Tour 2016: Greipel juicht op Champs-Elysées, derde eindzege Froome
foto: Sirotti
zondag 24 juli 2016 om 19:34

Tour 2016: Greipel juicht op Champs-Elysées, derde eindzege Froome

De Tour de France 2016 is gedaan. De slotetappe, met traditionele finish op de Champs-Elysées, werd gewonnen door André Greipel. De Duitser heeft daarmee zijn eerste ritzege van deze Tour de pakken en volgt zichzelf op in Parijs. Chris Froome mag voor de derde keer de eindzege in de Tour op zijn erelijst bijschrijven.

Bier en champagne
De Sky-ploeg had zich gehuld in zwart-gele tenues, evenals afgelopen seizoen. Met een fris biertje én champagne vierde Chris Froome – met Wout Poels aan zijn zijde – de Tourzege, terwijl de afscheidnemende Bernard Hinault de etappe op gang mocht vlaggen. In de aanloop naar de Champs-Elysées waren vooral lachende gezichten te zien en werd rustig aan gedaan.

foto: Sirotti

foto: Sirotti

Aanvallen op de Champs-Elysées
Bij het opdraaien van de beroemde Franse boulevard nam de Sky-ploeg de kop, maar dat was niet lang het geval. De aanvallen volgden elkaar rap op. Burghardt, Costa, Craddock, Teklehaimanot, Roy, Feillu, Gougeard en Barta sprongen weg en pakten een halve minuut. Ondertussen stapte Tony Martin af en had Marcel Kittel een probleem met de fiets, waardoor de sprinter een minuut moest goedmaken.

Sprinters vallen weg
Lotto Soudal, Direct Energie en Etixx-Quick-Step leidden de achtervolging, maar hadden geen antwoord op een versnelling van het Sky-duo Rowe-Poels. Op twee rondes voor het einde was het echter gedaan met de pret. Lutsenko en Van Avermaet probeerden nog iets, maar dat had geen succes. En groupe vatte het peloton de slotronde aan. Door pech en een schermutselingen werden onder meer Sondre Holst Enger, Dylan Groenewegen én Bryan Coquard uitgeschakeld.

Kristoff vs. Greipel vs. Sagan
Lotto Soudal zette zich op kop in de laatste kilometers, maar het was Katusha dat met Alexander Kristoff de laatste bochtenpartij in ging. De Noor zag André Greipel voorbijkomen. De Duitse kampioen had een perfecte timing en hield een aanstormende Peter Sagan nog nipt achter zich.

RIDE Magazine
61 Reacties
Sorteer op:
24 juli 2016 20:49
@ Purito, oké dank voor de snelle informatievoorziening. Had verwacht dat hij nog een kunstje zou flikken in Vuelta / Lombardia. Even afwachten dus nog.
24 juli 2016 21:00
Mooi van die Ag2r mannen.
24 juli 2016 21:27
Mooi dat Greipel toch zijn rit pakt.
Heeft al 6 Tours op rij minstens een rit gewonnen, zelfs Sagan kan dat (nog) niet zeggen.
24 juli 2016 21:44
Wat heb ik toch gemengde gevoelens over deze Tour.. Froome is uiteraard een klasse renner maar toch in de bergen was hij lang niet zo dominant als in andere jaren. Daarnaast is de Sky ploeg gewoon té sterk.

Even de dingetjes die mij opvielen:
-Sky is de beste
-Valverde is toch echt een enorme klasbak.. dat wisten we al maar om podium in de Giro te rijden en dan in deze Tour meer te doen dan Quintana zelf en nog 6e worden.. Chapeau Alejandro!
-Porte had zonder die lekke band vrijwel eenvoudig naar een 2e plek kunnen rijden.
-Bardet blijkt de Franse hoop, al hebben de Fransen niet te klagen want talent hebben ze genoeg.
-Nederland stelt teleur, met name Lotto Jumbo.. Kelderman valt overigens meerdere keren deze Tour.. Dumoulin heeft het natuurlijk wel weer uitstekend gedaan.
-Rodriguez verrast mij, ik had hem afgeschreven voor een klassement maar bewijst dat hij het nog steeds kan in zijn laatste seizoen.
-Yates is toch wel de verassing van deze Tour samen met misschien Meintjes..
-Hele leuke aanvallers gezien deze Tour! Rui Costa, Majka, Pantano, Nibali en nog velen anderen die eigenlijk zeker een eervolle vermelding verdienen.
-Wat een Tour voor Tinkoff! Na het uitvallen van Contador hebben ze de punten -en bergtrui. Samen met 3 ritzeges van Sagan en nog in extremis een Top 10 van Kreuziger.
-Poels mag van mij wel naar een andere ploeg, en dan bedoel ik niet dat hij persé kopman moet zijn want 3 weken heeft hij nog nooit bewezen goed te zijn. Maar zet hem in een ploeg als Tinkoff, Astana of Katusha (ik noem de rijkere) deze ploegen hebben altijd nog wel een tactiek achter de hand en sturen vaak ook sterke klimmers in de kopgroep. (zoals in deze Tour. Majka, Rosa/Nibali en Zakarin)
24 juli 2016 22:01
Conclusie die we kunnen trekken is dat de Tour Contador miste, en dat Froome samen met dezelfde Contador een beetje het duo Ronaldo/Messi is, waarbij Quintana er als een Suarez vlakbij zit. Dat was deze tour btw niet te zien.
24 juli 2016 22:24
Lutsenkofan

Nederland stelt teleur? Haha sinds de drie overwinningen van Dekker in de EPO periode eindelijk weer een klasbak die een rit in lijn pakt en de lange tijdrit.

De afloop is zuur, maar voor de Nederland was het een prima Tour.

Mooi dat de Gorilla toch zijn rit pakt, die man gun ik alles!
24 juli 2016 22:40
@cyclingbruh

En dan is Froome Messi Neem ik aan want die is momenteel echt een stuk beter dan de rest.

Daarnaast is Contador vergelijken met Ronaldo een belediging voor Contador, dat is namelijk een echte wielrenner terwijl Ronaldo een hele goede atleet is, die toevallig voetbalt.
25 juli 2016 00:29
Haha dan doe je Ronaldo tekort. DIe is zo atletisch omdat hij hij altijd traint, bezig is met zichzelf te verbeteren. En er echt alles aan doet.

Totaal niet mijn favoriete voetballer, heb zelfs een afschuw van hem. Maar dat is een jongen waar iedere jonge voetballer naar zou moeten kijken als voorbeeld.
25 juli 2016 01:08
Wat Mollema net niet lukte is Valverde wel gelukt: voor het vierde jaar op rij in de top 10 van de Tour eindigen. Het is bovendien voor het vierde jaar op rij dat hij in twee grote ronden top tien rijdt.
Het is voor Valverde al de 16e top tien eindklassering in een grote ronde. Dat is er één meer dan Eddy Merckx. Voor zover ik heb kunnen vinden hebben alleen Bartali en Gimondi er meer (18).
25 juli 2016 08:57
@janjanssen98765

Bedoelde eigenlijk meer Froome als Ronaldo. Bij Messi/Contador ziet het er mooier uit, maar dat van Froome/Ronaldo is zo rete-effectief. Daarbij wil ik zien hoever Froome boven Contador was geëindigd. Dat die eerste zou worden staat wel vast denk ik, maar Contador had zich niet zo weg laten zetten als de andere.
25 juli 2016 10:33
Waarom zijn de meeste tijdsverschillen van de slotetappe terug gedraaid? Lijkt wel een jurysport zo ...

Om te reageren moet je ingelogd zijn.