Tour 2015: Voorbeschouwing etappe 5
Foto: Sirotti
woensdag 8 juli 2015 om 07:00

Tour 2015: Voorbeschouwing etappe 5

De openingsweek gaf ons tot dusver een spannende openingstijdrit, een enerverende rit naar Zeeland, een steile aankomst in Hoei en de kasseien van Noord-Frankrijk.  Nu is het tijd voor de sprinters om te laten zien wat zij waard zijn in een echte massaspurt. De vijfde etappe voert de renners door het noorden van Frankrijk, waar in de Eerste Wereldoorlog meerdere veldslagen hebben plaatsgevonden. Woensdag strijden de coureurs om de dagzege. WielerFlits neemt het parcours en de favorieten – en het weer – onder de loep.

Parcours
De renners zullen om 12.45 uur vertrekken uit Arras, de hoofdstad van het departement Nord-Pas-De-Calais. Twee maal eerder vertrok de Tour uit deze stad: in 1991 ging de rit naar Le Havre en zegevierde thuisrijder Thierry Marie, afgelopen jaar trok de karavaan van Arras naar Reims, waar André Greipel de beste was. In 2004 finishte er een etappe in Arras, toen was José Luis Rubierra de snelste in de individuele tijdrit. Via een lichte omweg wordt vaart gemaakt richting Amiens.

etappe5

Halfweg koers ligt de tussensprint van de dag getrokken in Rancourt. Tot dat punt hebben de renners nauwelijks hoogtemeters moeten overbruggen en na Rancourt verandert dat beeld niet. Wat wel van invloed kan zijn is het weer. De voorspellingen schrijven voor dat het een bewolkte dag wordt, maar met een stevige wind uit het westen van windkracht vijf of meer. De weg loopt in zuidelijke richting van kilometers 18-100 en van 138-164. Hier staat de wind vol op de kant. In de laatste 25 kilometer krijgt het peloton de wind vol op kop.

Die laatste 25 kilometer leiden naar de stad Amiens. De geboorteplaats van wijlen Philippe Gaumont, die van 1997 tot 2004 voor Cofidis reed en drie keer aan de Tour de France deelnam. Negen keer eerder arriveerde de Tour in dit stadje. De laatste keer was in 1999, toen ‘Mooie Mario’ Cipollini triomfeerde. In Amiens ligt – na 189,5 kilometer – de aankomststreep na een laatste rechte lijn van vijfhonderd meter.

Favorieten
Wij gaan er in dit geval van uit dat het peloton en groupe Amiens bereikt. De wind zal van zich laten horen, maar de slotfase waait hij slecht voor een groep ontsnapten, waardoor een massasprint voor de hand ligt. Dit wordt waarschijnlijk de eerste keer dat alle spurtbommen zich in de debatten gaan mengen. Op Neeltje Jans waren drie toppers present na de waaiers, maar nu ligt er meer concurrentie op de loer.

André Greipel zegeviert op Neeltje Jans - foto: Sirotti

André Greipel – foto: Sirotti

“Een wedstrijd duurt negentig minuten, en op het einde winnen de Duitsers”, is een veelgebruikte spreuk in het voetbal. Dat verhaal kon ook opgehangen worden voor de rit naar Zeeland, toen na een etappe vol spektakel André Greipel de rit pakte op de meet. De sprintkopman van Lotto Soudal nam direct de druk weg bij de ploeg en kan met een gerust hart zich voorbereiden op de aankomst in Amiens. Lukt het hem om een tweede rit te winnen?

Etixx-Quick-Step baalde na afloop van diezelfde rit. Mark Cavendish kwam te vroeg op kop en viel in de laatste meters stil, waardoor hij genoegen moest nemen met een vierde plaats. De Brit haalde na afloop uit naar de ‘imbecielen’ die dachten dat wielrennen een computerspelletje was. Hij zal nu tot op het bot gemotiveerd zijn om ditmaal wel aan het langste eind te trekken. Dan moet hij eerst nog die andere Duitser, John Degenkolb, voorblijven. Degenkolb is de absolute kopman voor de sprints bij Giant-Alpecin en miste de slag in de waaierrit. Kan zijn ploeg hem in ideale positie afzetten?

Foto: Sirotti

John Degenkolb – foto: Sirotti

Peter Sagan (Tinkoff-Saxo) is ook niet te onderschatten. De Slowaaks kampioen toonde zich zeer sterk in de etappe naar Zeeland, waar hij vlak voor de finale nog lek reed, maar alleen terugkeerde en nog tweede werd in de eindsprint. Ook in de rit naar Cambrai reed hij in dienst van kopman Contador een indrukwekkende koers. Alexander Kristoff is de zegekoning van 2015. De Noor heeft al achttien overwinningen op zijn naam staan en wil hier heel graag nummer negentien behalen. Hij kon nog geen potten breken in de voorgaande ritten, maar de sterke beer uit Stavanger is niet te onderschatten. Vorig jaar boekte hij twee ritzeges voor Katusha in de Tour.

