Tour 2015: Voorbeschouwing etappe 13
foto: Sirotti
donderdag 16 juli 2015 om 19:00

Tour 2015: Voorbeschouwing etappe 13

Na drie beproevingen in de Pyreneeën laat het peloton het hooggebergte voor even achter zich. De 198,5 kilometer lange rit van Muret naar Rodez is een typische overgangsetappe en geeft de klassementsmannen de kans om een beetje op adem te komen. Onderweg liggen twee cols van de vierde en een van de derde categorie op de renners te wachten. Het is echter vooral de lastige slotkilometer die voor een mooie ontknoping zal gaan zorgen. WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
De dertiende etappe is zeker niet een van de zwaarste, maar wel een van de langste van deze ronde. Alleen in de vierde en de zestiende etappe moet er een grotere afstand worden overbrugd. Vanaf startplaats Muret, dat voor het eerst in de historie de Tour de France ontvangt, wordt koers gezet in noordelijke richting naar het Centraal Massief. Na 92,5 kilometer zijn in Laboutarie punten te verdienen voor de groene trui.

Het tweede deel van de etappe is aanmerkelijk lastiger. Het parcours wordt heuvelachtiger en na 131 kilometer doemt de eerste klim van de dag op die meetelt voor het bergklassement. De Côte de Saint-Cirque is 3,8 kilometer lang en kent een gemiddeld stijgingspercentage van 5,8 procent. Daarna volgen de Côte de la Pomparie (2,8 km aan 5%) en de Côte de la Selve (3,9 km aan 3,7%). De top van die laatste klim ligt op iets meer dan dertig kilometer van de finish.
Tour2015

Als de pure sprinters erin slagen de drie cols te overleven, is een ritzege nog steeds ver weg. Na een kort klimmetje op tien kilometer van de streep (dat niet meetelt voor het bergklassement) gaat het in vliegende vaart richting finishplaats Rodez, waar het venijn duidelijk in de staart zit. De laatste 570 meter moet er namelijk nog flink geklommen worden. De weg loopt gemiddeld met 9,6 procent omhoog, waardoor de finale geknipt lijkt voor renners met een goede punch in de benen.

Degene die als eerste over de streep komt volgt op de erelijst Pierre-Henri Mentheour op. De knecht van Laurent Fignon won in 1984 de enige Touretappe die ooit in Rodez eindigde. In april 2014 overleed de Fransman aan kanker, vier jaar na zijn voormalige kopman.

Beklimmingen van de dag
Côte de Saint-Cirque (3de categorie) 3,8 km aan 5,8% – 67,5 km tot aankomst
Côte de la Pomparie (4de categorie) 2,8 km aan 5% – 42 km tot aankomst
Côte de la Selve (4de categorie) 3,9 km aan 3,7% – 31,5 km tot aankomst

Favorieten
Peter Sagan bracht vorig jaar de groene trui naar Parijs, maar wist ondanks een hele serie ereplaatsen geen ritzege te boeken. Dat scenario lijkt zich langzaamaan te gaan herhalen. De drager van het groen finishte al in zeven etappes in de top vijf, maar mocht nog geen enkele keer de felicitaties in ontvangst nemen. De rit van vrijdag is een van zijn laatste kansen om daar verandering in te brengen.

Peter Sagan - Foto: Sirotti

Peter Sagan – Foto: Sirotti

Het ontbreken van een overwinning is deels te wijten aan de gebrekkige steun voor Sagan binnen zijn ploeg Tinkoff-Saxo. Omdat alles is gericht op een eindzege voor Alberto Contador, ontbrak het hem in de finale al een paar keer aan een ploeggenoot die een gaatje voor hem dicht kon rijden. Nu het geel voor de Spaanse kopman ver weg lijkt, zou Sagan in de hiërarchie wel eens wat op kunnen schuiven. Eigenaar Oleg Tinkov twitterde niet voor niets dat hij nog truien verwacht voor zijn ploeg deze Tour. Een ritzege kreeg de miljardair uit handen van Rafal Majka.

Joaquim Rodriguez – Foto: Sirotti

Omdat de finale in Rodez normaal gesproken te zwaar is voor pure sprinters als André Greipel en Mark Cavendish, komt de concurrentie voor Sagan uit een andere hoek. Joaquim Rodriguez won op de Muur van Hoei en op Plateau de Beille, en zal deze vorm door willen trekken in deze etappe. Op de Mûr-de-Bretagne ging de overwinning naar Alexis Vuillermoz. De Fransman, die wat tekort komt in het hooggebergte, zal dat kunstje graag willen herhalen.

