen dan was hij waarschijnlijk weer bijgehaald. Dat gaf hij zelf ook aan.
Hij lijkt mij typisch een renner voor aanvallen als deze, korte tot middellange, en zeker geen lange.
24 juli 2015 19:35
@HF2013 Inderdaad wensdenken:) Gesink heeft gewoon een probleem, dat hij niet echt een explosieve demarrage heeft. Hij kan een gaatje slaan van hooguit 10-25 seconden, maar met een zucht zitten de andere dan weer snel op zijn wiel.
24 juli 2015 19:41
@maukebollema2

Evans was 34 toen hij zijn tour won, en dan schaal ik bertje nog steeds iets hoger in. Die moet je voor volgend jaar echt niet afschrijven
24 juli 2015 19:54
Nibali misschien niet het meest elegante moment gekozen ok aan te vallen, maar van de toppers is hij wel degene met de meeste lef. De anderen durfden niet vroeg te gaan, en dan met name Quintana mag zich achter de oren krabben of hij hier geen grote kans laat liggen. Valverde krijg ik geen hoogte van. Zelf weg rijden lijkt hij niet te kunnen, en zo blijft het bij wat vreemde acties in de afdaling. Stiekem hoop ik dat Nibali hem morgen nog voorbij gaat en zo podium rijdt. Als er morgen nog renners hun klassement willen verbeteren, zal de strijd wel vroeg losbarsten. Als die strijd laat op gang komt dan rijden ze voor de 2e plaat achter Kelderman. Die verwacht ik echt morgen. Volgens mij heeft hij de afgelopen dagen goed gerust en verstoppertje gespeeld.
24 juli 2015 20:03
Tram24 heeft helemaal gelijk. Met name Movistar toont zich van zijn lafste kant vandaag - zoals overigens wel vaker.
24 juli 2015 20:12
@MDKIDW: maar Evans is wel de twee-na-oudste Tourwinnaar ooit, en de oudste Tourwinnaar sinds 1923.
24 juli 2015 20:38
Wat een gezeik van Froome... het was niet alleen tig kilometers voor de finish maar je zaken op orde hebben technisch gezien hoort ook bij de sport. Vraag maar aan onze Max in F1. Held.
24 juli 2015 21:32
Fantastische zege van Nibali. Alleen hij durfde ver voor de meet te gaan. De rest zit te wachten en te wachten tot de laatste paar kilometers of probeert alleen aan te klampen.
24 juli 2015 21:51
Heb toch echt wel veel waardering voor zo'n Nibali. Kan mij goed voorstellen dat een kanshebber na zo'n eerste week de hoop verliest, maar moet je kijken hoe die jongen door is blijven knokken om er nog het beste van te maken. Geweldige gozer hoor!
Mensen mensen, ik betrap mij er zelf ook wel eens op hoor, maar hoe makkelijk eisen jullie van een Quintana wel niet dat hij 'gewoon maar even' vanaf het begin in de aanval gaat. Als het zo makkelijk zou zijn...
Wel zou het inderdaad zo fijn zijn als de pakweg nummers 2 tm 5 in zo'n rondes wat meer zouden durven pokeren, maar helaas, ieder vecht toch voor zijn eigen plaatsje.
Tot slot vraag ik mij als groot Contador fan toch af wat hij hier had gedaan zonder Giro in de benen. Gaat hij volgend jaar toch nog eens volledig op de Tour gericht komen om de echte titanenstrijd aan te gaan?
1 4 5 6

Om te reageren moet je ingelogd zijn.