De Franse hoop is gevestigd op Nacer Bouhanni, maar de Cofidis-renner kwam door een val op het Frans kampioenschap met een hoop vraagtekens rond zich naar Utrecht. Voorlopig heeft de oud-boxer nog niets van zich laten zien, maar hij zou zomaar als een duveltje uit een doosje kunnen verschijnen in eigen land. Andere rappe Fransen zijn Arnaud Démare (FDJ) en Bryan Coquard (Europcar).

PIC544113355

Nacer Bouhanni – foto: Sirotti

Daarnaast is er nog een groep sprinters die op een goede dag zich kunnen mengen tussen de absolute toppers. Sam Bennett (Bora-Argon 18) is wel zo’n renner. De Ier won dit jaar al drie wedstrijden.  Lampre-Merida rekent op Davide Cimolai, terwijl Cannondale-Garmin beschikt over de Litouwer Ramunas Navardauskas. Edvald Boasson Hagen en Tyler Farrar zijn de snelle mannen bij MTN-Qhubeka. Boasson Hagen leverde in de etappe naar Cambrai nog een sterke sprint af, wat hem de vijfde plaats opleverde.

Favorieten volgens WielerFlits
**** André Greipel
*** Mark Cavendish, John Degenkolb
** Alexander Kristoff, Peter Sagan, Nacer Bouhanni
* Sam Bennett, Arnaud Démare, Edvald Boasson HagenBryan Coquard

RIDE Magazine
114 Reacties
Sorteer op:
1 3 4 5
8 juli 2015 11:34
Wind valt mee, max. 35 km/u staat er op verschillende sites. Dus het zal gewoon een hele saaie etappe worden vandaag ;)
8 juli 2015 12:05
Hoop dat TLJ vandaag eens het heft in handen neemt en alles op de kant gooit!
8 juli 2015 12:11
Thijs raakt al opgewonden op twitter.
8 juli 2015 12:11
Nou als je op Sporza alle tweets van de renners voorbij ziet komen dan is het gegarandeerd raak hoor vandaag, ze poepen allemaal alvast in de broek!
8 juli 2015 12:12
@martini je spreekt je zelf wel erg tegen nu haha. eerst waaiers en valpartijen gegarandeerd en 1 reactie later is het opeens een hele saaie etappe. we zullen zien welke kant van je gelijk heeft.
8 juli 2015 12:12
Navardauskas en Cimolai, zijn dark horses. Cimolai dit jaar al een paar keer sterk gereden. Top tien voor deze heren in de komende ritten, moet haalbaar zijn
8 juli 2015 12:12
@Richardm..... Voor wie, voor wat ? Waarom zou TLJ energie verspillen in deze etappe ?
Etappewinst zit er vandaag zo wie zo niet in.
8 juli 2015 12:13
Duidelijk WF. Kan t soms niet laten.

Let the wind blow!
8 juli 2015 12:14
@tmbp Navardauskas is gister gevallen. Las iets over kneuzingen.
8 juli 2015 12:16
"Nee joh. Zelfs als Sagan de komende 3 etappes weet te winnen staat ie nog 9 seconden achter Martin".

Le Havre (morgen) is een punchaankomst, waar gaten gaan vallen. T. Martin verloor 40 seconden in Huy, dus het is zeker niet uitgesloten dat bijv Froome het geel terugpakt.
8 juli 2015 12:21
Navardauskas heeft lichte kneuzingen dus ga er van uit dat ie er bij zit
8 juli 2015 12:23
@robotour Voor het klassement natuurlijk en hij zegt het toch al op de kant zetten andere mannen onder druk zetten. Saxo en sky deden en toch ook niet om te winnen zondag maar voor tijdwinst nou is ze goed gelukt.
8 juli 2015 12:50
@arviid je vergeet een belangrijk item. TLJ is geen Saxo en geen SKY. Tijdwinst pakken voor het klassement, nou laat maar gaan.... Leezer, Tankink, Martens, Vanmarcke en Van Emden moeten zich de longen uit hun lijf rijden om te proberen met Gesink tijdwinst te pakken...... terwijl het gewoon een massasprint gaat worden.
8 juli 2015 13:04
@robotour Voor het klassement van Gesink idd. Wanneer een ploeg van de grote vier ook mee is zal deze ook zeker mee gaan draaien en hoeft TLJ heus niet al het werk alleen te doen voor Gesink..
1 3 4 5

Om te reageren moet je ingelogd zijn.