Alejandro Valverde - foto: Sirotti

Alejandro Valverde – foto: Sirotti

Ook in de top van het klassement staan een aantal renners die beschikken over een sterk eindschot. Alejandro Valverde is bezig aan een goede Tour en zal deze willen bekronen met een ritzege. Hetzelfde geldt voor Tony Gallopin. De Fransman kon in de eerste Pyreneeënritten verrassend goed mee in het hooggebergte, maar moest in de rit naar Plateau de Beille vroeg afhaken. De voormalig geletruidrager finishte op zowel de Muur van Hoei als de Mûr-de-Bretagne als vijfde, dus deze aankomst moet hem ook liggen.

John Degenkolb

John Degenkolb – foto: Marcel Koch

Sagan is niet de enige machtssprinter die de dertiende etappe in zijn agenda zal hebben aangekruist. Ook voor John Degenkolb , Alexander Kristoff en Edvald Boasson Hagen is het een van de laatste kansen deze Tour op een ritzege. De finale lijkt ook geknipt voor Michael Matthews, maar de vraag is of de Australiër voldoende is hersteld van zijn val in de eerste week. Greg Van Avermaet mag ook in het rijtje van kanshebbers, als de geboorte van zijn kind tenminste nog even op zich laat wachten. Daniel Martin is na zijn twee tweede plaatsen ook een kandidaat.

Na de zware bergritten van de afgelopen dagen is er natuurlijk ook een dikke kans dat een kopgroep erin slaagt om uit de greep van het peloton te blijven. In dat geval is het vooral uitkijken naar Alexandre Geniez. De nummer negen van de voorbije Giro d’Italia is geboren en getogen in finishplaats Rodez. Wereldkampioen Michal Kwiatkowski, net als Geniez voorlopig bezig aan een fletse Tour, is ook een van de renners die zijn dagje nog wel uit zal kiezen. De kans dat hij na zijn lange ontsnapping van gisteren wéér op avontuur gaat, is echter klein.

Alexandre Geniez

Alexandre Geniez – foto: Sirotti

Van het grote contingent Nederlanders zullen er ongetwijfeld ook veel renners op gebrand zijn om mee te zitten in de goede vlucht. Voor het geval een uitgedund peloton begint aan de laatste kilometer, moet het komen van Robert Gesink en Bauke Mollema. Die laatste gaf ons woensdag al een mooi voorproefje door op de klim naar Cauterts achter de kopgroep weg te springen uit de groep der favorieten en met een kleine voorsprong op zijn concurrenten te finishen. Ook is de verloren minuut op Plateau de Beille een reden voor onze landgenoten om iets te proberen.

Favorieten volgens WielerFlits:
**** Peter Sagan
*** Alejandro ValverdeJohn Degenkolb
** Alexis Vuillermoz, Tony Gallopin, Joaquim Rodriguez
* Greg Van Avermaet, Edvald Boasson Hagen, Bauke Mollema, Alexandre Geniez

[poll id=”78″]

RIDE Magazine
92 Reacties
Sorteer op:
16 juli 2015 22:50
Er zal uiteraard weer een kopgroep ontstaan. Welke ploeg gaat daar achteraan fietsen ??
Tinkoff verwacht ik iig niet. Ik kan me niet echt een scenario bedenken waarbij Sagan de favoriet is. Hij kan dit werk wel aan, dat is niet het probleem. Ik verwacht dat net als vandaag de winnaar uit de kopgroep komt. De klassementsrenners nemen een 'rustdag' en types als Martens zullen in de kopgroep zitten en om de winst gaan strijden. Mochten ploegen als Tinkoff en Movistar het parkoers tóch aanzien voor vuurwerk dan zal een sterk uitgedund pelotonnetje aan de laatste km's beginnen en ook dan kan Sagan een demarrage van Valverde of Gallopin niet beantwoorden.
****
TypeMartens / Westra (een vluchter dus)
***
Valverde /Gallopin
16 juli 2015 22:54
Ik gun het Sagan.
16 juli 2015 22:58
Het zou me niet verbazen als Sagan gaat proberen in de ontsnapping mee te zitten, heeft hij wel vaker gedaan, en dan ook nog de tussensprint winnen want ik zie Saxo niet de ontsnapping controleren.
16 juli 2015 23:16
Is dit het laatste klimmetje? (Leuk dat street view)

