Tour 2015: Voorbeschouwing etappe 20
Foto: Sirotti
zaterdag 25 juli 2015 om 08:00

Tour 2015: Voorbeschouwing etappe 20

De Nederlandse berg, bocht 7, enorme volksfeesten en om de tien meter een extra duwtje in de rug van een enthousiaste supporter die zich heeft uitgedost alsof het carnaval is. Dat is Alpe d’Huez. De mythische berg is de aankomstplaats van etappe 20. De voorlaatste rit van deze Tour. In deze korte etappe (110 kilometer) zal het klassement in een definitieve plooi komen. De laatste prijzen voor Parijs zullen op 1.850 meter hoogte worden verdeeld.

Parcours
De parcoursbouwers wilden ongetwijfeld het mooiste voor het laatste bewaren. De voorlaatste etappe van de Tour is extreem kort en zwaar. Twee beklimmingen van buitencategorie kunnen renners maken en breken. Direct vanuit de start loopt het bergafwaarts, een ideale weg om met een groep snelheid te maken en een gat te slaan met het peloton. Na 25 kilometer koers wordt langzaam maar zeker een begin gemaakt met het eerste obstakel van deze laatste bergetappe: de Col de la Croix de Fer. De top ligt op ruim 2.000 meter hoogte waar ijle lucht zich vermengt met vermoeidheid en pijnlijke benen. Een col van 29 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,2% is meer dan een voorproefje voor een knallend slotstuk. De Croix de Fer is een serieuze kuitenbijter die aan het einde van de derde Tourweek ongetwijfeld voor slachtoffers gaat zorgen.

Eenmaal de top bereikt wacht het peloton een lange afdaling richting Bourg-d’Oisans. In het stadje aan de voet van de mythische Alpe d’Huez heeft de organisatie nog een streep getrokken waar punten voor het groen verdiend kunnen worden. Het gros van de renners zal daar totaal geen oog voor hebben, want vlak voor hun neus zien ze de slotklim liggen.

Alpe d’Huez

Het gejuich van enthousiaste supporters die hun Tourhelden staan op te wachten, is waarschijnlijk al bij de tussensprint te horen. Rijen dik staan de wielerliefhebbers te popelen van ongeduld om de kelen schor te schreeuwen. De klim zelf is 13,8 kilometer lang tegen 8%. De renners krijgen direct 10,4 % voor de kiezen in de eerste meters van de Alp. Dit blijft een tijdje rond de 10%, waarna het zakt tot 8 a 9 %. Na tien kilometer en vele haarspeldbochten volgt het zwaarste deel van de klim. De percentages lopen daar op tot maximaal 11,5%. Gelukkig heeft de berg nog wel een beetje mededogen met zijn belagers, want het laatste stuk vlakt behoorlijk af: rond de 5%.

Favorieten
Voor de wielerliefhebbers is de Alpe d’Huez een prachtige col om de renners van dichtbij te zien en aan te moedigen. Voor de renners is de Alpentop de laatste kans om iets te doen aan hun klassement. Er zal op alle fronten gestreden worden en letterlijk elke seconde telt want na vandaag ligt het algemeen klassement in een definitieve plooi. De etappezege is wellicht van onderschikt belang, hetgeen vroege vluchters in de kaart zou kunnen spelen. Aan de andere kant willen de kopmannen zonder etappezege ongetwijfeld vandaag ook toeslaan en hun Tour de France afsluiten met een historische ritwinst. Omdat winnen op Alpe d’Huez voor iedereen een hoofdprijs is, wordt het rijtje favorieten wel erg lang. Wij beperken ons hier tot de topfavorieten en dat zijn de renners uit de top van het klassement.

Chris Froome is dan natuurlijk de eerste naam die we moeten noemen. De Brit is in de luxe positie dat hij deze voorlaatste etappe met een grote voorsprong op zijn naaste belager Quintana begint. Hierdoor kan de coureur van Sky vrijuit koersen en op jacht gaan naar etappewinst om zijn overwinning nog extra glans te geven.

Chris Froome

Chris Froome – Foto: Sirotti

Nairo Quintana wordt waarschijnlijk – net als in 2013 – keurig tweede. De Colombiaan moest toen ook enkel Froome voor zich dulden. Een knappe prestatie, maar Nairo had wellicht op meer gerekend. Als eerste boven komen op Alpe d’Huez zal die pijn zeker verzachten. Als echte pocketklimmer is deze Alp ook op zijn lijf geschreven.

PIC547577969

De Spanjaarden uit de top-tien zullen ook alles op alles zetten om vandaag de bloemen te grijpen. Alberto Contador en Alejandro Valverde hebben bovendien nog zicht op het podium. Een succesvolle aanval afronden betekent dus niet alleen etappewinst, maar ook kans om te stijgen in het klassement. Vincenzo Nibali lijkt ondertussen elke dag beter te worden. Na een teleurstellende tweede week is de Italiaanse titelverdediger inmiddels weer één van de sterkste coureurs in het klimwerk. Nibali is dan ook absoluut favoriet voor een topklassering in deze rit.

Vincenzo Nibali - foto: Sirotti

Vincenzo Nibali – Foto: Sirotti

Joaquim Rodriguez rijdt al de hele week in de bolletjestrui. De Katusha-renner raakte de – pas sinds donderdag echt veroverde bergtrui – vrijdag al kwijt aan Bardet. Purito droeg de trui al wel langer omdat Chris Froome de bergtrui als leider niet om zijn schouders kon dragen. Purito won al twee ritten. Een derde zal ervoor kunnen zorgen dat hij zijn titel als bergkoning van deze Tour kan heroveren.

De Fransen hopen nog steeds op een mooie zege voor Thibaut Pinot. Er zit geen afdaling meer na de slotklim, dus dat is in zijn voordeel. Ook Romain Bardet probeerde al meerdere keren voor eigen succes te gaan en slaagde donderdag in zijn opzet. Wellicht heeft de Fransman hierdoor zijn benen van vorig jaar teruggevonden en kan hij vandaag (in de bolletjestrui) nogmaals toeslaan. Warren Barguil was lange tijd de beste geplaatste Fransman en zal graag zijn tijdverlies van gisteren willen wegfietsen door een etappe te pakken.

Warren Barguil

Warren Barguil – Foto: Sirotti

De Nederlandse berg is de laatste jaren helaas vaak het Waterloo gebleken voor de Nederlandse klassementsmannen. Zelden wordt er nog een landgenoot vooraan gesignaleerd op deze Alpencol. In bocht 7 is het dan ook vaak een kwestie van veel geduld alvorens er een Oranje-klant passeert. De fans zullen goede hoop hebben dat met een sterke Robert Gesink daar dit jaar verandering in gaat komen. Hij is samen met Bauke Mollema de voornaamste kandidaat.

PIC549905554

Robert Gesink – Foto: Sirotti

De hele rits met outsiders zullen wij hier verder niet behandelen, maar uiteraard zullen veel coureurs proberen een lange neus te halen richting de klassementsrenners en voor de echte finale ertussenuit piepen. De mannen die afgelopen dagen zich veelvuldig lieten opmerken zullen ook vandaag weer hun neus aan het venster willen steken. Mocht de mogelijkheid zich voordoen dat Froome een van zijn knechten de winst cadeau kan doen, dan zijn er heel misschien kansen voor Geraint Thomas en Wout Poels om vandaag hun eigen palmares op te fleuren met een onvergetelijk overwinning.

Favorieten volgens Wielerflits
**** Nairo Quintana
*** Chris Froome, Vincenzo Nibali
** Alberto Contador, Alejandro Valverde, Robert Gesink
* Pierre Rolland, Thibaut Pinot, Romain Bardet en Warren Barguil

RIDE Magazine
80 Reacties
Sorteer op:
24 juli 2015 19:05
Ik mag verdorie hopen dat Movistar van onderaan de Croix de Fer volle bak gaat!

Ik blijf versteld staan van van het laffe rijden, hij kan er morgen nog wel eens ongelooflijk veel spijt van gaan krijgen want hij is nu toch echt een heel stuk beter dan Froome! 30 seconden op helemaal geen moeilijk stuk berg... Croix de Fer gebruiken om Sky volledig uit te roken, en dan van onderaan volle bak de Alpe op en Froome het zelf laten beperken tot 1 minuutje..

Zou me niets verbazen als Froome zelfs geen tweede wordt morgen. In de etappe dan natuurlijk.
24 juli 2015 19:05
Och als Bauke toch es ging aanvallen op de Croix de fer....
24 juli 2015 19:07
Droomscenario zou zijn dat Quintana (eventueel met een Nibali erbij) met voorsprong bovenkomt en dan nog ploegmaten heeft die eerder in een ontsnapping zaten.

Dat stuk vallei zal doorslaggevend zijn. Enerzijds is dat de enige plek waar Quintana de nodige tijd zal kunnen pakken op Froome mits alles meezit voor hem qua ploeg, en tegen voor Sky. Anderzijds zorgt de vallei er enerzijds voor dat hoogstwaarschijnlijk een grote groep samen aan de Alpe begint.
24 juli 2015 19:08
Hoop op een mooie etappe. En dat er genoeg politie op de berg staat om de maloten van mijn part van de weg te slaan. Juichen ok en vanaf renner 50 Ofzo duwen maar blijf bij de toppers van de weg
24 juli 2015 19:10
Froome is juist beter op de steile stukken. Hij gaat makkelijk standhouden
24 juli 2015 19:11
Oh shit het is natuurlijk de Alpe d'Huez. Dat wordt weer vreselijk die slotklim, allemaal mongolen die de renners van de fiets gaan lopen.
24 juli 2015 19:15
Nou Quintana, wil je de Tour winnen of de etappe? In het eerste geval ga je in het begin al aan, in het tweede geval op het eind.
24 juli 2015 19:29
Barguil gaat vol voor de etappe, mag ik aannemen?
24 juli 2015 19:31
Hoelaat starten ze morgen? Ben op vakantie, maar ga deze rit wel even meepakken.
24 juli 2015 19:38
Als Sky trouwens slim is dan rijden ze juist hard naar de voet van de Croix de Fer toe. Voorkomen dat er mannen van Movistar weg gaan rijden en later Quintana zouden kunnen helpen.
24 juli 2015 19:41
Ze starten altijd in het begin van de etappe met gas geven. Als dat nu weer is zal sky flink in de problemen zitten. Vluchters zullen geen kans maken.