deel I
deel II
deel III

Dit is toch best pittig? Ik hoop Dan Martin
16 juli 2015 23:22
@ md-73
Zou straf zijn. Maar ik denk niet dat Giant en Lotto Soudal dat laten gebeuren
17 juli 2015 00:02
Cummings.
17 juli 2015 00:05
Edit redactie: Niet anti-supporteren
17 juli 2015 00:24
stybar!!
17 juli 2015 00:58
Dit is voor Sagan toch een ideale etappe om eerste overwinning te pakken en groen veilig te stellen? (voor zover dat kan). Saxo hoeft niet meer voor bertje te rijden in de bergen die gaat geen top 3 rijden nl, kunnen beter volle bak voor Sagan gaan en Greipel eraf rijden. Handen ineen slaan met Giant en de boel controleren.
17 juli 2015 01:17
@LL
Heb ff gemist of je vandaag (gister) gelijk had? Zo ja, heb je nog steeds alles goed. Overigens verwacht ik ook veel van Dan Martin morgen, en hopelijk Degenkolb.
17 juli 2015 02:06
Ik zie dit op geen sprint worden om de volgende redenen:
- Gisteren (vandaag) was het de koninginnerit
- Giant & Lotto-Soudal gaan niet Sagan naar de streep brengen, met zo'n kleine kans om zelf uberhaupt Degenkolb en Greipel erbij te houden (grote kans dat het einde te zwaar is voor hen)
- Tinkoff rijd niet voor Sagan, en een kopgroep vooruit betekent nog steeds in de groene trui
- Sky gaat het niet dichtrijden -> Geen boniseconden
- Movistar zal waarschijnlijk niet al heel vroeg beginnen wanneer ze tijd op Froome willen pakken. Zo'n lange etappe vraagt teveel energie om te controleren vanaf het begin.
- Heeeeeel veel ploegen hebben er baat bij dat er een kopgroep voorop zit zoals vandaag.

Ik verwacht persoonlijk zelfs dat de kopgroep misschien wel met 10 a 15 minuten voorsprong de laatste 30 km in gaat. Hopelijk gaan we jongens als Weening, Langeveld, Kruijswijk of Tankink zien.

**** D. Martin
*** Bakelants, Trentin
** Herrada, v Avermaet, Stybar
* Weening, A Yates, Kruijswijk, Hesjedahl
17 juli 2015 06:36
Ik hoop op een renner die nog nooit eerder een Tour etappe heeft gewonnen!
17 juli 2015 07:53
Zou wat worden als alles bij elkaar gehouden wordt. Dan wil 50 man vooraan de laatste 500m beginnen.
Misschien dat een ploeg als MTN wel gaat rijden voor Hagen...hun enige kans op een zege eigenlijk.
17 juli 2015 07:57
Typische vluchters etappe verwacht ik. Oorlog in het eerste uur om mee te zitten en dan een relatief grote groep die het tot aan de finish vol houdt
17 juli 2015 08:33
Willen Kelderman en S. Yates zich vanaf vandaag eindelijk beginnen in de kijker te rijden?! Dank bij voorbaat!
17 juli 2015 08:39
S. Yates is ziek
17 juli 2015 08:45
Ik weet het, lang genoeg ziek geweest, dus ...
17 juli 2015 09:09
Lotto-Soudal gaat wellicht proberen Greipel naar de tussensprint te brengen (93km). Vervolgens is de vraag of topploegen als Tinkoff en Movistar zin hebben om te rijden.
Het is een aankomst die niet per se voor een Sagan-hit kan zorgen; als Valverde vroeg aangaat gaan de klassementsrenners mee. We gaan het zien, anders gaat er een ontsnapping lopen.
17 juli 2015 09:16
wordt voor 99.99% een vlucht tot het einde........
17 juli 2015 09:30
Ik zeg Gesink vandaag!
17 juli 2015 09:35
Wel benieuwd naar deze etappe. Ligt eraan hoe vluchtgroep eruit ziet, maar Ik zie Giant, MTN, Lotto S, Etixx en Cannondale wel rijden voor een heuvelsprintje. Sagan is te kloppen zoals we eerder gezien hebben.
17 juli 2015 09:43
Greg Van Avermaet wint, en gaat dan naar huis.
17 juli 2015 09:43
Lijkt me ook wat teveel heuvels voor een Kristoff en Cimolai nog. In Oostenrijk, met toch ook veel etappes met aardig wat klimmetjes, zaten zij er ook vaak niet bij. En zeker een Sagan, Hagen en Degenkolb zullen graag deze mannen eraf willen hebben.
Ik ga voor de volgende sterverdeling:

***** Sagan
**** Hagen, Degenkolb
*** Van Avermaet, Matthews, Gallopin
** Valverde, Dan Martin, Purito, Vuillermoz
* Coquard, Navardauskas, Trentin, Kwiatkowski
17 juli 2015 09:54
de meeste kans voor Sagan? nou gezien de zwaarte lijkt het me toch weer iets voor Rodriguez Valverde V Avermeat en zelfs klassementsmannen. Lijkt me nog zwaarder dan huy en Bretagne wel korter maar steil en das niet in Sagans voordeel.
17 juli 2015 09:58
Ik zie Sagan (en andere sprinters met ambities voor groen) ook nog wel proberen mee te springen in de vlucht van de dag.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.