1: quintana
2:
3:
Durf ik niet te zeggen... Nibali misschien iets te veel gegeven vandaag? Wellicht een Valverde 2. Ik hoop op spektakel. Vandaag is duidelijk dat froome te kloppen is
24 juli 2015 19:43
@Jennert
de NOS zendt vanaf de start om 13:05 uit
24 juli 2015 19:44
Ik ga er de hele dag voor zitten en ga voor dezelfde sterrenverdeling als gisteren:

*****
Quintana
****
Froome
***
Contador, Nibali (de hoop is op een alles of niets poging)
**
Valverde, Gesink
*
Thomas/Poels/Porte (mag hem winnen van Froome na samen boven te zijn gekomen)
24 juli 2015 19:46
**** Gesink
*** Poels, Kruijswijk
** Mollema, Clement, Kelderman
* Ten Dam, Van Baarle, Timmer, Tankink
24 juli 2015 19:48
De hedendaagse Peter Winnen, Steven Kruijswijk, is volgens mij de enige NLer die evt. zou kunnen winnen. Gesink moet alle favorieten eraf rijden, Mollema valt sowieso niet aan, en Poels is de enige knecht die Froome nog over heeft.
24 juli 2015 19:48
Ik zou Timmer omruilen voor De Kort, slechte sterrenverdeling zeg.
24 juli 2015 19:49
Heb je Timmer vandaag dan niet langs het peloton zien vliegen, bergop? Nota bene toen Ten Dam op kop reed en de achterdeur wagenwijd openstond.
24 juli 2015 19:54
Bardet zal ongetwijfeld in de aanval gaan voor de bollen en hopelijk springt Mollema dan mee, is nog de enige bedreiging voor hem. Normaal gesproken gaat Mollema Frank voorbij, want die vandaag ook al 3 minuten op hem.
24 juli 2015 19:55
Ja daarom die heeft zijn bergop inspanning van deze Tour wel weer gehad.

Denk je trouwens niet dat Dumoulin nog meer kans maakt om als eerste op de Alpe boven te komen dan Ten Dam? Als ie nu ongeveer begint vanuit huis.
24 juli 2015 19:56
Ik hoop dat ze weer oorlog maken vanaf het begin. Movistar samen met Nibali en Contador sky proberen kapot te rijden.

Ik denk dat Quintana morgen wel alles of niets durft te spelen.
24 juli 2015 19:57
Morgen wordt een drama dag op de Alpe d’Huez met al dat publiek. Als er geen voorzorgsmaatregelen zijn genomen, is er voor de renners geen doorgekomen aan. Dit gaat zeker van invloed zijn op de koers. De etappe van morgen heeft een paar bergjes te weinig om een mooier c.q. zelfde soort koersverloop als vandaag te krijgen. Morgen is het voornamelijk tempo rijden op de eerst berg…en op Alpe d’Huez is het zie maar hoe je bovenkant… Wordt geen mooie etappe…verkeerde berg om op te finishen. Movistar gaat de derde plaats van Valverde eerst verdedigen, en daarna pas eventueel een aanval op Froome proberen.
24 juli 2015 19:58
Quintana zal het ongetwijfeld wel gaan proberen, vrees er alleen voor dat hij zich beperkt tot de Alp. Nibali zal wss ook proberen de 3e plek te pakken, en dat zit er imo dik in tegenover Valverde die het duidelijk lastig heeft als die zelf tempo moet maken bergop en Nibali niet meer kan volgen als die vol aangaat.
24 juli 2015 19:59
Froome klonk aardig nasaal bij zijn interview op de NOS net. Wellicht dat hij iets minder sterk is door verkoudheid.
24 juli 2015 20:08
Bardet is na vandaag drager van de bergtrui toch?
24 juli 2015 20:21
@krypton
Ik heb het interview niet gehoord maar hij klinkt altijd een beetje nasaal, is het dit keer erger dan normaal?

**** Quintana
*** Nibali, Froome
** Valverde, Gesink, Bardet
* Contador, Fuglsang, Majka, Pinot

Om te reageren moet je ingelogd zijn.